Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Smažená pošírovaná vejce, která se hodí k obědu i pozdní snídani. Křupavá skořápka, tekutý žloutek a svěží salát k tomu

Sophia Michalčíková

Recept, který vás přesvědčí, že i obyčejné vejce může být malý gurmánský zážitek. Pošírovaná vejce se zlatavou kůrkou, která křupne a pustí hedvábně tekutý žloutek, jsou něco, co stojí za vyzkoušení.

Přečtěte si také

Zapomeňte na vrstvy oblečení. Jsou druhy koření, které hřeje zevnitř, radí lékárnice

Smažená pošírovaná vejce jsou tak trochu kulinářský trik – spojení dvou světů, které funguje překvapivě skvěle. Na první pohled to zní složitě, ale ve skutečnosti je to spíš o trpělivosti než o dovednostech. Pošírování vejce dá žloutku hebkost a jemnost, smažení zase kontrastní křupavost. Tohle jídlo je ideální na pozdní víkendovou snídani, brunch s přáteli nebo jako lehká večeře, když máte chuť na něco jiného než klasiku. Navíc působí efektně, a přitom je hotové za méně než tři čtvrtě hodiny.

Vejce jako malý zázrak

Vejce je v kuchyni něco jako bílý plášť šéfkuchaře – symbol jednoduchosti, ale i dokonalosti. Má neuvěřitelně univerzální využití, je plné bílkovin a zároveň pomáhá spojovat chutě. Pošírování je přitom jedna z nejšetrnějších metod přípravy – vejce se vaří jen v horké vodě s trochou octa, díky čemuž zůstane křehké a hedvábné. Když se k tomu přidá obalování ve strouhance, vznikne malý zázrak, který překvapí i zkušené kuchaře.

Wor Jun / Shutterstock.com

Smažená pošírovaná vejce se salátem – recept

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 31–45 minut

Ingredience

  • 1 lžíce vinného bílého octa
  • hladká mouka (na poprášení)
  • 10 vajec
  • 200 g strouhanky
  • slunečnicový olej na smažení
  • mix listových salátů
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • ½ lžíce medu
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 60 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
Sophia Michalčíková

Postup přípravy

  1. V hlubším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte vinný ocet a stáhněte plamen tak, aby se na hladině tvořily jen drobné bublinky.
  2. Pomocí vařečky vytvořte ve vodě vír a nechte do něj z naběračky vklouznout rozklepnuté vejce. Vařte asi 2 minuty, pak ho opatrně vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do misky s ledovou vodou.
  3. Vejce slijte, osušte na papírové utěrce a nechte vychladnout. Stejným způsobem připravte všechna vejce.
  4. Každé pošírované vejce poprašte moukou, ponořte do rozšlehaných osolených vajec a obalte ve strouhance.
  5. Ve vyšší vrstvě rozpáleného slunečnicového oleje smažte vejce zhruba 1 minutu, jen dokud nezezlátnou.
  6. Žloutek musí zůstat tekutý. Vyjměte vejce z oleje a nechte okapat na papírové utěrce.
  7. Omyjte a osušte listový salát. V misce smíchejte dijonskou hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
  8. Prošlehejte dohladka a promíchejte se salátem.
  9. Rozdělte salát na talíře, navrch položte smažená vejce a ihned podávejte. Jako přílohu se hodí čerstvé bílé pečivo.

Tipy z kuchyně redaktorky

  • Tohle jídlo vypadá jako z bistra, ale zvládne ho i někdo, kdo běžně vaří jen vajíčka natvrdo. Zásadní je nechat vejce po pošírování pořádně vychladnout, jinak se při obalování roztrhne.
  • Strouhanku si klidně připravte doma z den starého pečiva, bude křupavější a chuťově výraznější.
  • Pokud chcete jídlu dodat šmrnc, přidejte do zálivky trochu javorového sirupu nebo špetku chilli.
  • A úplně nejlepší trik? Smíchejte do salátu pár kousků avokáda – krémovost krásně doplní křupavou texturu vajec.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková