Krvavé pomeranče: Zvláštní citrusy, které jsou obvykle v obchodech jen od konce ledna do března

Talíř s rozkrájeným červeným pomerančem nblx / Shutterstock.com

Zvláštností mezi citrusy je červený pomeranč, který můžete najít na pultech supermarketů také pod názvem krvavý pomeranč. Jedná se o speciální odrůdu typickou pro jižní Itálii a Sicílii – právě tam, v příznivém klimatu s velkými extrémy počasí, kdy je v noci mráz a ve dne sluníčko, získávají pomeranče svou typicky krvavou barvu. Vyzkoušíte je?

Přečtěte si také

Zázrak jménem arganový olej: Jeho účinky na pleť jsou neskutečné

Proč mají krvavé pomeranče červenou barvu?

Název krvavý pomeranč zní sice prapodivně, tento druh citrusů však běžně najdete v obchodech, a to konkrétně od konce ledna do března. Jedná se o speciální druh pomeranče, jehož pigment nazývaný anthocyanin způsobuje „krvavý“ vzhled dužiny.

Jedním z jeho nejznámějších producentů je Sicílie, protože právě zde jsou v zimních měsících extrémní teplotní rozdíly, kdy noci jsou mrazivé a dny slunné, což přispívá k tvorbě pigmentu typického pro toto ovoce.

Kolik stojí červený pomeranč?

Ač se jedná o druh citrusu, který není dostupný celoročně, jeho cena se velmi podobá ceně běžných pomerančů. Na pultech supermarketů tak můžete v únoru a březnu mezi pomeranči narazit na ty, které mají nafialovělou slupku. Neznalý člověk by si mohl dokonce myslet, že se jedná o plod, který je po záruce, přitom opak je pravdou – pod slupkou se ukrývá rudá, sladká dužina, chutí připomínající něco mezi pomerančem a sladkým grepem nebo pomelem.

Pomeranče mají mnoho „nej“, jde třeba o nejpěstovanější citrus a nejvíce (až 90 %) se jich průmyslově spotřebuje. Z kůry můžete získat pektin, z plodu samotného pak přehršel vitamínů a minerálů. A i kdyby ne, kdo by si právě teď nedal sladký pomeranč?

Míchaný nápoj z červeného pomeranče Magic cinema / Shutterstock.com

Proč jíst krvavý pomeranč?

Oproti klasickým pomerančům obsahují ty červené navíc ještě větší množství vitamínů a antioxidantů. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém, zdravou kůži a dobrou funkci cév. Konzumací rudých pomerančů můžete předejít mnoha nemocem, jako je cukrovka, nemoci jater či srdce. Pomáhají také k čištění střev a bojují proti vysokému tlaku.

Krvavé pomeranče mohou být skvělým doplňkem při hubnutí. Nejenže mají nízký obsah kalorií, ale jsou také bohaté na vlákninu. Ta pomáhá udržovat trávicí systém zdravým, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje pocit sytosti.

Horký pomerančový džus
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Horký pomerančový džus

Horký pomerančový džus si jistě rádi vychutnáte při chladných podzimních večerech. Ve spojení se zázvorem a voňavým kořením si jej snadno zamilujete.

Horký pomerančový džus

Co připravit z červeného pomeranče?

Krvavé pomeranče jsou mnohem sladší než běžné oranžové odrůdy a mají také mnohem méně pecek. Možností, jak zpracovat krvavý pomeranč, je mnoho:

  • do ovocných a zeleninových salátů
  • do míchaných nápojů
  • připravíte z něj i dokonale chutný sorbet nebo gelato

Zdroje: healthline.com, webmd.com