Vyzkoušejte japonské lepivé koláčky mochi. Podle receptu jen ze dvou surovin a vody je zvládne každý

Zelené a růžové mochi koláčky New Africa / Shutterstock.com

Japonské sladké bochánky z lepkavé rýže patří pro svou žvýkavou konzistenci k dezertům, které buďto milujete, nebo jim nemůžete přijít na chuť. Záleží také na příchuti a náplni, kterých existuje nespočet variant. Zkuste si je připravit a ochutnat doma. Máme pro vás jednoduchý recept i několik tipů, jak dovnitř připravit tradiční (fazolovou) pastu a těsto dochutit nebo dobarvit, aby mochi na talíři hrály všemi barvami.

Přečtěte si také

Jak na dokonalou marinádu: Objevte tajemství šťavnatých steaků a grilovaných dobrot

Co jsou mochi?

Mochi (čtěte „moči“) jsou tradičním japonským dezertem s dlouhou historií. Někdy se také hovoří o tom, že s nimi přišli ještě dříve starověcí Číňané, kteří si jako první osvojili přípravu lepkavé rýže v páře.

Častěji se ale legendy přiklánějí k tomu, že recepturu mochi tak, jak ji známe dnes, vymysleli opravdu až Japonci, kteří je začali připravovat z přebytků rýže. A protože ta je v Japonsku uctívaná jako nenahraditelná, nejdostupnější komodita, mají tyto koláčky i řadu symbolických významů.

Člověk drží talířek, na kterém jsou mochi s čokoládou a malinami Farknot Architect / Shutterstock.com

Jsou považovány za zdroje štěstí a naděje. Obřadně se podávaly na svatbách i při narození dětí, kterým se také dávaly do několika dní od porodu pro zajištění dlouhého a spokojeného života. A dnes se typicky připravují jako pohoštění symbolizující radost, bohatství a úspěch při oslavách Nového roku. Ale také kdykoliv na ně dostanete chuť.

  • Tip: Mochi se dají koupit i u nás v prodejnách s orientálními potravinami a dovozovými surovinami. Nejčastěji se prodávají v balení po více kusech nebo jako bonboniéra různých příchutí (za 100 g dáte obvykle kolem 50 až 80 Kč). Kupované ovšem nejsou tak měkké a vláčné jako ty domácí, velmi často je jejich náplň tvořena ovocným želé a nemusí být tak příjemně měkká jako u vlastnoručně připravených z autentických surovin.

Co je pro přípravu mochi potřeba?

  • Těsto na mochi se v Japonsku tradičně dělá z uvařené rýže, která se pak tluče dřevěnou palicí. Pro zjednodušení se však v moderních receptech používá asijská mouka z lepivé rýže (prodává se také pod názvy mochiko, shiratamako či joushinko) neboli sladká rýžová mouka. Ta je u nás poměrně dobře dostupná, na internetu ji například koupíte ve zdravých výživách, prodejnách se zahraničními potravinami i v některých online supermarketech (400g balení obvykle vychází na 59–89 Kč). K té se poté přimíchává cukr s vodou nebo mlékem a pro snadnější práci s těstem se kuličky obalují v kukuřičném škrobu nebo moučkovém cukru.
  • Pro dosažení krásných pastelových barev se těsto barví potravinářským barvivem, mletým lyofilizovaným ovocem, kakaem nebo matcha čajem.
  • Dovnitř patří tradiční pasta Anko z červených fazolí adzuki, jejichž chuť připomíná oříšky. Hotovou pastu buďto koupíte v kamenných či internetových prodejnách se zdravými, alternativními nebo zahraničními potravinami, případně si ji snadno připravíte doma podle následujícího receptu: Fazole adzuki přes noc namočte, poté uvařte ve vodě doměkka (během varu sbírejte vysráženou pěnu), rozmixujte do hladké a husté konzistence, propasírujte a podle chuti trochu osolte a doslaďte cukrem nebo dochuťte kakaem, matcha čajem, ovocem apod.
  • Mochi se také plní sladkou či ochucenou pastou z bílých fazolí nebo černého sezamu, dále čerstvým ovocem, nugátem, ovocným želé či pyré apod.
Člověk v kuchyni připravuje barevné těsto na mochi Roman Fenton / Shutterstock.com

Recept: Rychlé japonské mochi koláčky

Na cca 15 středně velkých nebo 20 menších kusů budete potřebovat:

  • 1 šálek (120 g) sladké mouky z lepkavé rýže
  • 1/4 šálku (50 g) cukru
  • 1 šálek (190 ml) vody
  • kukuřičný škrob na obalování
Makronky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Makronky

Makronka je malá, křehká, barevná pusinka. Měla by mít hladký povrch a neporušený vršek bez prasknutí. K výrobě makronek budete potřebovat cukrářský teploměr. Zaručujeme ale, že si je zamilujete.

Makronky

Postup:

  1. Ve skleněné nebo keramické misce smíchejte mouku a cukr, přilijte vodu a vše metličkou vyšlehejte do hladkého těsta (bude tekutější). Podle chuti přidejte přírodní nebo potravinářské barvivo či dochucovadlo.
  2. Misku přikryjte kuchyňskou fólií a na několika místech vidličkou proděravějte.
  3. Dejte na 1 minutu do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Poté vyndejte, promíchejte navlhčenou silikonovou špachtlí, opět překryjte fólií a dejte na další minutu ohřívat. Takto opakujte ještě jednou. V součtu bude celkový čas ohřívání zhruba 3 minuty.
  4. Hmota bude postupně houstnout, při finálním míchání již bude tuhá a pružná. Rozdělte ji na několik menších částí, ty obalte škrobem. Poté vyválejte a nařežte na kousky. Do těch zabalte náplň podle chuti.
  5. Budete-li používat některou z fazolových či sezamových past, můžete si z nich předem připravit menší kuličky a ty dát vychladit – budou se vám pak snáze balit do mochi těsta.

Zdroje: kupi.cz