Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ochutnejte německou národní specialitu: Jak si doma připravit currywurst?

gkrphoto / Shutterstock.com

Currywurst je německým národním jídlem. Ikonická klobása s kari omáčkou vznikla v poválečném Berlíně i za pomoci britských a amerických vojáků. Vynalézavostí a experimenty spatřila světlo světa kari omáčka s tajnou recepturou, kterou si její autorka nechala dokonce patentovat. Pojďte si s námi připravit tuhle specialitu německého rychlého občerstvení!

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Jak Greta Heuwerová „vynalezla“ currywurst

Jak už to tak bývá, ta nejlepší jídla vznikají úplnou náhodou. Platí to i v případě currywurstu. Bylo 4. září 1949 a v západní čtvrti v Berlíně měla stánek s občerstvením Greta Heuwerová. Prodávala v něm opečené klobásy. Z černého trhu se jí podařilo sehnat od britských vojáků kari koření a od těch amerických zase rajčatový protlak.

Greta Heuwerová začala s těmito přísadami experimentovat. Vytvořila omáčku údajně až z 15 surovin a polévala s ní opečené klobásy. Na závěr vše ještě posypala kari kořením a jedno z německých národních jídel bylo na světě.

Dušené fazole s klobáskou chorizo
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dušené fazole s klobáskou chorizo

Lahodné dušené fazole s klobáskou chorizo jsou na přípravu jednoduché a poměrně rychlé. Za pár okamžiků tak vznikne pokrm, jehož chuť vás mile překvapí.

Dušené fazole s klobáskou chorizo
Teplý barevný salát z klobásky chorizo
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Teplý barevný salát z klobásky chorizo

Teplý barevný salát kombinuje výraznou chuť sladkých brambor a šmrnc pikantní chorizo klobásky.

Teplý barevný salát z klobásky chorizo
Kari omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kari omáčka

Recept na kari omáčku zaujme hlavně ty, kteří rádi dodávají svému jídlu orientální šmrnc. Tato omáčka se skvěle hodí ke smaženému kuřecímu masu, k těstovinám nebo bramborovým nokům.

Kari omáčka

Jaké složení měla původní omáčka?

Greta Heuwerová si recepturu omáčky pečlivě střežila. Dokonce na ni v roce 1959 získala patent pod názvem „Chillup“. Bianca Wohlfrommová z muzea Currywurstu ale přesto něco málo o originální receptuře prozradila. Uvedla, že základem omáčky byl rajčatový protlak, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, kari a další koření.

Currywurst je dnes ikonickým jídlem německé kuchyně a každoročně se ho údajně sní přes 800 milionů kusů. Klobása s kari omáčkou má i vlastní písničky, muzeum, a dokonce prý pomohla ke zvolení i bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi.

stockcreations / Shutterstock.com

Currywurst – recept

Ingredience:

  • 600 g bílé grilovací klobásy německého typu
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hrnek kvalitního kečupu
  • 50 ml horké vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • špetka mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě namletý pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nasekejte na malé kousky.
  2. Rozehřejte v rendlíku olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte česnek, kari koření, zamíchejte a podlijte horkou vodou.
  3. Přidejte kečup, worcesterovou omáčku, jablečný ocet, med a hořčici. Ochuťte solí, pepřem a mletou skořicí. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut a během vaření občas promíchejte. Po 15 minutách omáčku rozmixujte tyčovým mixerem.
  4. Jakmile máte hotovou omáčku, opečte na grilu nebo v pánvi na vyšší vrstvě oleje bílé klobásy. Hotové klobásky nakrájejte na kousky a servírujte přelité kari omáčkou. Podávat můžete s hranolky nebo s čerstvou houskou.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: Goethe Institut, iROZHLAS