Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Jaromir Klein / Shutterstock.com

Šmetrdól, šmetról nebo Schillerlocken – to všechno jsou názvy pro oblíbené kremrole. Připravují se z máslového listového těsta a plníme je bílkovým sněhem. Můžete je ale klidně naplnit i šlehačkou. Pokud jste kremrole ještě nepekli, není na nich nic složitého. Pojďte si je s námi upéct – máme na ně recept od slavného cukráře Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Vybíráme zahradní domek: Tipy pro výběr a údržbu domků ze dřeva, plastu i plechu

Kde se vzaly kremrole?

Podle jedné verze byl vznik kremrolí inspirovaný portrétem německého básníka a spisovatele Friedricha Schillera. Básníka na portrétu zdobí kudrnaté blond vlasy. Údajně byly tyto lokny na obraze tak krásné, že se staly inspirací pro vznik kremrolí – v Německu tomuto dezertu dodnes říkají Schillerlocken.

Kornoutky lásky s vanilkovým krémem

Podle druhé teorie mají kremrole původ ve Francii. Tam se dříve peklo pečivo s názvem cornets d´amour („kornoutky lásky“). Šlo o kornoutky z křehkého těsta, které se plnily vanilkovým krémem, případně šlehačkou. A naše kremrole údajně z tohoto receptu vychází.

Kremrolky s tvarohovým krémem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kremrolky s tvarohovým krémem

Kremrolky s tvarohovým krémem jsou lahodný dezert, který si zamilují malí i velcí. Kombinace křehkého nadýchaného těsta obaleného v oříšcích s jemným krémem ušlehaným ze smetany a tvarohu vás zaručeně dostane.

Kremrolky s tvarohovým krémem
Pařížské trubičky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pařížské trubičky

Pařížské trubičky plněné krémem a namočené v čokoládové polevě patří mezi tradiční vánoční cukroví. Jejich příprava je navíc jednodušší, než byste čekali.

Pařížské trubičky

Předchůdcem byl kremeš?

Existuje i třetí verze. Podle ní pochází kremrole z dob Rakouska-Uherka. Měly vzniknout z oblíbeného dezertu kremeš, což je ve své podstatě listové těsto, plněné různými krémy. Ať to bylo tak či tak, kremrole jsou naším oblíbeným zákuskem nejen pro slavnostní příležitosti.

ffolas / Shutterstock.com

Recept na kremrole s vanilkovým sněhem

Už se nemůžete dočkat, až se do křehoučkých a slaďoučkých kremrolí zakousnete? Tak neotálejme a pojďme na věc! Co budete potřebovat. Uvedené množství surovin je na 16 kremrolí.

Co potřebujete?

Na těsto:

  • 270 g hladké mouky
  • 170 g zakysané smetany
  • 150 g studeného másla
  • 2 g soli

Na bílkový sníh:

Na dokončení:

  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání
Míša dort
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Míša dort

Míša dort, inspirovaný oblíbeným tvarohovým nanukem, si rozhodně zamilujete. Kombinace křupavé čokoládové polevy, tvarohového krému a kakaového korpusu vytvoří výtečný celek, který si nejlépe vychutnáte u kávy nebo čaje.

Míša dort
Dort Pavlova
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Dort Pavlova

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Dort Pavlova

Jak postupovat?

  • Máslo nakrájíme na kousky a smícháme ho s moukou a solí. Vypracujeme drobenku. Poté přidáme zakysanou smetanu a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto příliš dlouho nehněteme – po upečení by nebylo nadýchané. Těsto necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
ffolas / Shutterstock.com
  • Po vychladnutí těsto vyválíme na obdélník cca 30x48 cm. Rozválený plát těsta pomažeme rozšlehaným vajíčkem a nakrájíme na 16 pásků o síle 3 cm. Každou pásku namotáme na kovovou trubičku – motáme od silnějšího konce trubičky. Motáme tak, aby se nám namotávaný pásek těsta vždy cca 0,5 cm překrýval s tím předchozím. Pokud se namotané těsto nebude překrývat, kremrole popraskají a budou sjíždět.
  • Namotané kremrole pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 až 25 minut. Kremrole ještě vlažné sundáme z plechových trubiček a necháme je vychladnout.
  • Mezitím si připravíme sníh. V míse smíchejte bílky, vodu, citronovou šťávu, cukr krupici a zrníčka vanilky. Směs v míse zahřejeme nad vodní lázní, dokud nebude horká a cukr se nerozpustí. To poznáme tak, že trochu směsi si dáme mezi prsty a pokud necítíme krystalky cukru, můžete začít šlehat.
  • Nad vodní lázní vyšleháme tuhý sníh. Do cukrářského sáčku dáme velkou kovovou zdobicí špici a naplníme ji sněhem. Sáčkem se sněhem plníme jednotlivé kremrole, opět od silnějšího konce. Dáváme pozor, aby nám v kremrolích po naplnění nezůstaly vzduchové bubliny.
  • Naplněné kremrole pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Maršálkovo, 196 flavors, Buchty po ránu