Šťavnatý, osvěžující a na první pohled ideální letní svačina. Meloun si během horkých dní získává místo v jídelníčku každého a to i těch, kteří chtějí zhubnout. Ale pozor – i tahle sladká pochoutka má svá pravidla. Kolik melounu si můžete dopřát, aniž byste si podkopali dietní úsilí? A proč může být víc zrádný, než se zdá? Zjistěte, jak si užít meloun zdravě a s rozumem i v redukci.
Meloun je nejoblíbenější zelenina (ano, vážně se jedná o druh plodové zeleniny) mnoha lidí, kteří si bez něj nedovedou představit léto nebo čas strávený u vody. Je tvořen z 90 až 93 % vodou, takže se může zdát, že je ideální jako svačinka do hubnoucího jídelníčku. Je to pravda, ale i zde jde o množství. Pokud se budete cpát od rána do večera melounem, pravděpodobně se budete divit a moc toho nezhubnete.
Snažíte se shodit více či méně kil do plavek, a tak zařazujete do stravy velké množství melounu v domnění, že nemá skoro žádné kalorie? Ano, je to tak (obsahuje přibližně 33 kalorií na 100 gramů melounu), ale i zde je třeba přemýšlet a dopřát si ho s mírou.
„Meloun je vhodný i při hubnutí, pokud se konzumuje v rozumném množství. Má nízkou energetickou hodnotu, cca 30–45 kcal na 100 g a obsahuje vysoký podíl vody. Tím nás zasytí, aniž bychom snědli příliš kalorií. Má minimální množství tuku, obsahuje vitamín C, betakaroten, draslík a antioxidanty. Nevýhodou je relativně vyšší obsah cukru. Meloun obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, takzvanou fruktózu. Ve 100 g má červený meloun cca 6–8 g cukru a žlutý meloun cca 8–10 g cukru,“ uvádí pro redakci Kupi.cz výživová poradkyně Lenka Tarasidu.
Drobný rozdíl je mezi melouny dle druhu. Červený meloun obsahuje méně kalorií, cukru ale naopak více vody než meloun žlutý. Žlutý meloun má zase o něco více vlákniny a betakarotenu.
Nezdá se to, ale i cukr z ovoce je stále jen cukr a tělo nerozezná, zda jste ho přijali z čokoládové tyčinky nebo právě z melounu. „Není vhodné jíst od rána do večera pouze meloun jako jedinou složku jídelníčku. I ovoce a zdravé potraviny mohou při nadměrné konzumaci škodit. Pokud už se bavíme o kilech, tak v takovém množství přijímáme už i obrovské množství cukru a kalorií např. 1 kg melounu = až 300–400 kcal.
Také dochází ke kolísání inzulinu, což je nevhodné pro diabetiky. Ale i zdravým lidem může bránit spalování tuků. Dále pak chybí bílkoviny, které jsou v našem jídelníčku důležité a mají sytící efekt. Proto nás meloun zasytí jen krátkodobě,“ komentuje Lenka Tarasidu.
Meloun je samozřejmě velmi zdravá potravina, jehož konzumace sebou nese mnoho benefitů. Meloun totiž díky svému vysokému obsahu vody přispívá k pitnému režimu. Tím podporuje hydrataci, ale nenahrazuje čistou vodu, která by měla být každodenním základem každého z nás.
Existují skupiny lidí, pro které meloun není příliš vhodný. A pokud si ho tyto osoby chtějí dopřát, tak jedině v malém množství a pod lékařským dozorem. „Melounu by se měli vyhýbat kvůli vysokému glykemickému indexu a obsahu jednoduchých cukrů diabetici a lidé s inzulínovou rezistencí. Jsou možné malé porce pod dohledem odborníka, ale rozhodně ne ve větším množství. Dále pak osoby s intolerancí na fruktózu nebo osoby na keto dietě,“ dodává výživová poradkyně.
Sníst pár kusů čerstvého melounu v pevném stavu je něco jiného, než si z něj dopřát šťávu, kterou nabízí mnoho zdravých podniků. „Jíst meloun celý, než upřednostnit fresh, je vždy lepší volba. Freshe zvyšují rychle glykémii, protože cukr bez vlákniny se vstřebává rychleji. Nemají sytící efekt a často obsahují větší množství ovoce, než bychom snědli vcelku,“ dodává Tarasidu.
Aby byla svačinka vyvážená z nutričního hlediska, je vhodné doplnit meloun dalšími živinami, a to bílkovinami a tuky, např. balkánským sýrem, řeckým jogurtem, tvarohem nebo pár kusy ořechů.
Zdroj: Kupi.cz