Kaviár patří tradičně mezi prémiové delikatesy, přesto v supermarketech narazíte na jeho levnější alternativy, za které nedáte více než pár desítek korun. Jak moc jsou ale kvalitní? A kolik toho mají s pravým kaviárem společného? Vyrazili jsme do obchodů a nabízené výrobky porovnali. Co skutečně obsahují malé skleničky za 50 korun? A dají se považovat za nutričně hodnotné výrobky z ryb?
Deset gramů pravého kaviáru z jesetera vychází na cenu kolem 1 000 korun. Pětinásobně těžší sklenička ze supermarketu vás nebude stát více než 50–70 Kč. Je tak jasné, že rozdíly mezi oběma potravinami musí být velké.
Pravý kaviár se vyrábí z jiker jeseterovitých ryb (nejvzácnější z vyzy velké), které jsou bílé a přirozeným procesem získávají svou šedou až černou barvu. Perly se vyznačují jemnou chutí a pružnou strukturou, která se v ústech pozvolna rozplývá.
Kaviár jakéhokoliv jiného původu se potom označuje za nepravý. Ten nejkvalitnější z této kategorie pochází z lososovitých ryb. A ten úplně nejlevnější a běžně dostupný obvykle z drobných jiker huňáčka (kapelína) severního. Chutě a barvy se u něho dosahuje uměle, proto se musí silně dobarvovat, dochucovat a dosolovat.
Náhražky kaviáru dnes koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů. Zejména teď před Vánocemi, kdy se jejich nabídka rozšiřuje, protože jsou u nás spojené hlavně se svátečním pohoštěním. My jsme na ně narazili například v prodejnách Albert, Lidl, Billa, Tesco nebo Globus, koupit se ale dají i na internetovém Košíku.
Na první pohled zaujme v jejich složení nejen vysoký obsah soli, ale také poměrně velký výčet éček, z nichž mají největší zastoupení barviva. Dříve se používal mix škodlivých barviv s vysokým skóre nebezpečnosti, dnes jich část nahradily méně rizikové složky. Běžně dostupné kaviáry tak mají srovnatelnou kvalitu a největší rozdíly můžeme pozorovat spíše mezi červenými a černými variantami než mezi značkami samotnými.
Černé kaviárové náhražky obvykle obsahují čtyři barviva, červené si vystačí s jedním nebo dvěma, na druhou stranu se typicky jedná o škodlivější a více nebezpečné druhy. Pro zajištění vyšší trvanlivosti supermarketových kaviárů se přidává i řada stabilizátorů nebo konzervantů. A některé z nich jsou podle databáze Fér potravina považované za středně až vysoce rizikové a nevhodné pro naše zdraví.
Barviva obsažená v černých kaviárech (např. Nekton, Lidl Deluxe, Albert, Nowaco):
Barvivo v červených variantách (např. Nekton, Albert, Nowaco):
Konzervanty v levných kaviárech:
Když se potom podíváte na složení pravého jeseteřího nebo alespoň kvalitnějšího kaviáru z lososa, zjistíte, že levnější náhražky pokulhávají také z hlediska nutričních hodnot. Pro představu, kaviár z vyzy velké má cca 18 g tuků a 25 g bílkovin, červený kaviár z lososa mívá kolem 13 g tuků a 26–33 g bílkovin. Což je v porovnání s nejlevnějšími výrobky zhruba čtyřikrát až šestkrát více.
Nejkvalitnější kaviáry také obsahují téměř poloviční množství soli a v jejich složení dále najdete jen nezávadné konzervanty, které prodlužují trvanlivost.
Lepší kaviáry pak koupíte i v některých běžně dostupných obchodech, například v Globusu (Stührk Kaviár z lososa 50 g za 319 Kč), případně je můžete objednat z Košíku (např. Gorbuscha Kaviár z divokého lososa 100 g za 454 Kč) nebo Rohlíku (třeba Zarendom Kaviár z divokého lososa Keta premium gold 100 g za 509 Kč).
Zdroje: Kupi.cz, Fér potravina, Caviar House Prague, Allrecipes