Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Husí hody 2025: Kam vyrazit na svatomartinské menu ve větších městech a kolik vás bude stát?

juefraphoto / Shutterstock.com

Listopadová husa není jen poctou tradici ke dni svatého Martina, ale také oslavou bohaté a jedinečné chuti tohoto masa. Husa má aromatické a křehké maso, navíc je zdravá – má vysoký obsah zdravých tuků a bílkovin, je zdrojem vitamínů skupiny B a železa. Skvělá volba pro chladné podzimní dny. Máme pro vás tipy, kam vyrazit na svatomartinské menu ve větších městech, a řekneme vám, kolik vás bude stát!

Přečtěte si také

Kvíz: Kde se píše „je“ nebo „ě“? Je to jednoduché, i tak v tom lidi často chybují a dělají si ostudu

Tradice konzumace husy na den svatého Martina má kořeny v evropských dějinách a legendách spojených se životem svatého Martina z Tours. Podle legendy se Martin, aby se vyhnul vysvěcení na biskupa, ukryl na husí farmě. To mu husy nedarovaly, začaly hlasitě kdákat a skrýš byla prozrazena. Z tohoto důvodu je svatý Martin spojován s husou v mnoha zemích, včetně České republiky, kde se husa stala symbolem 11. listopadu.

Tipy, kam vyrazit ve větších městech

Praha

Restaurace U Pinkasů

Restaurace U Pinkasů si u příležitosti svátku svatého Martina připravila pro své hosty od 7. listopadu tradiční speciální nabídku. „Šéfkuchař restaurace připravil husí pokrmy, které jistě osloví milovníky tradičních chutí s moderním nádechem:

  • Husí játra v sádle s granátovým jablkem a praženými lupínky mandlí – 169 Kč,
  • Drůbeží kaldoun se zeleninou a žemlovým knedlíkem – 119 Kč,
  • Svatomartinskou husu na jablkách a majoránce pečené, s červeným ořechovým zelím, lokšemi a perníkovým knedlíkem – 699 Kč.

Od 11. listopadu je k dispozici také Svatomartinské víno ze sklepů Znovín Znojmo,“ sdělil redakci Kupi personál z restaurace U Pinkasů.

Restaurace Červený jelen (od 8. do 11. 11. nebo do vyprodání)

Svatomartinská hostina v restauraci Červený jelen zahrnuje husí paštiku, voňavý kaldoun, šťavnaté stehno a jako sladkou tečku můžete ochutnat nadýchané buchtičky. K tomu sklenka mladého vína. Rezervace restaurace přijímá pouze přes online formulář, který najdete na jejich webu.

Rosmarina (11.–16. 11.)

Svatomartinská nabídka zahrnuje paštiku z husích jater, husí kaldoun, konfitované husí stehno a teplý hruškový koláč s vanilkovou zmrzlinou.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Střední

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí patří mezi dokonalé pochoutky. Pokud budete péct husu při nízké teplotě co nejdéle, bude po upečení krásně šťavnatá a maso půjde lehce od kosti. Nejčastěji je husa servírována s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými šiškami.

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Brno

Restaurace a penzion Patron (11.–16. 11)

V restauraci Patron si můžete vybrat ze 3 hlavních chodů:

  • Konfitované husí / kachní stehýnko, červené zelí se skořicí a rozinky, bílé zelí na mladém víně, bramborová roláda a karlovarský knedlík
  • Bramborová lokše plněné trhaným husím masem, červené zelí se skořicí a rozinky, bílé zelí na mladém víně
  • Kachní prso na pomerančích, pečené grenaille s rozmarýnem, jus

Pivnice U Čápa

Svatomartinské hody v Pivnici U Čápa vás nezklamou. Začít můžete lahodnými husími rillettes s jablky, šalotkou a kapkou koňaku, zahřeje vás husí kaldoun s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Samozřejmostí je čtvrtka pomalu pečené svatomartinské husičky s dvojím zelím, bramborovými šiškami a nadýchanými špekovými knedlíky a ke kávičce tvarohový cheesecake s povidly a skořicí. I zde si nezapomeňte udělat rezervaci.

