Jak nastartovat přirozený jarní detox? Chce to pít hodně vody a vyzkoušet přerušovaný půst

Tabulka s nápisem detox a zelenina Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Na jaře se znovu nerodí jen příroda – čistí se i lidské tělo. A pokud konzumujete ty správné sezónní potraviny, pak už se částečně detoxikujete. Po náročné zimě je dobré správnou stravou chod těla podpořit a kromě vhodného jídelníčku vsadit i na dostatek tekutin. Jak na šetrnou jarní detoxikaci organismu?

Přečtěte si také

Jednoduchý recept na dokonalé palačinky, které vám budou mizet pod rukama

Ideální strava pro lidské tělo? Přece ta sezónní. Právě konzumované potraviny se po celý rok odráží na lidském zdraví a celkové kondici organismu. Zatímco naše babičky a jejich rodiny jedly to, co se právě urodilo, dnes jsou obchody plné a od sezónní stravy se upouští. Jak si tedy na jaře pročistit tělo a získat potřebné živiny?

Dodržujte pitný režim

Podle výživových specialistů není klíčovou jen vyvážená a sezónní strava, nýbrž také pitný režim. Jak ale pít opravdu kvalitní vodu?

  • Doporučujeme filtraci – městskou vodu tak zbavíte nevhodných látek a tělo získá tolik potřebnou hydrataci.
  • Zajímavá je také ionizace vody. Ta nejsilněji upravená není určena k pití, avšak může pomoci oživit a důkladně očistit ovoce a zeleninu od pesticidů – stačí je do takto ionizované vody namočit.

A proč pít dostatek čisté vody? Tělo se tak může snáze zbavit toxinů a pročistit se, proto ideálně na jaře zvyšte její příjem.

Smoothie z červené řepy a jablka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z červené řepy a jablka

Smoothie se často připravují z kombinace zeleniny a ovoce. Možná si říkáte, že se vám moc nechce popíjet červenou řepu – ale věříme, že vás tato chuť mile překvapí! Řepa je navíc velmi zdravá, a do svého jídelníčku bychom ji tudíž měli zařazovat pravidelně.

Smoothie z červené řepy a jablka
Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Zkuste úplný nebo přerušovaný půst

Další cestou, jak odlehčit organismu po zimním období, je úplný nebo přerušovaný půst. Už chápete, proč je postní období spojováno s náboženskými tradicemi právě na Velikonoce? Je totiž jaro – a i tento krok může pomoci podpořit zdravé tělo. Ale nebojte se, nemusíte týden hladovět.

Přerušovaný půst

Vyzkoušejte přerušovaný půst, kdy budete bez jídla v několikahodinovém okénku každý den. Oblíbený přerušovaný půst je v režimu 8/16, kdy 8 hodin jíte a 16 hodin můžete pít pouze vodu a neslazené bylinné čaje.

Úplný půst

Další možností je vynechání jídla například na dobu 24 hodin, tedy vydržet od večeře k večeři – není to tak náročné, přitom však odlehčíte trávicímu traktu. Nezapomínejte ovšem ve všech těchto případech na dodržování pitného režimu, který hraje důležitou roli.

Zelené superpotraviny, smoothie ve sklenici s brčkem KarinaKlachuk / Shutterstock.com

Superpotraviny

Co ještě pro své úžasné tělo můžete udělat? Podpoří ho superpotraviny, tedy přirozené a bohaté zdroje živin. Obsahují totiž nezanedbatelné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Dnes je lze pořídit i ve formě potravinových doplňků, užívání je proto velmi pohodlné. A pokud navíc vyberete ty v práškové formě, není nic jednoduššího, než přidat si je do smoothie drinku.

Jak na jarní detox organismu?

Očista nemusí být jen přísný detoxikační jídelníček. Očistu lze provádět s lehkostí a citem.

Co pro sebe ještě můžete udělat?

  • omezte spotřebu masa
  • vynechte mouku, mléčné výrobky a bílý cukr
  • dopřejte si pravidelný pohyb
  • dbejte na dostatek odpočinku
  • hodně pijte
  • doplňte do jídelníčku vlákninu
Žena leží v trávě se zavřenýma očima E.R. Images / Shutterstock.com

… a nebuďte na sebe moc přísní. Mějte se rádi už „jen“ proto, že všechny tyto kroky děláte jen a jen pro své tělo a zdraví.

Tip: Jaro je ideální doba na sběr kopřiv. Dobře odvodňují, čistí ledviny a vyplavují z těla vše, co mu neslouží. Kopřivový čaj konzumujte dvakrát denně alespoň tři týdny, poté si dopřejte týden pauzu. Kopřivová kúra podpoří celkovou očistu organismu.

Zdroje: Healthline, Medical News Today, MedicineNet