Když je venku vedro na padnutí, ale chuť na něco sladkého je neodbytná, tenhle rychlý dezert to jistí. Připravíte ho za pár minut, žádná trouba, žádné složité pečení. Jen samé lehké a svěží chutě, spousta bílkovin a letní ostružiny v hlavní roli. Příjemně osvěží, zasytí a navíc vypadá naprosto božsky. Jestli hledáte zdravější alternativu k zmrzlině nebo dortíkům, tady ji máte!
Proč si tenhle recept zamilujete
Tenhle pohár vznikl tak trochu z lenosti a tak trochu z touhy jíst sladké i ve chvílích, kdy si člověk hlídá linii. Spojuje v sobě to nejlepší: Rychlost, jednoduchost a svěží letní chuť. Ostružiny dodají kyselkavou šťavnatost, cottage sýr zas bílkoviny a krémovost a smetana tomu dá jemnost, které se těžko odolává.
Ideální na odpolední pohodu na balkoně, rychlý dezert po grilování nebo jako zdravá sladká tečka po obědě. Navíc ho zvládne opravdu každý, klidně i s dětmi – a to je někdy víc než michelinská hvězda.
Malá lekce o ostružinách
Ostružiny patří k těm plodům, které si často utrhneme někde u cesty a vůbec netušíme, jak výživné poklady vlastně jíme. Jsou plné antioxidantů, vitamínu C a vlákniny. Ostružiny dokážou pomoci s trávením i imunitou. A co víc, mají tak nízký glykemický index, že se jich nemusíte bát ani při dietě. Nejvíc jich roste právě v červenci a srpnu, takže pokud je máte čerstvé z lesa nebo zahrady, máte vyhráno. Mražené se ale taky neztratí!
Andrey Starostin / Shutterstock.com
Rychlý ostružinový dezert s cottage – recept
- Počet porcí: 3
- Délka přípravy: 20 minut + chlazení 60 minut
Ingredience:
- 150 g čerstvých ostružin (plus pár navíc na ozdobu)
- 2 balení cottage sýru (cca 400 g celkem)
- 2 lžíce čekankového sirupu nebo medu
- šťáva z ½ citronu
- 100 ml smetany ke šlehání
Tapiokový pudink s malinami
Tapiokový pudink s malinami musíte vyzkoušet! Můžete jej zakoupit v obchodě se zdravými potravinami nebo si ho s naším receptem připravit doma. Tapiokové perly jsou bez alergenu, neobsahují lepek a jsou lehce stravitelné. Jsou populární především v asijské kuchyni, kde se používají do dezertů, nápojů a pudingů.
Tapiokový pudink s malinami
Postup přípravy:
- Cottage sýry otevřete a slijte přebytečnou tekutinu. Pokud máte cottage s velkými hrudkami, můžete ho lehce rozmačkat vidličkou ještě před mixováním.
- V mixéru spojte cottage, ostružiny a čekankový sirup nebo med. Mixujte do hladkého krému.
- Přidejte šťávu z poloviny citronu a ještě krátce promixujte. Citron nejen zvýrazní chuť, ale i pomůže směs jemně stabilizovat.
- Smetanu vyšlehejte ručním mixérem do tuha – trvá to jen pár minut, dejte pozor, abyste ji nepřešlehali. Vyšlehanou smetanu opatrně přimíchejte k ostružinové směsi. Postupujte pomalu, ideálně stěrkou, aby směs zůstala nadýchaná.
- Hotový krém rozdělte do skleniček nebo misek, ozdobte několika celými ostružinami a klidně i lístkem máty, pokud máte po ruce.
- Dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice, klidně ale i přes noc. Chuť se krásně propojí a bude ještě výraznější.
Tipy z redakce
- Pokud chcete ušetřit čas, můžete použít předem rozmixované ovoce nebo pyré, ale s čerstvými ostružinami je to prostě chuťový jackpot.
- Skvělý trik je taky dát si cottage sýr na pár minut do lednice bez víčka, lehce se „odvodní“ a směs nebude řídká. A kdo má rád extra krémovou konzistenci, může do směsi přidat jednu lžíci mascarpone.
- Pokud dezert připravujete dětem, doporučuju med místo čekankového sirupu – je jemnější a přirozenější.
- A ještě jeden šikovný tip – pokud nemáte smetanu ke šlehání, dá se použít i zakysaná smetana, jen nebude tak nadýchaná, ale zase dodá jemně nakyslou chuť.
Zdroj: Kupi.cz, Instagram Vojty Urbana, Healthline