EFI Hostinec Osmec (11.–16. 11. nebo do vyprodání zásob)

Na výběr ze svatomartinského menu jsou husí rilletes s nakládanou zeleninou, husí kaldoun s drůbky, nudlemi a játrovými knedlíčky, grilovaná husí játra s omáčkou z portského vína se sušenými švestkami a domácí brioškou, pečená svatomartinská husa s červeným kysaným a bílým zelím s ryzlinkem, bramborový a špekový knedlík a jako sladká tečka svatomartinský koláč s tvarohem, povidly a drobenkou.

Simon Dani / Shutterstock.com

Uherské Hradiště

U Fleků (11.–14. 11.)

Limitované a speciální svatomartinské menu v podání české speciality, kterou je konfitované husí stehno v menu, nebo pouze jako hlavní chod bez menu za cenu 699 Kč. Celé menu bude stát 790 Kč, ale můžete si dát jakýkoli chod samostatně bez nutnosti menu.

Restaurace Koníček (11.–16. 11.)

Speciální menu plné svatomartinských pokrmů si pro vás připravili kuchaři z restaurace Koníček. Chybět nebude samozřejmě ani tradiční pečená husa a na zapití mladá vína. V případě zájmu neváhejte a zarezervujte si dopředu váš stůl.

  • TIP redaktorky na svatomartinské menu za přijatelnou cenu: Nedaleko Uherského Hradiště, v obci Žítková, která se zapsala do podvědomí díky příběhům žítkovských bohyň, najdete Hotel a restauraci Kopanice, kde si speciální menu můžete vychutnat v termínu 7.–9. 11. s nezapomenutelným výhledem do krajiny Bílých Karpat.
    • „Jako předkrm si můžete objednat husí paštiku, pokračovat můžete husím kaldounem s celestýnskými nudlemi a k hlavnímu chodu restaurace nabízí konfitované husí stehno či husí prso sous-vide. Kuchař se drží spíše klasiky – červené zelí bude chutnat po ovoci a bílé zelí bude kyselejší. Pomyslnou sladkou tečku tvoří tvarohové knedlíčky se smetanou a povidly. Cena kompletního čtyřchodového menu je 650 Kč. Ze Svatomartinských vín máme v nabídce Muller Thurgau, Muškát Moravský a BEE´S Field,“ zmínil pro redakci Kupi Jiří Fric, provozovatel hotelu a restaurace Kopanice.

Ostrava

ILVERO (8.–16. 11. nebo do vyprodání)

Na svatomartinské husí menu vás zvou i v restauraci ILVERO. Cena za kompletní menu pro 2 osoby je 1 850 Kč. Těšit se můžete například na husí tlačenku s trhaným masem nebo topinku s husími škvarkami. Jako hlavní chod si můžete vybrat husí stehno s červeným zelím a zelím z kedlubnu, karlovarský knedlík a lokše, jako druhá varianta se nabízí husí prso s bramborovou kaší s lanýžem, glazovanou zeleninou a švestkovou omáčkou. Dezert domácí buchtička s vanilkovým krémem.

Restaurace U Dvořáčků (8.–11. 11.)

Pečenou husičku se švestkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem si můžete také vychutnat v restauraci s dlouholetou tradicí. Na svatomartinském menu mě potěšil dezert, který je trochu jiný než u ostatních zmiňovaných restaurací – je jím domácí štrůdl s vanilkovým šodó a šlehačkou, hned bych si ho dala.

Jan Maria hotel (11.–23. 11.)

Tradiční husí hody s vůní podzimu nechybí ani v Jan Maria. Zvýhodněná cena za celé degustační menu je 960 Kč. Zahrnuje předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. K menu personál doporučuje svatomartinská vína, která harmonicky ladí s každým chodem. Z hlavního chodu mým chuťovým buňkám nejvíce lahodí grilované husí prso v sous-vide úpravě, dýňové pyré, mandlová kroketa s parmazánem.

barmalini / Shutterstock.com

Plzeň

Villa – Fitz (10.–16. 11.)

