Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Báječné britské jídlo s indickými kořeny: Kousky kuřecího masa v lahodné rajčatovo-smetanové omáčce budete zbožňovat

Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Dnes se vydáme do Indie. Nebo spíš do Velké Británie? Připravíme si populární kuře tikka masala. Jde o kousky marinovaného kuřecího masa v lahodné rajčatovo-smetanové omáčce. Tradičně se k němu podává indický chléb naan, ale jako přílohu můžete zvolit i rýži. Je to jednoduchý recept, který budete milovat. Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Vánoční andělská očka jako od babičky. Jemné cukroví, které se rozpouští na jazyku

Kdo vymyslel kuřecí tikka masalu?

Na první pohled indické jídlo pravděpodobně vůbec v Indii nevzniklo. Tikka masala je považovaná za jedno z národních jídel Velké Británie. Jak se to stalo? V 70. letech 20. století ho vymyslel ve skotském Glasgow bangladéšský šéfkuchař Ali Ahmed Aslam. V roce 1971 přišel do Aliho indické restaurace neznámý řidič autobusu a objednal si indické kari. Řidič ale nebyl s jídlem spokojený, přišlo mu moc suché. Ali ale pohotově zareagoval a ke kouskům kuřecího masa přidal krémovou rajčatovo-smetanovou omáčku.

Řidič autobusu byl z nového jídla nadšený a do restaurace se na tikka masalu vracel pravidelně i se svou rodinou. Podle jiné verze pochází tikka masala ze severní Indie a je výsledkem zjemňování pikantních indických jídel. Někteří uvádí, že vznikla přímo z oblíbeného máslového kuřete (butter chicken). Ať to bylo jakkoliv, britský ministr zahraničí v roce 2001 označil tikka masalu za indické jídlo, ke kterému byla přidaná masala omáčka, aby vyhověla britským požadavkům.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Butter chicken podle Gordona Ramsayho

Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.

Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Indické kuře na kari
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Indické kuře na kari

Indické kuře na kari má výraznou kořeněnou chuť a je u nás velice populární. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka.

Indické kuře na kari

Recept na kuřecí tikka masala

Ingredience na 4 porce:

Marináda na maso

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce koření tandoori masala
  • sůl
Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Omáčka

  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 celá skořice
  • 1 celý kardamon
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 4 bobkové listy
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • hrst koriandru
  • sůl
  • cukr
  • čerstvé chilli papričky

Chléb naan

  • 250 g hladké mouky
  • 100 ml 12% smetany na vaření
  • voda
  • sůl
  • černá sezamová semínka
  • 1 lžíce másla

Postup:

  • Připravte si marinádu na maso. Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky. V míse smíchejte s jogurtem všechny ingredience na marinádu a naložte do ní maso. Misku zakryjte potravinovou folií a dejte na noc do lednice. Pokud nechcete čekat, nechte kuře marinovat minimálně 2 hodiny.
  • Jakmile je maso namarinované, udělejte si omáčku. Na lžíci oleje osmažte na pánvi nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indické kari. Restujte asi 2 minuty. Poté přidejte na kostičky nakrájená rajčata, skořici, kardamon, badyán, bobkový list, plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl. Můžete přidat i chilli. Nechte vařit asi 15 minut a poté dochuťte. Z hotové omáčky vyndejte koření – skořici, kardamon, badyán a bobkový list.
Samosa
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Samosa

Indická samosa je plněná taštička z jednoduchého těsta. Obvykle se dělá do tvaru pyramidy a plní se brambory v kombinaci s další zeleninou, ale jejich obsah může být různorodý. Jedná se o velmi chutné a rychlé jídlo, ideální jako předkrm nebo svačina, a zvládne jej připravit každý.

Samosa
Pečený indický květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečený indický květák

Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Pečený indický květák
  • Maso z marinády naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do předehřáté trouby na 250 °C a pečte asi 10 minut doměkka. Hotové maso přidejte i se šťávou do omáčky a společně chvíli povařte.
  • Připravte si těsto na naan. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, osolte a přilejte smetanu. Promíchejte a po trochách přilévejte vodu, dokud nevznikne pevné těsto, které nebude lepit. Pokud těsto lepí, přisypte mouku. Pokud se těsto drolí, přilejte vodu. Těsto rozdělte na 5 dílů a každý vyválejte na tenkou placku.
  • Placky dejte na plech, vyložený pečicím papírem, a trochu je propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na nejvyšší stupeň asi 3 minuty, dokud se nenafouknou a nezhnědnou. Placky potřete máslem a posypte sezamem.
  • Kuřecí tikku ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s chlebem naan.

Zdroj: Kupi