Tyhle knedlíky jsou něco mezi bramborovými a houskovými – z každého si berou to nejlepší. Jemné, nadýchané a pevné zároveň. Brambory se vaří už den předem, aby ztuhly a těsto pak drželo krásně pohromadě. Na řezu tvoří rohlíky s petrželkou mozaiku, která vypadá efektně i na slavnostním talíři. Skvěle se hodí k pečenému masu, omáčkám i svatomartinské huse a po prvním ochutnání pochopíte, proč se vyplatí plánovat dopředu.
Nedělní obědy mají svoje kouzlo. Vůně pečínky, cibule a tymiánu, která se line z kuchyně, a k tomu poctivý domácí knedlík. Tenhle recept vznikl z touhy najít ideální kompromis mezi houskovým a bramborovým – aby měl chuť i strukturu, která se nerozvaří a zároveň není těžká.
Klíčem je jeden jednoduchý krok: Uvařit brambory den předem. Když přes noc vychladnou, zbaví se přebytečné vlhkosti a těsto se pak chová úplně jinak. Lepší konzistence, jemnější chuť, krásně se krájí a drží tvar i při servírování. A přiznejme si, právě to od dokonalého knedlíku chceme.
Vylepšené knedlíky s brambory, rohlíky a petrželkou – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 1 hodina (plus čas na odležení brambor přes noc)
Ingredience
- 500 g brambor vařených ve slupce den předem, oloupaných
- 3 rohlíky
- 1 hrst hladkolisté petrželky (lístky)
- 2 vejce
- ¾ lžičky soli
- 150 g hrubé pšeničné mouky + trochu na pomoučení pracovní plochy
Vídeňský knedlík
Vídeňský knedlík je tradiční příloha, která obohatí váš stůl. Je ideální k podávání s masovými omáčkami či zeleninovými pokrmy. Připravíte ho z včerejších housek, másla, vajíček, mléka a trochy koření. Jeho jedinečná chuť a struktura vás nadchne, a pokud ho podáváte samostatně, můžete ho dokonale doladit strouhaným sýrem.
Vídeňský knedlík
Postup přípravy
- Brambory nastrouhejte najemno do větší mísy. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a petržel nahrubo nasekejte.
- K nastrouhaným bramborám přidejte vejce a sůl, promíchejte a postupně přisypávejte mouku. Vypracujte měkké těsto. Může být mírně lepivé, ale to nevadí – právě díky tomu budou knedlíky jemné.
- Nakonec zapracujte nakrájené rohlíky a nasekanou petržel, promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozprostřely.
- Na pomoučené ploše vytvarujte dvě stejně velké šišky.
- Vložte je do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a po vyplavání vařte ještě asi 15 až 18 minut.
- V polovině vaření knedlíky otočte, aby se provařily rovnoměrně.
- Vyjměte, nechte chvíli zchladnout a nakrájejte na plátky. Podávejte k pečenému masu nebo omáčkám.
Tipy z redakce
- Vyplatí se držet zásady „méně je víc“. Pokud přidáte mouky příliš, knedlíky ztěžknou. Raději nechte těsto trochu měkčí a pracujte rychleji, aby se nelepilo.
- Zjistila jsem, že nejlepší výsledky mám, když rohlíky předem krátce opeču nasucho na pánvi – v těstě pak zůstanou pevné a krásně drží tvar.
- Pokud chcete knedlíky ještě nadýchanější, můžete do těsta přidat špetku prášku do pečiva.
- A úplně nakonec – nikdy je nevařte v přikrytém hrnci. Pára by je mohla rozmočit, a to by byla škoda.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková