Hledáte lehký, ale efektní dezert, který ohromí návštěvu i vaše chuťové buňky? Baiser roláda s mascarpone a čerstvými lesními plody je odpovědí. Nadýchaný sněhový plát, sametově jemný krém a šťavnaté ovoce tvoří kombinaci, které nikdo neodolá. Přestože vypadá jako z výlohy špičkové cukrárny, její přípravu zvládne každý domácí cukrář. Připravte si šlehač a chuť na sladké – tohle bude láska na první kousek!
Baiser neboli meringue dobývá svět cukrařiny
Baiser, nebo také meringue, má původ někde mezi Švýcarskem, Itálií a Francií – záleží, kterého cukráře se zeptáte. Co je ale jisté, že tento dezertní klenot ovládl svět cukrařiny. Spojením křehkého bílkového základu s jemným krémem vzniká nejen estetický skvost, ale i chuťový zážitek. Roláda z bílkového sněhu je ideální nejen na letní oslavy a nedělní odpoledne, ale také jako „wow“ efekt na sváteční tabuli. A i když působí sofistikovaně, s naším návodem ji zvládnete levou zadní – bez nervů a popraskané krusty.
Hlavní hvězdou tohoto receptu je vaječný bílek. Aby vznikl dokonalý sníh, musí být v pokojové teplotě a nesmí přijít do styku s tukem – to znamená dokonale čistá a suchá mísa i metly. Cukr se přidává postupně, jinak by sníh ztratil svou lehkost. A co víc – špetka octa nebo citronové šťávy pomůže bílkovému sněhu zpevnit se a vytvořit tu krásně lesklou, hedvábnou konzistenci. Proto v tomto receptu nechybí kapka bílého vinného octa. Malý detail, který dělá velký rozdíl.
Baiser roláda s mascarpone a lesním ovocem
- Počet porcí: 6–8
- Délka přípravy: 90 minut
Ingredience
Na roládu:
- 5 ks vaječných bílků (pokojové teploty)
- 180 g jemného krupicového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička bílého vinného octa
- špetka soli
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g mascarpone
Na ozdobu:
- 150 g čerstvých borůvek
- 150 g čerstvých malin
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Mini Pavlova s čerstvým ovocem
Mini Pavlova s čerstvým ovocem je královnou všech dezertů a s jistotou si na ní pochutnají malí i velcí. Dezert Pavlova pochází pravděpodobně z Nového Zélandu, kde byl prý připraven na počest ruské baletky Anny Pavlovové, lehký bílý korpus má totiž připomínat baletní sukni. Příprava této dobroty je navíc jednodušší, než byste mysleli.
Mini Pavlova s čerstvým ovocem
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C (horní/dolní ohřev). Na pečicí papír si tužkou nakreslete obdélník o rozměru 25×30 cm a papír položte na plech tak, aby byla kresba zespodu.
- V čisté a suché míse začněte šlehat bílky. Jakmile se začnou tvořit měkké špičky, začněte postupně přisypávat cukr.
- Šlehejte ještě asi 5 minut, až vznikne pevný a lesklý sníh.
- Přidejte škrob, vinný ocet a špetku soli. Jemně promíchejte stěrkou, aby sníh neztratil objem.
- Bílkovou hmotu rovnoměrně rozetřete do připraveného obdélníku na plechu a pečte asi 20–25 minut. Povrch má být lehce zlatavý, ale pružný na dotek.
- Po vytažení nechte roládu 2–3 minuty chladnout, pak ji překlopte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem a opatrně sloupněte pečicí papír. Nechte úplně vychladnout.
- Mezitím vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem do tuha.
- Vmíchejte mascarpone, aby vznikl hladký krém.
- Omyjte a osušte ovoce, pár nejhezčích kousků dejte stranou na finální ozdobení.
- Vychladlou roládu potřete krémem, okraje nechte cca 1 cm volné. Pomocí utěrky ji opatrně srolujte z delší strany. Nechte spojem dolů.
- Na vršek rozložte ovoce, lehce zatlačte, aby drželo.
- Posypte moučkovým cukrem a uložte do lednice minimálně na hodinu.
- Před podáváním můžete ozdobit lístky máty nebo podávat s ovocnou omáčkou.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete krému dodat „crunchy“ efekt, vmíchejte do něj hrst nasekané bílé čokolády.
- Pro tropickou variantu použijte mango, maracuju nebo ananas a do krému přidejte limetkovou kůru.
- Roládu si připravte den předem – v lednici krásně ztuhne a lépe se krájí.
- Nebojte se experimentovat: Místo mascarpone použijte ricottu nebo jemný tvaroh, výsledek bude lehčí a svěžejší.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková