Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Redakční test levných kaviárů ze supermarketů: Dojem „luxusní“ potraviny vytváří množstvím éček

Estrada Anton / Shutterstock.com

Kaviár patří tradičně mezi prémiové delikatesy, přesto v supermarketech narazíte na jeho levnější alternativy, za které nedáte více než pár desítek korun. Jak moc jsou ale kvalitní? A kolik toho mají s pravým kaviárem společného? Vyrazili jsme do obchodů a nabízené výrobky porovnali. Co skutečně obsahují malé skleničky za 50 korun? A dají se považovat za nutričně hodnotné výrobky z ryb?

Přečtěte si také

Hovězí na víně z jednoho hrnce, které se rozpadá na vidličce

Pravý kaviár vs. napodobeniny

Deset gramů pravého kaviáru z jesetera vychází na cenu kolem 1 000 korun. Pětinásobně těžší sklenička ze supermarketu vás nebude stát více než 50–70 Kč. Je tak jasné, že rozdíly mezi oběma potravinami musí být velké.

Pravý kaviár se vyrábí z jiker jeseterovitých ryb (nejvzácnější z vyzy velké), které jsou bílé a přirozeným procesem získávají svou šedou až černou barvu. Perly se vyznačují jemnou chutí a pružnou strukturou, která se v ústech pozvolna rozplývá.

Kaviár jakéhokoliv jiného původu se potom označuje za nepravý. Ten nejkvalitnější z této kategorie pochází z lososovitých ryb. A ten úplně nejlevnější a běžně dostupný obvykle z drobných jiker huňáčka (kapelína) severního. Chutě a barvy se u něho dosahuje uměle, proto se musí silně dobarvovat, dochucovat a dosolovat.

Srovnání Kupi: co obsahují levné kaviáry?

Náhražky kaviáru dnes koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů. Zejména teď před Vánocemi, kdy se jejich nabídka rozšiřuje, protože jsou u nás spojené hlavně se svátečním pohoštěním. My jsme na ně narazili například v prodejnách Albert, Lidl, Billa, Tesco nebo Globus, koupit se ale dají i na internetovém Košíku.

Na první pohled zaujme v jejich složení nejen vysoký obsah soli, ale také poměrně velký výčet éček, z nichž mají největší zastoupení barviva. Dříve se používal mix škodlivých barviv s vysokým skóre nebezpečnosti, dnes jich část nahradily méně rizikové složky. Běžně dostupné kaviáry tak mají srovnatelnou kvalitu a největší rozdíly můžeme pozorovat spíše mezi červenými a černými variantami než mezi značkami samotnými.

„Luxusní“ éčka ve skleničce

Černé kaviárové náhražky obvykle obsahují čtyři barviva, červené si vystačí s jedním nebo dvěma, na druhou stranu se typicky jedná o škodlivější a více nebezpečné druhy. Pro zajištění vyšší trvanlivosti supermarketových kaviárů se přidává i řada stabilizátorů nebo konzervantů. A některé z nich jsou podle databáze Fér potravina považované za středně až vysoce rizikové a nevhodné pro naše zdraví.

Barviva obsažená v černých kaviárech (např. Nekton, Lidl Deluxe, Albert, Nowaco):

  • E141 (měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů): bezpečné
  • E150d (amoniak sulfitový karamel): skóre škodlivosti 3 – alergen
  • E163 (anthokyany): bezpečné
  • E151 (brilantní čerň): skóre škodlivosti 4 – alergen nevhodný pro děti

Barvivo v červených variantách (např. Nekton, Albert, Nowaco):

  • E120 (kyselina karmínová): skóre škodlivosti 5 – alergen nevhodný pro děti

Konzervanty v levných kaviárech:

  • E211 (benzoan sodný): skóre škodlivosti 4 – alergen nevhodný pro děti

Co obsahují kaviáry ze supermarketů?

  • Nekton Kaviár černý z kapelina severního (jikry 82 %): barviva E 141, E 150d, E 163, E 151, stabilizátor E 413; konzervant E 211. Bílkoviny 7.6 g, tuky 2 g, sacharidy 3.1 g, sůl 4 g.
  • Lidl Deluxe Kaviár z hranáče šedého (jikry 84 %): barviva E 141, E 150d, E 163, E 151; stabilizátory E 422, E 415; konzervant E 211. Bílkoviny 11 g, tuky 3.5 g, sacharidy 0.7 g, sůl 4 g.
  • Albert Kaviár černý z kapelina severního (jikry 82 %): barviva E 141, E 150d, E 163, E 151; stabilizátor E 413; konzervant E 211. Bílkoviny 7.6 g, tuky 2 g, sacharidy 3.1 g, sůl 4 g.
  • Nowaco Kaviár červený z kapelina severního (jikry 82 %): barvivo E 120 a extrakt ze světlice barvířské; stabilizátor E 413; konzervant E 211. Bílkoviny 7.6 g, tuky 2 g, sacharidy 3.1 g, sůl 4 g.
Kupi

V čem jsou lepší dražší kaviáry?

Když se potom podíváte na složení pravého jeseteřího nebo alespoň kvalitnějšího kaviáru z lososa, zjistíte, že levnější náhražky pokulhávají také z hlediska nutričních hodnot. Pro představu, kaviár z vyzy velké má cca 18 g tuků a 25 g bílkovin, červený kaviár z lososa mívá kolem 13 g tuků a 26–33 g bílkovin. Což je v porovnání s nejlevnějšími výrobky zhruba čtyřikrát až šestkrát více.

Nejkvalitnější kaviáry také obsahují téměř poloviční množství soli a v jejich složení dále najdete jen nezávadné konzervanty, které prodlužují trvanlivost.

Lepší kaviáry pak koupíte i v některých běžně dostupných obchodech, například v Globusu (Stührk Kaviár z lososa 50 g za 319 Kč), případně je můžete objednat z Košíku (např. Gorbuscha Kaviár z divokého lososa 100 g za 454 Kč) nebo Rohlíku (třeba Zarendom Kaviár z divokého lososa Keta premium gold 100 g za 509 Kč).

Zdroje: Kupi.cz, Fér potravina, Caviar House Prague, Allrecipes