Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Samosa: Křupavé taštičky s kořeněnou náplní vás naučí milovat indický street food

Anna Shepulova / Shutterstock.com

Máte chuť na trochu exotiky? Připravte si s námi samosy, populární indické pouliční jídlo. Smažené křupavé taštičky se zeleninovou náplní se vám budou rozplývat na jazyku. A když k nim ještě připravíte kořeněný jogurtový dip, chutnají naprosto božsky. Připravte si samosy s námi a přeneste se na chvilku do Indie.

Přečtěte si také

Přišli kvůli poruše, otevřely jim děti. Rodiče teď musí vysvětlit sociálce, proč byli jejich potomci sami doma

Co je samosa?

Samosa jsou smažené taštičky ve tvaru trojúhelníku, které se plní kořeněnou směsí brambor a hrášku. Samosy dnes patří mezi tradiční indické jídlo, běžně prodávané v ulicích indickým měst. Vynikají zajímavou chutí a doslova se rozplývají na jazyku.

Pokud budeme pátrat po historii samosy, zjistíme, že nepochází z Indie. Vznikly přibližně ve 13. století na území Perské říše. Peršané taštičky nazývali „sanbosag“, v překladu krásné trojúhelníky. Původně se plnily směsí masa, ořechů a sušeného ovoce. Do Indie přivezli samosu obchodníci ze Střední Asie. A tehdy začala velká proměna samosy.

Původní masovou náplň začali Indové postupně nahrazovat zeleninou. Do směsi přidali hrášek a v 16. století i brambory, které do Indie přivezli portugalští obchodníci. Samosa dodnes patří mezi jídla, která se často upravují. I v samotné Indii se recepty na samosu liší region od regionu. Tak nebuďte překvapení, až ji třeba jednou v Indii ochutnáte.

Kuřecí kousky po indicku
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí kousky po indicku

Kuřecí kousky po indicku jsou krásně šťavnaté, voňavé a jistě potěší všechny milovníky exotické kuchyně. Použitý koriandr dodá tomuto jídlu vynikající nádech, nemusíte s ním při vaření tedy vůbec šetřit. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento recept zamilujete.

Kuřecí kousky po indicku
Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Butter chicken podle Gordona Ramsayho

Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho

Recept na indickou samosu

Ingredience na 10 porcí:

Těsto

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 a půl lžíce oleje
  • asi 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička soli

Náplň

  • brambora uvařená ve slupce
  • 1 šalotka
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 větší stroužek česneku
  • lžička strouhaného zázvoru
  • chilli papričky podle chuti
  • špetka římského kmínu
  • špetka koření garam masala
  • špetka kurkumy
  • špetka hořčičného semínka
  • čerstvý koriandr
  • olej
  • sůl

Rajta

  • bílý jogurt
  • salátová okurka
  • česnek
  • máta
  • sůl
  • koriandr

Postup:

  1. Připravte si těsto. Do misky nasypte prosátou mouku, sůl a olej. Mouku s olejem důkladně promíchejte a postupně do těsta přilévejte vodu. Vypracujte tužší, nelepivé těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho 30 minut odpočinout v pokojové teplotě.
  2. V pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte zázvor, všechno koření a nechte ho chvíli rozvonět. Přidejte prolisovaný česnek a rozmačkaný uvařený brambor. Osolte a přidejte chilli papričku. Brambory na pánvi opékejte asi 3 minuty a poté přisypte hrášek. Společně restujte dalších 5 minut. Směs nechte vychladnout.
  3. Propracujte připravené těsto a rozdělte ho na 5 částí. Z každé části vytvořte kuličky a rozválejte je na placku o průměru cca 15 cm a tloušťce 3 mm. Takto vyválené placky překrojte napůl. Připravte si misku s vodou a rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte trochu přes sebe. Lehce přimáčkněte. Vznikne vám kornoutek.
  4. Kornoutek držte v dlani a kávovou lžičkou ho naplňte směsí z brambory a hrášku. Směs naplňte asi do 3/4 kornoutu. Okraje kornoutu opět potřete vodou a přitlačte k sobě. Hotové samosy pozvolna osmažte dozlatova v dostatečné vrstvě oleje. Samosy nechte okapat na papírové utěrce.
  5. Připravte si rajtu. Nastrouhejte nahrubo okurku bez středu a vmíchejte ji do bílého jogurtu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a osolte. Přidejte nasekanou mátu a podle chuti i koriandr.

Zdroj: Kupi, BBC