Oblečení na jarní i letní výlety: Vybíráme praktické, stylové a cenově dostupné kousky

Muž při pohledu na horské přírody krajinu scénické s ženou v pozadí Maridav / Shutterstock.com

Slunečné dny s příjemnými teplotami lákají ke krátkým procházkám i celodenním výletům. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv venkovní aktivitu, měli byste vybírat pohodlné kousky ve sportovním stylu, kterým nechybí ten správný módní šmrnc. Dobrou zprávou je, že se dají sehnat v každé cenové kategorii a stylingové tipy máme pro muže i ženy.

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Jak se obléci na turistiku?

I v letní sezóně může být počasí hodně proměnlivé, obzvlášť v horských nebo přímořských oblastech. Raději tedy nespoléhejte jen na tričko a šortky a zkuste praktické vrstvení. Podle aktuální předpovědi si do batohu vezměte také mikinu s kapucí, která lehce zahřeje, nebo lehkou bundu. A samozřejmě nezapomeňte ani na pohodlné boty, ve kterých bezpečně zvládnete nezpevněný terén.

První vrstva oblečení je základ

Příjemný pocit zajistí zejména kvalitní prádlo a první vrstva oblečení. Na delší a náročnější výlety doporučujeme funkční vlákna, případně bambus nebo merino vlnu. Všechny tyto materiály jsou totiž prodyšné, savé a odvádějí od pokožky vlhkost.

Na krátkých procházkách si bez problému vystačíte s bavlnou nebo lnem. Stylově se ale nemusíte omezovat ani v jednom případě, módní střihy a barvy jsou dnes samozřejmostí i u ležérních, sportovních a outdoorových kousků. Trička a tílka se nosí hlavně bílá, případně ve světlých nebo pastelových odstínech. Kraťasy k nim doporučujeme v neutrálních tónech, od khaki přes béžovou až po tmavě modrou. Ženy mohou kromě této nestárnoucí kombinace zvolit i sportovní šaty, ideálně s praktickými kapsami.

Pohledný muž v klobouku a slunečních brýlích pořizující selfie v den letní dovolené DavideAngelini / Shutterstock.com

Hřejivé mikiny a nepromokavé bundy

Při nenadálém ochlazení nebo na cestě do hor ale oceníte i teplejší svršky a dlouhé kalhoty. Oblíbené jsou například moltonové a fleecové mikiny, které za skvělé ceny seženete například na Atlas For Men. Na horský vítr a případné přeháňky vás pak připraví softshellové bundy nebo větrovky od stejného prodejce. A pozor, velkým trendem jsou v letošní sezóně i vesty ze stejných materiálů.

Funkční i originální doplňky

Kromě kvalitních tenisek a pohorek byste měli myslet i na batohy v ideální velikosti a barvě, která bude ladit se zbytkem outfitu. Vybírat můžete z variant v army stylu, neutrální šedé nebo béžové, ale i výrazné modré nebo oranžové. Záleží, jestli chodíte spíše na treky, na kterých chcete působit. nenápadně, nebo na výlety, kde rádi zaujmete. Na procházky pak stačí ledvinka nebo brašna přes rameno.

Nakonec už stačí jen vybrat pokrývku hlavy a sluneční brýle a můžete vyrazit za dobrodružstvím. Sportovního looku dosáhnete s kšiltovkou, zatímco na kempování je vhodnější klasický klobouk a k moři slamák. U slunečních brýlí je mnohdy lepší řídit se tím, co vám sluší a neohlížet se jen na aktuální trendy.