Recept, který vás přesvědčí, že i obyčejné vejce může být malý gurmánský zážitek. Pošírovaná vejce se zlatavou kůrkou, která křupne a pustí hedvábně tekutý žloutek, jsou něco, co stojí za vyzkoušení.
Smažená pošírovaná vejce jsou tak trochu kulinářský trik – spojení dvou světů, které funguje překvapivě skvěle. Na první pohled to zní složitě, ale ve skutečnosti je to spíš o trpělivosti než o dovednostech. Pošírování vejce dá žloutku hebkost a jemnost, smažení zase kontrastní křupavost. Tohle jídlo je ideální na pozdní víkendovou snídani, brunch s přáteli nebo jako lehká večeře, když máte chuť na něco jiného než klasiku. Navíc působí efektně, a přitom je hotové za méně než tři čtvrtě hodiny.
Vejce jako malý zázrak
Vejce je v kuchyni něco jako bílý plášť šéfkuchaře – symbol jednoduchosti, ale i dokonalosti. Má neuvěřitelně univerzální využití, je plné bílkovin a zároveň pomáhá spojovat chutě. Pošírování je přitom jedna z nejšetrnějších metod přípravy – vejce se vaří jen v horké vodě s trochou octa, díky čemuž zůstane křehké a hedvábné. Když se k tomu přidá obalování ve strouhance, vznikne malý zázrak, který překvapí i zkušené kuchaře.
Wor Jun / Shutterstock.com
Smažená pošírovaná vejce se salátem – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 31–45 minut
Ingredience
- 1 lžíce vinného bílého octa
- hladká mouka (na poprášení)
- 10 vajec
- 200 g strouhanky
- slunečnicový olej na smažení
- mix listových salátů
- 2 lžičky dijonské hořčice
- ½ lžíce medu
- 3 lžičky citronové šťávy
- 60 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V hlubším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte vinný ocet a stáhněte plamen tak, aby se na hladině tvořily jen drobné bublinky.
- Pomocí vařečky vytvořte ve vodě vír a nechte do něj z naběračky vklouznout rozklepnuté vejce. Vařte asi 2 minuty, pak ho opatrně vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do misky s ledovou vodou.
- Vejce slijte, osušte na papírové utěrce a nechte vychladnout. Stejným způsobem připravte všechna vejce.
- Každé pošírované vejce poprašte moukou, ponořte do rozšlehaných osolených vajec a obalte ve strouhance.
- Ve vyšší vrstvě rozpáleného slunečnicového oleje smažte vejce zhruba 1 minutu, jen dokud nezezlátnou.
- Žloutek musí zůstat tekutý. Vyjměte vejce z oleje a nechte okapat na papírové utěrce.
- Omyjte a osušte listový salát. V misce smíchejte dijonskou hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
- Prošlehejte dohladka a promíchejte se salátem.
- Rozdělte salát na talíře, navrch položte smažená vejce a ihned podávejte. Jako přílohu se hodí čerstvé bílé pečivo.
Tipy z kuchyně redaktorky
- Tohle jídlo vypadá jako z bistra, ale zvládne ho i někdo, kdo běžně vaří jen vajíčka natvrdo. Zásadní je nechat vejce po pošírování pořádně vychladnout, jinak se při obalování roztrhne.
- Strouhanku si klidně připravte doma z den starého pečiva, bude křupavější a chuťově výraznější.
- Pokud chcete jídlu dodat šmrnc, přidejte do zálivky trochu javorového sirupu nebo špetku chilli.
- A úplně nejlepší trik? Smíchejte do salátu pár kousků avokáda – krémovost krásně doplní křupavou texturu vajec.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková