Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak na dokonalou marinádu: Objevte tajemství šťavnatých steaků a grilovaných dobrot

Halfpoint / Shutterstock.com

Už vás nebaví suché maso bez chuti? Připravte si perfektní marinádu a proměňte grilování i pečení v gastronomický zážitek! V tomto článku se dozvíte, jak na to, a naleznete 3 recepty na zaručeně lahodné marinády, které grilovanému masu dodají skvělou chuť. Zjistíte, které suroviny nesmějí v dobré marinádě chybět. Řiďte se uvedenými radami a zorganizujte nezapomenutelný večer s grilováním pro svou rodinu a přátele!

Přečtěte si také

Hodně pepře, žádná paprika: Uvařte si maďarskou klasiku, která se tváří jako guláš

Jak dlouho nechat maso naložené?

Marinování masa je více než jen umění; je to věda, která pokud je prováděna správně, může zlepšit strukturu a chuť masa. Klíčem je výběr správného typu marinády pro konkrétní druh masa a dodržení ideální doby marinování. Rybí filé nebo drůbež by mělo být marinováno krátce, zhruba 1–2 hodiny, zatímco vepřové nebo hovězí maso může zůstat v marinádě i 12 hodin či déle, aby se dosáhlo nejlepších výsledků.

Co při marinování pomůže?

Je ideální, aby bylo maso v marinádě plně ponořeno a umístěno v nádobě s minimem vzduchu. K tomuto účelu se hodí speciální vakuové nádoby, které umožňují odsátí vzduchu pomocí pumpy, což zrychlí marinování. Tyto nádoby jsou k dispozici od značek jako Status, kde set obsahující 2litrovou dózu a pumpu stojí od 520 Kč, nebo Vacu Vin, nabízející set s 1,3litrovou dózou a pumpou za cenu od 546 Kč.

Zipové sáčky na potraviny také skvěle fungují pro marinování, jelikož je možné z nich před uzavřením vymačkat většinu vzduchu, což zajistí, že maso zůstane úplně ponořené v marinádě. Tyto praktické sáčky lze zakoupit v různých velikostech a za dostupnou cenu několika desítek korun v drogeriích nebo supermarketech.

Grilovaný rump steak
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Grilovaný rump steak

Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.

Grilovaný rump steak
Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu

Co potřebujete pro dokonalou marinádu?

Příprava všech marinád je univerzální – stačí smíchat všechny ingredience dohromady. Množství jednotlivých surovin lze přizpůsobit podle osobních preferencí chuti. Nicméně každá marináda by měla obsahovat tři základní komponenty:

  1. Olej: Tento tuk chrání maso před připalováním a zároveň podporuje jeho chuť.
  2. Kyselina nebo enzymy: Ingredience jako šťáva z citrusů, ocet, víno, podmáslí, med, mléko, jogurty nebo ananasová šťáva jsou klíčové pro zjemnění a zvýšení šťavnatosti masa.
  3. Sůl, koření a bylinky: Co se týče solení, názory se liší. Někteří tvrdí, že sůl by se měla přidávat až těsně před vařením, aby nedocházelo k vysoušení masa, zatímco jiní doporučují solit již během marinování pro intenzivnější chuť. Vyberte si způsob, který vám nejvíce vyhovuje.
Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

3 nejlepší recepty na domácí marinování

Pokud chcete experimentovat s různými chutěmi, zkuste následující tři recepty na marinády, které jsou jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k různým typům masa. Od medovo-pomerančové marinády, která je ideální pro vepřové a hovězí, přes citronovou marinádu s rozmarýnem, jež oživí chutě kuřecího masa, až po bohatou steakovou marinádu, perfektní pro hovězí steaky.

1. Medovo-pomerančová marináda (na vepřové a hovězí)

Co budete potřebovat?

  • 2 lžíce tekutého medu
  • 6 lžic pomerančového džusu
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky oregana
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého koriandru

Hodí se na vepřové i hovězí maso.

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti

Grilovaná vepřová krkovice je velmi jednoduché a oblíbené jídlo, které si zaručeně zamilujete. Její příprava je navíc snadná a rychlá, ideální tedy jako letní oběd nebo večeře.

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti
Grilovaný losos se zeleným chřestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se zeleným chřestem

Grilovaný losos se zeleným chřestem je skvělá kombinace chutí, kterou byste měli určitě vyzkoušet. Losos je navíc podávaný s maltézskou omáčku, která výsledný pokrm pozvedne na trochu vyšší úroveň. Pojďte se s námi pustit do přípravy.

Grilovaný losos se zeleným chřestem

2. Citronová marináda s rozmarýnem (na kuřecí, krůtí, ryby, mořské plody a vepřové)

Co je zapotřebí?

  • Šťáva ze 3 velkých citronů
  • ¼ hrnku čerstvého rozmarýnu (nebo 2 lžičky sušeného)
  • 60 ml olivového oleje
  • 1–2 prolisované stroužky česneku
  • Bílý pepř

Tato marináda je skvělá na kuřecí a krůtí maso, ryby a mořské plody i na vepřové.

3. Steaková marináda

Ingredience, bez nichž se neobejdete:

  • 50 ml balzamikového octa
  • 50 ml worcestrové omáčky
  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2–3 prolisované stroužky česneku
  • Černý pepř
  • Drcený rozmarýn (podle chuti)

Tato marináda dodá steakům plnou chuť. Hodí se zejména pro hovězí maso, můžete ji ale použít i na vepřové nebo kuřecí steaky.

Tip: Pokud po odstranění masa z nádoby zůstane nějaká marináda, určitě ji nevyhazujte. Využijte ji pro běžné potírání masa při vaření. Pro snadnější a efektivnější aplikaci si můžete pořídit profesionální sady lahviček na dávkování. Tyto sady naleznete například v obchodě IKEA, kde stojí sada dvou plastových lahviček pouze 59 Kč.

Použitím správné techniky marinování a s pomocí několika osvědčených receptů na marinády můžete výrazně zlepšit kvalitu a chuť grilovaného masa. Vyzkoušejte naše recepty a přizpůsobte je podle své chuti, aby vaše další grilování bylo nezapomenutelné. Experimentování s různými kombinacemi surovin vám může otevřít dveře k novým gastronomickým zážitkům.

Užijte si grilovací sezónu!

Zdroj: Kupi