Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Skyr, řecký jogurt a jogurt s tvarohem nejsou to stejné: Jeden má víc bílkovin, druhý líp chutná

Kupi

Na první pohled mohou vypadat podobně, přesto jsou mezi nimi značné rozdíly. Liší se svou chutí, konzistencí i výživovými hodnotami. Kdy sáhnout po řeckém jogurtu, skyru nebo míchaném jogurtu s tvarohem? Který z nich má nejvíce bílkovin? Který je nejzdravější? A kterému dát přednost při vaření a pečení v kuchyni? Máme pro vás přehledné srovnání.

Přečtěte si také

V zimě je pokožka sušší, vůně vydrží déle s tělovým mlékem, míní odbornice. Prozradila i nejlepší zimní vůně

Skyr

Tento původem islandský mléčný výrobek vzniká podobně jako jogurt, k výrobě se ale používá více mléka a přebytečná tekutina (syrovátka) se odstraňuje. Díky tomu má skyr – někdy spíše klasifikovaný jako tvaroh nebo čerstvý sýr – velmi hustou konzistenci a vysoký obsah bílkovin bez tuků.

  • Chuť a konzistence: kyselejší, velmi hutná
  • Výživové hodnoty (na 100 g): 60–70 kcal / 10–12 g bílkovin / 0–0,2 g tuků / 3–4 g sacharidů

Řecký jogurt (plnotučný)

V tomto případě jde o klasický jogurt, který se po zakysání částečně „scedí“, aby zhoustl. Vyrábí se z plnotučného mléka nebo smetany. Ze všech sledovaných má nejméně bílkovin (stále ale jednou tak více než klasický bílý jogurt), na druhou stranu je kaloričtější a tučnější. Díky tomu vyniká plnější, krémovější chutí.

  • Chuť a konzistence: mírně nakyslá, krémově jemná a hladká (tekutější než skyr, ale ne tolik jako klasický bílý jogurt)
  • Výživové hodnoty (na 100 g): 130–150 kcal / 6–8 g bílkovin / 8–10 g tuků / 3–4 g sacharidů

Řecký jogurt (nízkotučný, 0 % tuku)

Pokud si hlídáte váhu a sledujete příjem kalorií i makroživin, pak můžete sáhnout i po odtučněné variantě, která má o něco více bílkovin.

  • Chuť a konzistence: kyselejší a méně krémová než u plnotučného
  • Výživové hodnoty (na 100 g): 55–65 kcal / 8–10 g bílkovin / 0–1 g tuků / 3–4 g sacharidů

Jogurt s tvarohem

Jogurt s tvarohem představuje zlatou střední cestu: má slušné množství bílkovin, vyvážený poměr živin a s přirozeným obsahem tuků obstojně zasytí i dobře chutná. Jedná se o směs bílého jogurtu a tvarohu, někdy může obsahovat i smetanu či jiné složky.

  • Chuť a konzistence: mírně nakyslá, krémová a jemnější než skyr nebo klasický tvaroh
  • Výživové hodnoty (na 100 g): 80–110 kcal / 8–10 g bílkovin / 3–5 g tuků / 3–5 g sacharidů

Který výrobek je nejvhodnější?

Bílkoviny a hubnutí

Z hlediska obsahu bílkovin jasně vede skyr nebo tzv. super jogurt. S jedním kelímkem svému tělu dodáte 15–18 g proteinů, což je i 3× více než u klasického bílého jogurtu. Pokud si navíc hlídáte příjem kalorií, potěší vás svým přirozeně nízkotučným složením. Podobně vhodný je při hubnutí nebo nabírání svalů řecký jogurt s 0 % tuku.

  • Tip redakce: na trhu najdete i výrobky označené jako „High Protein“. Nenechte se však zmást. Takové marketingové označení může pouze říkat, že je výrobek jako takový bohatý na bílkoviny, nikoliv však, že má nutně více proteinů než podobné produkty v regálu.

Zdraví

Skyry a bílé jogurty (včetně řeckých) obsahují probiotika, která podporují zdravé trávení. Naproti tomu tvaroh se nevyrábí fermentací, tedy žádná probiotika neobshauje. V tomto ohledu jich má o něco méně i míchaný jogurt s tvarohem. Všechny varianty jsou ale dobrým zdrojem vápníku.

Kuchyně

Pro vaření a studenou kuchyni je zase nejlepší plnotučný řecký jogurt. Krémová konzistence s vyšším obsahem tuků je skvělá jako základ pro různé krémy, náplně, dipy a dresinky i smoothie nebo slané marinády a omáčky (např. pod krémové kuřecí nebo těstoviny).

Hutný skyr zase může být výbornou alternativou k tvarohu nebo mascarpone v dezertech či pomazánkách.

Vyvážený kompromis

Plnotučný řecký jogurt nebo jogurt s tvarohem je ideální také pro ty, kteří hledají sytější snídaně a svačinky, navíc chtějí v rámci pestré stravy doplnit zdravé tuky a pochutnat si na krémové a plné konzistenci.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem

Který z nich je tedy nejzdravější a nejvhodnější?

„Do zdravého a vyváženého jídelníčku patří všechny varianty bílých jogurtů a tvarohů. Pokud vám některý chutná více než jiný, vůbec to nevadí. Radši si s chutí dát ‚něco‘ než se nutit do toho, co nám nechutná, nebo to nejíst vůbec. Vyvážený poměr živin i zdraví prospěšné složení mají všechny neochucené mléčné výrobky, klidně i klasický bílý jogurt,“ říká pro redakci Kupi nutriční poradkyně Petra Tomášková.

Čím více bílkovin, tím samozřejmě lépe. Jejich příjem by si měli hlídat nejen sportovci a lidé v redukci, ale třeba i dospívající či senioři,“ doplňuje nám odbornice.

Pozor na sladké varianty

I v případě bílkovinami nabitých mléčných výrobků platí, že nejprospěšnější (a z hlediska diety „nejbezpečnější“) jsou zejména čisté bílé varianty. Jakmile sáhnete po ochucených, počítejte i s poměrně velkou porcí cukru, obvykle 10–12 g na kelímek. Jen pro představu: takové množství odpovídá 2–3 kostkám cukru nebo půlce plechovky koly. Navíc se ve složení obvykle nevyhnete různým aromatům nebo jiným složkám.

Čas od času nejsou jahodové skyry nebo čokoládové řecké jogurty žádnou tragédií, neměly by však tvořit jediný zdroj mléčných výrobků. Pokud vám kyselejší bílé varianty tolik nejedou, zkuste je dochutit ovocem (např. sladšími malinami, banány nebo nyní na podzim kaki), ořechy, skořicí či kokosovými vločkami.

Zdroje: Potravinářská komora ČR, Health.com, nutriční poradkyně Petra Tomášková pro redakci Kupi.cz