Máme pro vás bezva tip na vánoční dárek, který potěší všechny milovníky sladkého. Domácí slaný karamel chutná stejně tak skvěle, jako zní – vtip je však v tom, že si ho vyrobíte sami. Potřebovat budete jen 3 ingredience a 30 minut času.
Domácí slaný karamel je hitem posledních let
Příchuť slaného karamelu si v posledních letech našla cestu do mnoha kaváren. Připravují se s ním cappuccina, cheesecaky nebo třeba francouzské makronky. Slaný karamel je neskutečně dobrý, a přestože jde o kalorickou bombu, čas od času je fajn si stylově zahřešit.
S čím ho kombinovat
Slaný karamel můžete ujídat jen tak lžičkou nebo ho přidávat do těchto receptů:
- polevy na dorty, palačinky, vafle, zákusky, koblihy...
- náplň do vánočního cukroví (linecká kolečka, slepované cukroví...)
- příchuť do kávy (přidejte lžičku karamelu do cappuccina nebo latté)
- sladidlo do ovesné kaše, jogurtu, na granolu...
Možností, jak a s čím kombinovat slaný karamel, je nepočítaně – a i vy určitě přijdete na další z nich.
Anna Kolásková
Recept na domácí slaný karamel
Ingredience (na 3 malé skleničky):
- 280 g cukru krystal – bílý cukr, ale můžete použít i třtinový
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%) – horké
- 80 g změklého másla – v pokojové teplotě
- špetka soli – množství podle chuti
Postup výroby:
- Připravte si všechny ingredience, hrnec s tlustým dnem, dřevěnou vařečku a kovovou metličku.
- Do hrnce nasypejte cukr a míchejte vařečkou. Bude trvat asi 5 minut, než se rozpustí – nikam ovšem neodcházejte a míchejte, aby se vám nespálil.
- Až je cukr rozpuštěný, ztlumte plamen a přidejte povolené máslo. Míchejte metličkou, dokud se nespojí s cukrem.
- Plamen nechte ztlumený a přilijte horkou smetanu. Míchejte metličkou, dokud nebude karamel krásně tekutý.
- Ještě horký karamel dochuťte malou špetkou soli a ochutnejte, zda je dost slaný. Pozor, karamel je extrémně vařící.
- Horký jej plňte do čistých sklenic a zavíčkujte. Uchovávejte v lednici.
Darujte slaný karamel v krásných skleničkách
2 tipy, aby se vám domácí slaný karamel povedl
Vyrobit domácí karamel není těžké. Je však pár věcí, které se mohou při přípravě pokazit.
- Smetana a máslo: Cukr je po rozpuštění velmi horký. Pokud byste do něj přidali studené máslo a smetanu (např. z lednice), způsobili byste teplotní šok a karamel by se vám srazil. Nic se neděje, ale budete muset čekat, až se obsah opět rozpustí. Proto je lepší přidávat horkou smetanu a máslo v pokojové teplotě.
- Sůl: Do karamelu přidávejte sůl po troškách. Každá totiž solí jinak (např. himálajská vs. mořská) a pokud karamel přesolíte, nepůjde jeho chuť již vrátit zpět.
Jak dlouho vám doma vydrží?
Aby domácí slaný karamel vydržel co nejdéle, je třeba použít hygienicky čisté sklenice a dbát i na čistotu obecně. Pokud ho nebudete ujídat špinavou lžičkou, vydrží v lednici až 3 měsíce.
Anna Kolásková
Domácí slaný karamel jako vánoční dárek pod stromeček
Pokud chcete slaný karamel nadělit jako dárek pod stromeček, základem je krásná uzavíratelná sklenice. V obchodě je zpravidla seženete coby sklenice zavařovací.
- Prodává je například Kaufland, Globus, Tesco nebo Ikea (na fotce).
- Za jednu sklenici s víčkem zaplatíte od 7 do 50 Kč, podle výrobce.
Ať vám jde výroba domácího slaného karamelu od ruky. Krásné Vánoce!