Jak správně uskladnit jablka přes zimu, aby zůstala šťavnatá až do jara

Jablka v košíku a bedýnce Serenko Natalia / Shutterstock.com

Říjen už je v polovině a spolu s ním se blíží ke konci i sklizeň posledních jablek z tzv. zimních jabloní. Proto je načase si udělat jejich zásoby na nadcházející chmurné zimní období. Poradíme vám, jak je správně uskladnit, abyste si mohli plnou chuť jablek užívat až do jarních měsíců.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

V čem uskladnit jablka?

Plody umístěte nejlépe do čistých plastových nebo dřevěných přepravek a bedýnek s otvory na dně, aby úložným prostorem dobře proudil vzduch. Jablka se zpravidla ukládají do jedné vrstvy stopkou nahoru.

Rozhodně se nedoporučuje mezi sebou jednotlivé odrůdy míchat. A pokud je určitý druh náchylnější na otlačení, můžete jablka podložit třeba slámou, pilinami nebo polystyrenem. Jejich slupku nikdy před skladováním neleštěte ani neomývejte, zbavili byste ji ochranné voskové vrstvy a životnost jablek značně zkrátili.

Červená jablka na stole French cat / Shutterstock.com

Kde skladovat jablka?

Sklep

Nejlepším místem pro kvalitní uskladnění jablek je sklep, jehož vlhkost se pohybuje kolem 80 % a teplota nepřesáhne 5 °C. Z tohoto důvodu se určitě vyplatí mít ve sklepě vlhkoměr a teploměr. Avšak ještě předtím, než začnete hezky urovnaná jablka v bedýnkách uskladňovat, přistupte k úklidu – snížíte tak pravděpodobnost, že vám úrodu napadnou škůdci či choroby.

Vlhký sklep je dobré vysířit sirnými knoty a vybílit vápnem, které může být obohaceno o modrou skalici. Jestliže se vám zrovna do bílení a síření nechce, sáhněte alespoň po dezinfekčním přípravku a umyjte regály i přepravky. Skladování ve vlhkém sklepě jablkům prospívá – nevytrácí se z nich voda a nescvrkávají se. Zkrátka ideální řešení.

Zelená jablka uskladněná ve sklepě v přepravkách a pytlích audiznam260921 / Shutterstock.com

Jestliže máte k dispozici pouze suchý sklep, nemusíte hned věšet hlavu. Ani ten není k zahození. Pro jablka je při skladování důležitá především vlhkost vzduchu, kterou jednoduše zvýšíte ve sklepě umístěnou nádobou s vodou, poléváním podlahy nebo třeba kropením bedny s mechem či jutových pytlů. Stejným způsobem můžete zvýšit procenta vlhkosti, pokud je to potřeba, i ve vlhkém sklepě. Teplotu lehce snížíte větráním brzy ráno nebo přes noc.

Jablečné růžičky z listového těsta
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.

Jablečné růžičky z listového těsta
Jablečný štrúdl
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl je klasikou našich babiček. Tento oblíbený dezert je skoro bez práce a zvládne ho upéct i úplný začátečník.

Jablečný štrúdl

Garáž nebo chodba

Jablka můžete skladovat také v nevytápěné garáži a na chodbě, v zasklené lodžii nebo kdekoli v chladném, tmavém a větraném místě. K takovému skladování výborně poslouží například uzavíratelná dřevěná bedna s rašelinou. Jednotlivé vrstvy jablek jednoduše oddělte přibližně čtyři centimetry hrubou vrstvou suché rašeliny, bedny situujte na chladné místo a máte hotovo. Takto uskladněnému ovoci nevadí dokonce ani teploty pod nulou.

Žena ve sportovním oblečení drží v ruce zelené jablko Dragana Gordic / Shutterstock.com

Podobně poslouží i polystyrenová krabice, díky které jablka odolávají mrazům a přehřívání. Vystačíte si také s obyčejnými kartonovými krabicemi vystlanými pilinami nebo vlnitým papírem a přikrytím děrovanou fólií, což brání jejich vysychání. A před uskladněním ovoce v přepravkách na balkoně zabalte každé jablko zvlášť do bublinkové fólie, květinářského papíru, pečicího papíru nebo novin. Při poklesu teplot pod nulu je zakryjte ze všech stran polystyrenem.

Nezapomeňte, že…

  • Kvalitní a dobrá jablka krásně voní, mají pevnou slupku a jsou bez skvrn, měkkých míst a otlaků.
  • Správné skladování zaručuje kvalitní jablka, která jsou prospěšná pro náš organismus. Pouze tak si zachovají blahodárné látky a vitamíny.
  • Nejvíce minerálních látek, stopových prvků a vitamínů obsahuje právě slupka. Proto jablka konzumujte neloupaná.
  • Pravidelné větraní a kontroly během skladování zaručují, že úroda vydrží až do jara. Jeden nahnilý kus lehce nakazí i ostatní.
  • K uskladnění jsou nejlepší především tyto odrůdy: Idared, Golden Delicious, Rubín, Gloster nebo Boskoopské červené.
  • Jablka zimních a podzimních jabloní nejlépe chutnají až za několik týdnů po sklizni.

Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, toprecepty.cz, mall.cz, ireceptar.cz