Jak vyrobit domácí slaný karamel, který potěší na Vánoce všechny mlsouny?

Domácí slaný karamel Anna Kolásková

Máme pro vás bezva tip na vánoční dárek, který potěší všechny milovníky sladkého. Domácí slaný karamel chutná stejně tak skvěle, jako zní – vtip je však v tom, že si ho vyrobíte sami. Potřebovat budete jen 3 ingredience a 30 minut času.

Přečtěte si také

Hit tohoto léta: Mražené hroznové víno, které vás dokonale osvěží
Hit tohoto léta: Mražené hroznové víno, které vás dokonale osvěží

Domácí slaný karamel je hitem posledních let

Příchuť slaného karamelu si v posledních letech našla cestu do mnoha kaváren. Připravují se s ním cappuccina, cheesecaky nebo třeba francouzské makronky. Slaný karamel je neskutečně dobrý, a přestože jde o kalorickou bombu, čas od času je fajn si stylově zahřešit.

S čím ho kombinovat

Slaný karamel můžete ujídat jen tak lžičkou nebo ho přidávat do těchto receptů:

  • polevy na dorty, palačinky, vafle, zákusky, koblihy...
  • náplň do vánočního cukroví (linecká kolečka, slepované cukroví...)
  • příchuť do kávy (přidejte lžičku karamelu do cappuccina nebo latté)
  • sladidlo do ovesné kaše, jogurtu, na granolu...

Možností, jak a s čím kombinovat slaný karamel, je nepočítaně – a i vy určitě přijdete na další z nich.

Konzistence karamelu je akorát na lžičku Anna Kolásková

Recept na domácí slaný karamel

Ingredience (na 3 malé skleničky):

  • 280 g cukru krystal – bílý cukr, ale můžete použít i třtinový
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%) – horké
  • 80 g změklého másla – v pokojové teplotě
  • špetka soli – množství podle chuti

Postup výroby:

  1. Připravte si všechny ingredience, hrnec s tlustým dnem, dřevěnou vařečku a kovovou metličku.
  2. Do hrnce nasypejte cukr a míchejte vařečkou. Bude trvat asi 5 minut, než se rozpustí – nikam ovšem neodcházejte a míchejte, aby se vám nespálil.
  3. Až je cukr rozpuštěný, ztlumte plamen a přidejte povolené máslo. Míchejte metličkou, dokud se nespojí s cukrem.
  4. Plamen nechte ztlumený a přilijte horkou smetanu. Míchejte metličkou, dokud nebude karamel krásně tekutý.
  5. Ještě horký karamel dochuťte malou špetkou soli a ochutnejte, zda je dost slaný. Pozor, karamel je extrémně vařící.
  6. Horký jej plňte do čistých sklenic a zavíčkujte. Uchovávejte v lednici.

Darujte slaný karamel v krásných skleničkách

2 tipy, aby se vám domácí slaný karamel povedl

Vyrobit domácí karamel není těžké. Je však pár věcí, které se mohou při přípravě pokazit.

  • Smetana a máslo: Cukr je po rozpuštění velmi horký. Pokud byste do něj přidali studené máslo a smetanu (např. z lednice), způsobili byste teplotní šok a karamel by se vám srazil. Nic se neděje, ale budete muset čekat, až se obsah opět rozpustí. Proto je lepší přidávat horkou smetanu a máslo v pokojové teplotě.
  • Sůl: Do karamelu přidávejte sůl po troškách. Každá totiž solí jinak (např. himálajská vs. mořská) a pokud karamel přesolíte, nepůjde jeho chuť již vrátit zpět.

Jak dlouho vám doma vydrží?

Aby domácí slaný karamel vydržel co nejdéle, je třeba použít hygienicky čisté sklenice a dbát i na čistotu obecně. Pokud ho nebudete ujídat špinavou lžičkou, vydrží v lednici až 3 měsíce.

Slaný karamel darujte v krásných skleničkách Anna Kolásková

Domácí slaný karamel jako vánoční dárek pod stromeček

Pokud chcete slaný karamel nadělit jako dárek pod stromeček, základem je krásná uzavíratelná sklenice. V obchodě je zpravidla seženete coby sklenice zavařovací.

  • Prodává je například Kaufland, Globus, Tesco nebo Ikea (na fotce).
  • Za jednu sklenici s víčkem zaplatíte od 7 do 50 Kč, podle výrobce.

Ať vám jde výroba domácího slaného karamelu od ruky. Krásné Vánoce!