Zavařujte v myčce, troubě a mikrovlnce. Je to snadnější, než si myslíte!

Nakládané okurky ve sklenici a v mističce Caterina Trimarchi / Shutterstock.com

Na záhonech, stromech i v květináčích a truhlících už začínají dozrávat nejrůznější plody ovoce i zeleniny a spolu s tím vyvstává otázka, jak sklizenou úrodu zpracovat a uchovat na později. Je na čase naučit se zavařovat, brzo to bude potřeba. Věděli jste, že zavařovat se dá nejen v hrnci, ale i v troubě, myčce nebo mikrovlnce? Poradíme vám krok za krokem, jak na to.

Přečtěte si také

5 retro her našeho dětství. Vzpomenete si na všechny?

Jak zavařování funguje?

Zavařování je jedna z možností, jak si uchovat sklizeň letních plodů na později a jak se zásobit ovocem a zeleninou na podzimní a zimní měsíce.

Při zavařování dochází ke sterilaci, což je způsob konzervace, při němž se vysokou teplotou umrtví veškeré působící mikroorganismy.

Zavařováním odchází ze sklenice vzduch, jehož nepřítomnost znemožňuje kvašení a další bujení rozmanitých bakterií i plísní. Po vychladnutí navíc tlak vnějšího vzduchu přitiskne víčko ke sklenici či ke gumovému kroužku tak silně, že celou zavařeninu perfektně utěsní. Díky tomu vydrží správně zakonzervované plodiny ve stejném stavu řadu měsíců a některé i několik let.

Člověk naběračkou nalévá marmeládu do sklenice Taras Grebinets / Shutterstock.com

Co všechno lze zavařit?

Zpracovat a zavařit můžete v podstatě veškeré ovoce a zeleninu, které během sklizně nespotřebujete hned za čerstva.

Zavařeniny typu marmelád a povidel plníme hned po svaření v hrnci do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Postupným chladnutím se víčko přimkne ke sklenici a dovnitř už se pak nedostane žádný potenciální záškodník.

Při přípravě kompotů nebo zavařování zeleniny je postup odlišný. Omyté, nakrájené, případně oloupané či vypeckované plody se vkládají do sklenic v syrovém stavu a zalévají se až po hrdlo studeným nálevem nebo lákem. Víčka stačí předem nahřát v horké vodě a na sklenici zašroubovat, případně přitlačit zavařovací hlavou.

Tip: Zatímco měkké plodiny je možné sterilovat pouze v páře, u těch tvrdších se to neobejde bez horké vody.

Jak zavařovat v mikrovlnce?

Nebojte se to vyzkoušet. I když se do mikrovlnek nemají dávat kovové předměty, zavařovací víčka jsou výjimkou, která potvrzuje pravidlo – materiál, z něhož se vyrábí, mikrovlnky zvládnou.

Kromě všeho výše zmíněného můžete v mikrovlnce pohodlně sterilovat také polévky, základy do omáček, přesnídávky a maso. Při výkonu 700 W nechte sklenici o objemu 700 až 750 ml v mikrovlnce zhruba šest minut, při 800 W okolo pěti minut a při 900 W čtyři až 4,5 minuty.

Jak na zavařování v myčce?

Oproti zavařování v mikrovlnce má jednu velkou výhodu – naráz dokážete zavařit velké množství sklenic. A pokud ji nenaplníte jen zavařeninami, bez obav k nim můžete naskládat špinavé nádobí.

Naplněné sklenice skládejte do myčky vždy dnem vzhůru a tak, aby měly mezi sebou mezery a nedotýkaly se.

Okurky v myčce nechte po celou dobu programu, u ostatních zavařenin postačí hodina a poté můžete program ukončit. Aby sterilace proběhla tak, jak má, vyberte ten nejdelší mycí program o nejvyšší teplotě, jaký myčka nabízí. Minimální teplota, při které lze v myčce zavařovat, je 60 °C.

Zavařovací sklenice naplněné omáčkou v hrnci Christin Lola / Shutterstock.com

Jak zavařovat v troubě?

Podobně spolehlivě umí konzervovat také trouba. Jediné, co k tomu budete potřebovat navíc, je vyšší plech. Do něj naskládejte naplněné sklenice, v normální poloze, tedy víčky nahoru, a vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. Ještě než za ním na nějakou dobu zavřete dvířka, nalijte do něj k zavařeninám horkou vodu.

Teplota a čas sterilace závisí na typu trouby a zavařovaném ovoci či zelenině. Obecně platí, že s teplotou se začíná alespoň na 85 °C. Zhruba 10–15 minut trvá v předehřáté troubě, než se sklenice zahřejí, dalších 20–30 minut je pak potřeba ke správnému zakonzervování. Po vyndání z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

  • V plynové troubě zavařujte při zhruba 100 °C.
  • Elektrickou zahřejte na 90–95 °C.
  • Horkovzdušnou předehřejte nejprve na 150 °C, vložte plech se sklenicemi a vodou a po pěti minutách teplotu snižte na 80–90 °C. Vodu je v tomto typu trouby možné vynechat.
Třešňový kompot
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový kompot

Připravte si domácí třešňový kompot. Nejenže vyřešíte problém, kam s nadúrodou třešní, ještě si výtečně pochutnáte. Kompot využijete jako přílohu k obědu a také do buchty, třeba bublaniny.

Třešňový kompot

Jak na zavařování v hrnci?

U zavařovacího hrnce si můžete být jistí tím, že se celý proces vydaří na výbornou. Často ale nejde o levné vybavení a vzhledem k velikosti ani lehce skladovatelné, obzvlášť v malých bytech, kde bývá boj o každý centimetr.

Nicméně těm, kteří prostorem ani penězi šetřit nemusí, a navíc zavařují třeba i pro širší rodinu a přátele, se tento kousek určitě vyplatí. Dělají se i obzvlášť velkoobjemové varianty, do kterých pohodlně naskládáte až 15 litrových sklenic.

Přesněji než v předchozích případech dokážete regulovat teplotu i její stálost a k zahození není ani časovač, který po uplynutí požadované doby proces zavařování sám ukončí.

Alternativou může být i obyčejný velký hrnec se zavařovacím teploměrem. Jeho dno vystelte utěrkou, na ni narovnejte sklenice a zalijte vodou. Zavařujte 20 až 30 minut při teplotě okolo 80 °C. Dejte si ale pozor, až budete sklenice z hrnce vyndávat – budou horké. Buďte proto obzvlášť opatrní, případně si pomozte zavařovacími kleštěmi.

Zdroj: Decodoma.cz, Nasezahrada.com