Čím po zimě obohatit půdu na zahradě: Vybíráme vhodné substráty a hnojiva

Zahradnický nůž v květináči se zeminou Ashley-Belle Burns / Shutterstock.com

S příchodem jara začíná práce na zahradě. Abychom vypěstovali velkou zeleninu a kytky nám kvetly, potřebujeme vhodný substrát, zeminu a občas rostliny přihnojit. Jenže substrátů je mnoho druhů, a ne každý se hodí na všechno – a stejné je to i s hnojivy. Nejprve tedy musíme vědět, co která rostlinka potřebuje.

Přečtěte si také

10 skvělých způsobů, jak elegantně uskladnit právě nošené oblečení

Druhy substrátů

Substrát je obecně řečeno uměle smíchaná směs, která se podobá skutečné zemině. Složen je obvykle z ornice, rašeliny a kůry, pro udržení pH se přidává bentonit a pro odvod vody zase písek či perlit.

Substrát může být dále obohacen o vápenec, jíl, kompost nebo hnojivo. Poměr jednotlivých složek se liší v závislosti na určení substrátu nebo rostlině.

1. Zahradnický

Nejuniverzálnějším substrátem je ten zahradnický. Pokud nechcete kupovat několik různých pytlů, sáhněte po tomto všestranném. Zahradnický substrát absorbuje vodu a zajišťuje přísun kyslíku ke kořenům. Svým složením vyhovuje keřům, ovocným stromům, květinám a je určen i pro výsev.

2. Pro množení a výsev

Množící substrát někdy v obchodě uvidíte pod názvem supresivní. Supresivní substrát obsahuje ideální poměr světlé a tmavé rašeliny, hnojiv a také všech potřebných prvků pro zakořenění a růst mladých sazeniček. Jeho součástí bývají i látky odpuzující škůdce.

Žena míchá substrát RESTOCK images / Shutterstock.com

3. Pro plodící rostliny

Aby rostlina měla plody, potřebuje specifický poměr živin. Jahody, borůvky a ovocné stromy se odvděčí bohatou úrodou, když je správně vyživíte. Každý druh má však zvláštní nároky, a musíte tudíž zvolit správný substrát pro danou rostlinu.

4. Pro letničky

Letničky jsou obvykle jednoleté rostliny a během jednoho jediného roku musí zesílit a vytvořit krásné květy – a právě v tom je můžeme podpořit vhodnými substráty. Muškáty, surfinie či begonie mají hnojiva určena speciálně pro sebe. A pokud sesazujete do truhlíku více rostlin, sáhněte po univerzálnějším substrátu pro balkonové rostliny.

5. Další druhy

V obchodě seženete substráty prakticky pro každý druh rostliny. Okrasné dřeviny, konifery, růže, citrusy a orchideje mají substráty určené speciálně pro ně. Pokud chcete mít krásnou a zdravou zahradu, investovat do kvalitních substrátů se rozhodně vyplatí.

Čím pohnojit zahradu

Nejideálnější je hnojit organickým hnojivem. Na podzim pohnojte zahradu nebo pole mrvou, která přispívá zároveň k dlouhodobému zdraví půdy. Minerální hnojiva prospívají rostlinám, ale půdu nijak nezkvalitní, takže z dlouhodobého hlediska raději volte kombinaci obou variant.

  • Každý rozumný zahrádkář má navíc na své zahrádce kompost, který může dále využít na obohacení rostlin – a pokud ve vašem okolí někdo chová hospodářská zvířata nebo koně, domluvte se rovnou na odběru čerstvého hnoje.
  • Organická hnojiva je nicméně možno zakoupit i v sušené podobě.
Člověk sází rostlinu Alexey Stiop / Shutterstock.com

Jak připravit zeleninovou zahrádku

Při hnojení se řiďte tím, které je rostlina trati. Rostliny první trati vyžadují organická hnojiva a řadí se mezi ně rajčata, papriky, okurky nebo celer. Do druhé trati patří rostliny s vysokými nároky na humus, ale nesnesou přímé hnojení (kořenová zelenina, česnek a cibule). Rostliny třetí trati nemají rády vysoký obsah dusíku a nesnesou hnojení statkovým hnojivem (saláty, špenát, fazole).

Potřebujete na zahradě rašelinu?

Rašelina je poměrně sporné téma, avšak je nezbytná pro kyselomilné rostliny. Kyselou půdu vyžadují borůvky, rododendrony a azalky, využijete ji ovšem i na neutralizaci alkalické půdy, která není vhodná pro některé druhy rostlin.

  • Rašelina je nicméně neobnovitelný zdroj a je třeba ji nahradit jinými, dostupnějšími variantami. Kyselomilným rostlinám můžete místo ní dopřát uzrálý kompost – nejlepší je ten, ve kterém je trus žížal.

Uvidíte, že se správnou výživou a péčí se vám zahrada dokáže odměnit. A vařit pro celou rodinu oběd z vlastní zeleniny, to je dokonalý zážitek!

Zdroje: dumazahrada.cz, magazinzahrada.cz