Pozor, klíšťata už útočí! Při vytahování s nimi netočte, může to být nebezpečné

Číhající klíště na listu a noha v turistické botě na zelené trávě KPixMining / Shutterstock.com

S příchodem jara kromě zvýšených teplot, slunečního svitu a kvetoucích rostlin přichází do našich životů i klíšťata. Tito nikým neoblíbení živočichové komplikují život nejen lidem, ale také zvířatům. Jak správně postupovat při vytažení klíštěte a hrozí nám ještě něco po jeho vytažení?

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Prevence před klíšťaty

Pokud plánujete pobyt v přírodě, a to zejména v lese nebo vysoké trávě, nástrojů prevence proti klíšťatům je celá řada. Žádný sice zcela nezaručí, že na vás klíště vůbec nevleze, nicméně pomohou toto riziko minimalizovat.

  • Klíšťata jsou původci dvou nemocí – boreliózy a klíšťové encefalitidy.
  • Proti encefalitidě se dá očkovat, což je ostatně nejlepší prevencí. Proti borelióze se však doposud očkovat nelze, i proto je tedy tak nebezpečná.

Repelent

Běžně dostupnou ochranou jsou syntetické repelenty – přípravky ve spreji obsahující látku DEET, která klíště odrazuje od přisátí se na kůži. Pokud ovšem máte citlivou pokožku, může tato látka vyvolat alergickou reakci. Méně známou alternativou jsou repelenty přírodní, které sice nevyvolávají alergickou reakci, bohužel ale mají nižší účinnost a také kratší dobu, po kterou proti klíšťatům působí.

Repelenty se doporučuje stříkat na oblečení, nikoli přímo na kůži, a už vůbec by se neměly dostat do očí. Ochranou proti klíšťatům může být i dlouhé oblečení světlejších barev.

Kde na těle nejčastěji můžete najít klíště?

Po procházce v lese či přírodě byste se měli doma důkladně prohlédnout – případné klíště je totiž potřeba odhalit co nejdříve. Čím dříve na něj přijdete, tím lépe, později totiž může hrozit vyšší riziko infekce. Nejoblíbenějšími oblastmi našeho těla jsou pro klíšťata podpaží, třísla, místa za ušima a podkolenní jamky. Že jste nějaké našli? Nebojte – poradíme, jak dále postupovat.

Žena si na sebe stříká repelent encierro / Shutterstock.com

Postup, jak správně vytáhnout klíště

  1. Na vytažení klíštěte si ideálně vezměte chirurgické či gumové rukavice. Pokud je nemáte, nezapomeňte si pořádně umýt a vydesinfikovat ruce – před vyjímáním i po něm. Ideálním nástrojem na vytažení klíštěte jsou speciální kleštičky, které se používají i pro zvířata a dají se sehnat v lékárnách nebo zverimexech. Pokud je nemáte, nahraďte je pinzetou.
  2. Připravte si kosmetický tampon nebo ubrousek a místo, kde se klíště přisálo, potřete dezinfekčním přípravkem (včetně zarudlé kůže okolo).
  3. Vezměte si pinzetu, uchopte do ní klíště a pomalými pohyby ze strany na stranu jej vyndejte – je možné, že po chvilce odpadne samo. Po vytažení místo znovu potřete dezinfekčním přípravkem.
  4. Je možné, že v kůži zůstanou nohy nebo kusadla. Tělo je nicméně odolné – s těmito „zbytky“ si již poradí a samo je rozloží, což je bezpečnější, než kdybyste se o to snažili vy, a ránu si tak ještě více otevřeli.
  5. Klíště odložené na ubrousku hoďte do záchodové mísy a spláchněte. Nevyhazujte jej do koše.
  6. Do tří až pěti dnů od vytažení se doporučuje místo, kde klíště bylo, sledovat. Lokální zarudnutí kůže není neobvyklé, takže není třeba se lekat. Zvyšte však pozornost tehdy, když se po pár dnech skvrna zvětší nebo začne na některých místech blednout.

Proč se nedoporučuje klíště vytáčet?

Pozor! Mnoho z vás také může znát metodu „točení“ klíštěte proti směru hodinových ručiček – odborníci ji ale už nedoporučují, protože mnohdy způsobovala přetržení klíštěte, což je velice nebezpečné.