Villa Fitz vás zve na svatomartinské menu. Podávat se bude kachní paštika na červeném víně, husí kaldoun, konfitované husí stehno, červené zelí s brusinkami, křimické zelí se špekem, houskový a chlupatý knedlík, jako dezert můžete ochutnat hruškový koláč s hřebíčkem a meringue.

Restaurace U Matasů (6.–11. 11.)

Kromě tradičních jídel, která spadají do svatomartinského menu, můžete objednat v restauraci například burger s trhaným husím masem či husí roládu s kaštanovou nádivkou.

  • TIP: 7. 11. od 17 hod je v restauraci ochutnávka svatomartinských vín pod vedením zkušeného sommeliéra. Vstup je zdarma.

Na Spilce (5.–11. 11.)

Hospoda Na Spilce má jednoduché a přitom velmi lákavé svatomartinské menu. Nabízí husí kaldoun s masem, konfitované husí stehno, červené zelí s brusinkami a bílé pivní zelí, bramborové šulance s mandlovou drobenkou, křupavou cibulkou a dva kousky svatomartinských rohlíčků s tvarohovou a makovou náplní.

Svatomartinská husa
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Náročný

Svatomartinská husa

K listopadu patří svatomartinská husa se zelím a knedlíky. Upečte si takovou husu doma. Jak dlouho se peče? Poradíme, jak na to, abyste nestáli hodiny u plotny, a přesto jste si pochutnali na dokonalém masíčku, které bude odpadat od kosti.

Svatomartinská husa

Liberec

Liberecká výšina (8.–11. 11.)

Tradiční svatomartinské speciality s výhledem na Liberec. Na menu nechybí konfitovaná husa s jablky, červeným zelím a knedlíky, sladkou tečku tvoří domácí trhanec s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou. Kromě vína z vinařství Vladimír Tetur nabízí restaurace také Svatomartinské pivo z pivovaru Cvikov.

Potrefená husa (od 7. 11.)

Na svatomartinské hodování si pro vás restaurace Potrefená husa připravila čtyřchodové menu, které obsahuje husí kaldoun, trhanou husu s povidly, 1/4 konfitované husy s houskovým a bramborovým knedlíkem, povidlové taštičky z tvarohového těsta. K husím specialitám si můžete vychutnat vína z rodinného vinařství Kovacs z Novosedel.

Restaurace Neptun (11.–13. 11.)

Na svatomartinské (tříchodové) menu za super cenu 479 Kč si můžete zajít do libereckého Neptuna. Ochutnat zde můžete :

  • husí kaldoun se zeleninou, játrovými knedlíčky a domácími nudlemi,
  • pečené husí stehno, variace zelí a knedlíků,
  • domácí jablečný štrůdl s ořechy a šlehačkou.

V menších městech vychází svatomartinské menu o něco levněji, například v Čáslavi nabízí Hotel a restaurace Grand zvýhodněné celé čtyřchodové menu za 599 Kč.

Ceny svatomartinského čtyřchodového menu s pečenou husou se pohybují v průměru od 640 Kč do 1 050 Kč. Oproti loňskému roku došlo k mírnému zdražení, kdy se svatomartinské menu dalo objednat i za cenu 580 Kč. To nemění nic na tom, že „husa“ je víc než jídlo – je to cesta chutěmi, vůněmi a historií, která nám připomíná, že nejlepší pokrmy jsou tvořeny srdcem, vášní a lokálními surovinami.

O svatomartinské menu je velký zájem. Nenechte si ujít příležitost a zarezervujte si stůl ve vaší oblíbené restauraci.

Zdroj: Kupi.cz, Jiří Fric - provozovatel Hotelu a restaurace Kopanice, weby jednotlivých podniků, WebMD