Kdo by nemiloval medovník? Tento oblíbený perníkový dort s lahodným karamelovým krémem dokáže každého okouzlit svou jedinečnou chutí. A nemusíte si ho pořizovat jen v obchodě nebo v kavárně! Přinášíme vám vyzkoušený recept na domácí medovník. Počítejte však s tím, že si na něj pochutnáte až následující den – upečené medové pláty totiž potřebují alespoň den odležet. O to větší ale bude vaše radost, až si na něm pochutnáte. Pojďme na to!
Přesný původ medovníku nelze vysledovat. Uvádí se, může pocházet z Ruska, Gruzie nebo Arménie. Medovník je nicméně považovaný za oblíbený ruský medový dort, v zemi svého původu je označovaný jako medovik. Kdy se v Rusku objevil první recept na tuto medovou dobrotu? Bylo to na začátku 19. století na dvoře ruského cara Alexandra I. Medovník zde jednou upekl cukrář pro carovu manželku Alžbětu. Ta paradoxně nesnášela med v jakékoliv podobě, což ovšem cukrář nevěděl. Medový dort ji ovšem úplně uchvátil a obsahu medu v něm si údajně ani nevšimla.
Medovníkové kuličky si vychutnáte jako vánoční cukroví i kdykoli jindy během roku. Jsou tak dobré, že zmizí ze svátečního stolu jako první a jejich příprava je jednodušší, než byste čekali.
Medovo-mrkvová polévka se zázvorem je velmi chutná a plná vitamínů. Nejlépe si ji vychutnáte v chladném období, kdy vás díky obsahu zázvoru spolehlivě zahřeje.
Medovník, který si dnes s oblibou dáváme ke kávě, u nás získává na popularitě až v 90. letech minulého století. Je to díky cukrářce Marianně Chibovské. Ta upekla svůj medovník na jednu pražskou slavnost v roce 1996 a rázem se z něj stala legenda mezi českými dorty.
Dříve než se pustíme do samotné přípravy neobyčejně chutného medovníku, musíme si připravit potřebné ingredience. Tak tedy co budete potřebovat na 12 porcí skvělého dezertu?
Těsto:
Krém:
Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.
Zdroj: autorský recept Petra Mavričová, Kupi.cz