Téměř polovina domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla, necelá třetina pak přiznává, že zbytky z Vánoc vyhazuje do koše, vyplývá to z průzkumu platformy Too Good To Go a agentury STEM/MARK. Češi přitom utratí za sváteční potraviny i tisíce korun, ne vždy se jim ale podaří správně odhadnout množství. Co nejčastěji zbytečně končí v koši? A jak si plýtvání během Vánoc pohlídat?
Češi každý rok vyhodí milion tun potravin, výrazný podíl na tom má i období svátků. Podle průzkumu připravuje 48 % lidí během Vánoc větší množství jídla, než kolik je schopna skutečně spotřebovat. Tento trend je výraznější u mileniálů, zatímco nejméně se s ním ztotožňují příslušníci starší generace neboli „boomeři“.
Současně 28 % dotázaných otevřeně přiznalo, že přebytečné pokrmy nakonec vyhazují do koše. A jsou mezi nimi hlavně ty, které se u nás tradičně připravují „ve velkém“.
Nejčastěji vyhazovanou potravinou je Čechy milovaný a často také přeceňovaný bramborový salát, jehož přebytky vyhazuje více než polovina domácností (52 %). Hned za ním je pečivo (50 %), následované sladkostmi nebo ovocem. Mezi odpadky velmi často končí také vánoční cukroví. Že se o Vánocích vyhazuje právě toto jídlo, nám popsali i někteří čtenáři, které jsme za redakci Kupi oslovili:
Jak potom dále potvrdily odpovědi průzkumu Too Good To Go, 66 % respondentů vyhazuje jídlo proto, že ho připraví zbytečně velké množství. To se poté stihne zkazit (ve 44 % případů), případně ho nedojedí hosté nebo lidé nevědí, jak ho chytře zužitkovat či správně uschovat.
„Připravit jídla tak akorát je vždy výzva, hlavně během Vánoc, kdy hostíme rodinu a naše blízké. Plýtvání potravinami se dá předejít jejich správným skladováním – například trvanlivost bramborového salátu se dá prodloužit tím, že do něj přidáme majonézu až těsně před servírováním, a pečivo zůstane déle čerstvé, když bude skladováno v látkovém pytlíku,“ přiblížila Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go pro Polsko a Česko.
Jako inspirace mohou posloužit výsledky podobného průzkumu, který v listopadu realizovala i konkurenční platforma Nesnězeno mezi úzkým okruhem svých uživatelů. Většina z nich totiž potvrdila, že se jim o Vánocích daří zbytky jídel zužitkovat: 75 % zastánců „zero waste“ dojídá jídlo v následujících dnech, další je dávají do mrazáku nebo podarují mezi příbuzné a známé. Plýtvání se také snaží zavčas předejít.
Pouze 6 % dotázaných uvedlo, že svátky bere jako „čas dopřávání si“ a omezovat se nehodlá. Ostatní se spoléhají na důkladné plánování nákupů i vaření, případně předem počítají se zamrazováním zbytků či jejich rozdáváním.
Oba zmíněné průzkumy se potom shodují v tom, že Češi za sváteční potraviny utratí v průměru 2 000 až 3 000 korun, samozřejmě částka roste u domácností s vyššími příjmy nebo větším počtem členů.
Spousta lidí (62 %) si také dává na plýtvání pozor a snaží se jídlem (i na něm) šetřit. Podle průzkumu Too Good To Go plánuje letos 19 % z nich připravovat menší množství jídla, 31 % bude nakupovat podle akcí a slev a 12 % v zájmu úspor sáhne po levnějších alternativách potravin.
Zdroje: Too Good To Go, Nesnězeno (Kurzy.cz), Kupi.cz