Chystáte se zavařovat? Ať už budete pracovat s ovocem či zeleninou, základem úspěchu jsou čisté sklenice. Proces sterilizace se rozhodně nevyplatí podceňovat. Existuje však několik metod, jak toho docílit. Některé jsou dobré, jiné zase neobvyklé. Ale co přesně funguje nejlépe? O zkušenosti z praxe se s námi podělily tři dámy, které se zavařování aktivně věnují. Co doporučují a co naopak ne?
I když máte při zavařování plné ruce práce s přípravou samotného ovoce či zeleniny a přemýšlíte, čím výsledný produkt nejlépe dochutíte, vyplatí si myslet ještě na jednu věc, a sice na sterilizaci sklenic, do kterých budete výsledky své práce ukládat.
Sklo a samozřejmě i víčka musí být dokonale sterilní, je to nezbytný krok pro bezpečné zavařování. Pokud jej vynecháte nebo ošidíte, zkrátíte tím trvanlivost zavařenin, nebo je dokonce úplně znehodnotíte. Začnou se v nich množit nežádoucí mikroorganismy, což je přímá cesta k plísni a kažení.
Jen díky pečlivé sterilizaci se zamezí nechtěnému plesnivění a kvašení obsahu sklenic a prodlouží se trvanlivost vašich domácích produktů. Teď ještě zbývá zvolit tu nejspolehlivější metodu.
Ověřený postup pro všechny majitele zavařovacích hrnců, horká voda všechny bakterie zničí.
Na dno velkého hrnce dejte utěrku nebo ručník, čímž eliminujete riziko, že sklo popraská. Umístěte do hrnce důkladně umyté sklenice, zalijte vodou a tu přiveďte k varu. Dalších 10 minut vařte. Pozor dávejte na to, abyste se neopařili a zároveň sklenice nekontaminovali.
Rozhodně na ně rukou nesahejte u hrdla, jen v dolní části. Víčka je lepší vyvařit zvlášť, i když je někteří mají tendenci přihodit ke sklenicím. Nicméně je vždy vytahujte čistými kuchyňskými kleštěmi.
„Přesně tak to dělám odjakživa já, v zavařovacím hrnci s poklicí, normálně na plotně. Za mě je to nejlepší, i když jsem se už párkrát trošku opařila,“ konstatuje Danuše.
„Ale jo, je to dobrý způsob. Já jen bojuju s moderním sporákem, který starý hrnec po babičce jaksi nedává, ale když zavařuju na chalupě, hrnec využívám jak na čištění sklenic, tak na zavařování,“ uvádí Alena.
„Docela mi to vyhovuje, nemám žádné extra velké hrnce, ale jak všechno dělám v menším množstvím, jde to i v těch normálních. Dám tam sklenice i víčka a je to,“ říká Monika.
Ač si spojujeme sterilizování sklenic hlavně s vodou, jde to i suchou cestou, a sice v troubě.
Sklenice umyjte, stačí normálně ve dřezu za pomocí saponátu. Pak je rozložte na plech do trouby tak, aby se nedotýkaly – ani sebe vzájemně, ani krajů plechu. Při teplotě 110–140 °C nechte sterilizovat zhruba 10 až 20 minut. Trouba, ať už plynová, elektrická nebo horkovzdušná, se nepředehřívá, sklenice se dávají do studené nebo maximálně vlažné trouby, ne zcela horké.
Jakmile je vytáhnete, začněte je plnit ještě teplým obsahem. Rozhodně ale nečekejte, až úplně vychladnou, to byste museli proces zopakovat. Někdo takto ošetřuje i víčka, pravdou ale je, že ta s gumou se v troubě lehce zdeformují.
„Já tohle nikdy nezkoušela,“ přiznala Danuše.
„Tenhle způsob sterilizace mi vyhovuje, je to nenáročné a zatím mi tak nezplesnivěl ani jeden džem. Stejně i zavařuju, jen dám sklenice na hluboký plech s vodou,“ doporučuje Alena.
„Jednou jsem to zkusila, ale skleničky jsem strčila do trouby, kde jsem předtím pekla koláč, takže byla ještě horká. Sklenice jsem po mytí moc nesušila a pak mi jich taky pár prasklo. Celkem spoušť a úplně nevím, čím to bylo, ale od té doby se suché sterilizaci vyhýbám,“ popisuje zkušenosti Monika.
Nemáte dostatečně velký hrnec na to, abyste sterilizovali víc sklenic najednou? Pak přizvěte na pomoc myčku na nádobí.
Sklenice vložíte do myčky na nádobí, ideálně tak, aby mezi nimi byl volný prostor, a zvolíte ten nejdelší program s nejvyšší teplotou. Myčku zapněte bez mycích prostředků, soli i leštidla, aby na sklenicích neulpěly zbytky přípravků. Předpokladem úspěchu je, že bude myčka naprosto čistá a také to, že sklenice naplníte ihned po vytažení z myčky. Tu ale nechte po ukončení programu chvilku zavřenou, aby dojela horká pára.
„Ne, tak tohle není nic pro mě. Doporučila mi to jednou kamarádka, tvrdila, jak ušetřím čas. Ani náhodou, celá várka letěla pak s plísní do koše!“ vzpomíná Danuše.
„Osobně si myslím, že myčka myje, ale nesterilizuje. Prostě tam není ta správná teplota, takže bych do toho nešla,“ namítá Alena.
„Tenhle pokus mi úplně nevyšel. Z myčky jsou sklenice vždycky trochu vlhké, před plněním by ale měly být suché, což vlastně nejde, když by se mělo plnit hned. Zkusila jsem a poučila se. Takže teď skleničky umyju normálně v myčce a pak je ještě vyvařím v hrnci,“ dodává Monika.
Potřebujete sterilizovat jednu sklenici nebo dvě tři malé? Zkuste to v mikrovlnce!
Sklenici vymyjte a naplňte menším množstvím vody. Zapněte mikrovlnku na vysoký výkon, v momentě, kdy přijde voda k varu a utvoří se pára, je hotovo. Plechová víčka ale takto rozhodně vyvařit nelze.
„K mikrovlnce bych neměla důvěru, hlavně vždycky zavařuju ve větším množství,“ přiznává Danuše.
„Tohle bych ani nezkoušela, sklenice se vysterilizuje jen zevnitř, ne zvenku, což si myslím, že může být problém,“ podotýká Alena.
„Zajímavé, slyšela jsem o tom, ale už jsem někde četla, že to je spíš na zavařeniny, které chcete spotřebovat rychle, ne na nic, co by mělo vydržet třeba rok,“ přidala postřeh Monika.
Jak je patrné ze zkušeností z praxe, sterilizovat sklo i víčka v hrnci a vroucí vodě je ta nejefektivnější cesta, takzvaně na jistotu. Konkurovat tomuto postupu může snad jen trouba. Suchá metoda má aktuálně řadu příznivců.
Mikrovlnka mnoho kladných hodnocení nezískala a ani sterilizace v myčce na nádobí se nejeví jako účinná varianta. Je samozřejmě na vás, pro co se rozhodnete, pokud ale nechcete riskovat, víte, co funguje.
Zdroje: zkušenosti Danuše P., Aleny H. a Moniky T., Kupi.cz