Šípky jsou především pokladnicí vitamínu C, proto se šípky používají k posílení imunity a v boji proti chřipce a nachlazení. V lidovém léčitelství byly známým a univerzálním lékem na mnoho neduhů. Šípky zažívají opětovný nárůst popularity a lidé je stále častěji používají jak ke kulinářským, tak k léčebným účelům. Jaké jsou léčivé vlastnosti šípku? Kdy a jak je sklízet a co s nimi můžete dělat?
„Šípky obsahují v průměru 500–700 mg vitaminu C na sto gramů, tento obsah klesá sušením, mrazením nebo vařením, ale stále je výrazně vyšší než třeba čerstvý citron, který obsahuje ve sto gramech 40–50 mg,“ uvedla pro redakci Kupi Daniela Štěpánková, výživová poradkyně.
Kromě zmiňovaného vysokého obsahu vitamínu C se v dužině plodů nacházejí další vitamíny skupiny A, B1, B2, E a K. Semena obsahují olej bohatý na nenasycené mastné kyseliny, který má hojivý účinek na rány, akné a vyhlazuje vrásky. Šípky užívané v čajích, tinkturách či různých pokrmech působí regeneračně, protizánětlivě a stimulují imunitu.
Šípky se sklízejí v plné zralosti na podzim, než změknou. Názory se liší, někdo sbírá začátkem podzimu, já osobně sbírám, když je šípek zralý a měkký, ale jsou i tací, kteří sbírají šípek po zmrznutí. Záleží na tom, k čemu ho chcete používat. Plody, které prošly mrazem, jsou sladší, ale obsah vitamínu C klesá. Takto sbírané šípky jsou však výborné na přípravu šípkového vína.
Šípky sbírejte mimo znečištěná místa (nesbírejte v blízkosti silnic, pole či skládek). Sbírejte opatrně, klidně v rukavicích, abyste se nezranili o trny. Plody můžete stříhat nůžkami, abyste nenarušili strukturu keře a nepoškodili plody. Nasbírané šípky dávejte do košíku nebo plátěného sáčku.
Zralé šípky jsou tmavě červené a na dotek mírně měkké. Je důležité vyhnout se plodům, které jsou poškozené nebo vykazují známky plísně.
Šípky důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Poté jej rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Plody rozložte na papírové utěrky na teplé a vzdušné místo nebo vložte do sušičky ovoce.
Každý má samozřejmě postup sušení jiný – nasbírané šípky oplachovat nemusíte a šípky se dají sušit i v celku. Jaký postup vyberete, je na vás.
Nasušené šípky je nejlepší skladovat ve vzduchotěsné nádobě, plechové dóze nebo v papírovém sáčku na chladném a tmavém místě. Díky tomu si zachovají dlouho svou vůni a nutriční vlastnosti.
Pokud dáváte přednost přírodní kosmetice, vyzkoušejte levnou, jednoduchou a přitom účinnou kosmetickou proceduru. Šípková maska pomáhá regenerovat pokožku, hydratuje a má omlazující účinky.
Na směs budete potřebovat: 1 čajovou lžičku prášku z šípků, 1 čajovou lžičku růžového jídlu, 10 kapek mandlového oleje, 5 kapek ricinového oleje a 2–3 lžíce vody.
Postup: Všechny ingredience smíchejte do hladké pasty a podle potřeby přidávejte vodu, dokud směs nezhoustne. Masku naneste na obličej, nechte působit 15 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.
Šípková marmeláda je vynikající a plná vitamínů. Na výrobu marmelády budete potřebovat jen šípky a cukr.
Ingredience: 250 g rozdrceného a očištěného šípku, sklenice cukru, 0,5 l lihoviny
Postup: Šípky smícháme se sklenicí cukru a zalijeme lihovinou (například vodkou). Chuť můžete vylepšit kořením, jako je skořice, hřebíček, vanilkový lusk nebo špetka kardamomu.
Tinkturu nechte odstát na teplém a tmavém místě a občas protřepejte. Po 1–2 měsících ji přeceďte přes plátýnko. Poté je připravena ke konzumaci.
Protože mám malé děti, sušené šípky využívám především na čaj. Vodu v malém hrnci krátce povařím, nechám zchladnout a nasypu do ní sušené a těsně předtím rozdrcené šípky. Na hrnec položím pokličku a nechám několik hodin, nejlépe z večera do rána, louhovat. Ráno vše pod pokličkou povařím, přidám citron a lžičku medu.
Zdroj: Kupi.cz, Daniela Štěpánková - výživová poradkyně, osobní tipy a zkušenost redaktorky, Healthline