Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ochutnejte (ne)tradiční rebarboru naslano: Skvěle se hodí k mořským plodům, ke steakům nebo k luštěninám

Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Milujete rebarboru, nebo ji chcete konečně ochutnat? Právě teď v květnu máte jedinečnou příležitost, kyselé výhonky se totiž sezónně konzumují pouze zhruba do poloviny června. Mnoho lidí netuší, že je rebarbora výborná i naslano. Máme pro vás pár tipů, jak reveň neboli rebarboru kombinovat se slanými surovinami a jak ji zakomponovat do polévek, omáček i hlavních jídel.

Přečtěte si také

Vyrobte si adventní kalendář sami, bude lepší než kupovaný. Naplňte ho tím, co má obdarovaný rád

Ovoce, nebo zelenina?

Tradičně se rebarbora používá pro přípravu sladkých koláčů a buchet, kompotů, marmelád či sirupů. Také proto rozsekl v roce 1947 americky soud tehdejší dlouholetý spor verdiktem, že je rebarbora ovocem, i když z botanického hlediska se vlastně jedná o zeleninu. Její využití v polévkách, omáčkách, salátech i hlavních jídlech se proto, v kombinaci s ostatními druhy zeleniny, přímo nabízí.

Chuťově si dále velmi dobře rozumí s drůbežím či jehněčím masem, rybami a mořskými plody, s orientálním kořením, chilli nebo cibulí, stejně tak se zakysanou smetanou, kozím sýrem a fetou. A jak ji zakomponovat?

Jako příloha k játrům i kachně

Snadnou, přesto netradiční přílohu během chvilky vykouzlíte, když na másle podusíte překrájené výhonky rebarbory. Pak je můžete dochutit podle vlastních preferencí. Svařená rebarbora spolu s jablky je výborná přimíchaná ke kuřecím játrům na cibuli, případně můžete čerstvou rebarboru, jablka a cibuli přidat do pekáčku ke kachně určené do trouby. Podušená rebarbora s červeným vínem a pepřem se zase skvěle hodí k jehněčímu masu nebo ke grilovanému či pečenému hovězímu (podávejte např. s bramborovou kaší nebo polentou).

Tasty Life / Shutterstock.com

Polévky s mořskými plody i čočkou

Nakyslá chuť rebarbory krásně vynikne zejména v asijských polévkách, doporučujeme ji vyzkoušet např. v thajské Tom Yum, která se připravuje z kuřecího a krevetového vývaru a šalotky, a dále se dochucuje rajčaty, žampiony nebo shiitake, rybí omáčkou, citronovou trávou, zázvorem, koriandrem či kokosovým mlékem. Obdobně se ale hodí do jakýchkoliv svěžích rybích vývarů a polévek s mořskými plody.

Oblíbená je také rebarborová polévka se zakysanou smetanou a luštěninami. V hrnci stačí na cibuli orestovat kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), poté přidat pokrájenou rebarboru, přisypat čočku (cca 1 hrnek na 1,5–2 l tekutiny), osolit, opepřit a vše zalít asi dvěma litry zeleninového, kuřecího či hovězího vývaru a poté vařit do změknutí všech surovin. Polévka se podává s nasekanou zelenou petrželkou a kopečkem zakysané smetany.

Slaný rebarborový koláč

Dezertů se nemusíte vzdávat ani ve slaných variantách. K jejich přípravě můžete použít listové těsto, kupované i domácí pro slané koláče nebo quiche, případně na plech vyválet z mouky, vody a oleje nekynutou placku na pizzu. Jako náplň potom můžete použít například kombinaci rebarbory, zakysané smetany, medu, tymiánu, vlašských ořechů, kozího sýru a jarní cibulky.

Fuzull Hanum / Shutterstock.com

Čatní ke steakům, sýrům i luštěninám

Máte-li rádi sladko-slané párování jídel, pak rozhodně stojí za vyzkoušení domácí rebarborová omáčka nebo čatní, které se po vzoru indické kuchyně hodí například ke grilovanému či pečenému masu a zelenině, luštěninovým pokrmům i k tvrdým sýrům, topinkám, chlebovým plackám nebo kari.

Stačí rozvařit rebarboru spolu s ovocem či zeleninou (jablka, cibule, česnek, chilli papričky, mrkev apod.), přidat trochu medu či třtinového cukru, osolit a opepřit, případně podlít trochou vody a vařit do zhoustnutí. Hotová omáčka je výborná i jako marináda pro nakládání kuřecího či hovězího masa na gril.

Rebarborový crumble
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rebarborový crumble

Rebarborový crumble je vynikající dezert, který je dokonalým spojením sladkokyselé rebarbory a úžasně křupavé drobenky. Jeho příprava je navíc neskutečně jednoduchá.

Rebarborový crumble
Rebarborový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rebarborový koláč

Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.

Rebarborový koláč

Recept na orientální rebarborové čatní

  1. 200 g najemno nakrájené cibule osmažte na troše olivového oleje spolu s 50 g čerstvého strouhaného zázvoru, zalijte 300 ml vinného octa a povařte alespoň 5 minut.
  2. Poté přidejte 300 g nadrobno pokrájených jablek, stejně tak 300 g sušeného ovoce (mix švestek, meruněk, brusinek, rozinek apod.), 200 g třtinového cukru, 2 prolisované stroužky česneku, hrst hořčičných semínek, 8 kuliček pepře, citronovou kůru, sůl a špetku kari koření.
  3. Vše vařte dalších 10 minut a pak do hrnce nasypte 500 g nakrájené rebarbory a nechte probublávat do zhoustnutí (cca 20 až 30 minut). Hotové přelijte do čistých sklenic.

Zdroj: Kupi