Jaro je tady a s ním i příležitost vyrobit si domácí sedmikráskový sirup plný zdraví! Zatímco kupované šťávy jsou drahé a často obsahují umělá barviva a konzervanty, příroda nám nabízí skvělou alternativu přímo pod našima nohama. Sedmikrásky, které právě teď pokrývají louky a trávníky, jsou pokladnicí protizánětlivých látek a vitaminů. Stačí jen hodinka vašeho času a jednoduchý recept, který vám přinášíme, a můžete si vychutnat lahodný domácí sirup, který potěší celou rodinu.
Sedmikráska obecná, které se taky říká chudobka (Bellis perennis), je ta roztomilá kytička s bílo-růžovými kvítky, co roste skoro všude.
Naši předkové ji odjakživa používali na hojení ran a věřili v její protizánětlivé schopnosti. A měli pravdu! Můžete si z ní udělat čaj nebo sirup, díky kterému budete mít její vitamíny po ruce celý rok.
Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.
Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.
Už se těšíte, jak budete popíjet šťávu z jemného sedmikráskového sirupu, která vám připomene krásu jarní louky? Chutnat bude vám i dětem! Tak už neotálejme a pojďme si povědět, co musíte udělat.
Pokud doma často děláte domácí marmelády, sirupy či v létě zavařujete okurky, zavařovací hrnec se vám bude hodit. Pořídíte jej zhruba od 2000 do 3000 Kč. Čím více funkcí, tím vyšší cena. Hrnec může být vybavený časovačem, tlačítkem na regulaci teploty nebo výpustným kohoutem na vodu. Středně velký hrnec pojme zhruba 15 sklenic.
Pokud jste něco nepochopili, pomohou vám odpovědi na nejčastěji pokládané otázky.
Běžně dostupné citróny se postřikují, jestliže tedy sáhnete po kusu z nebio produkce, vylouhujete si do sirupu pesticidy a herbicidy. A ze zdravé pochoutky se stane, obrazně řečeno, vývar plný chemie.
Obecně se nedoporučuje sbírat květy po dešti, pokud chcete mít zaručenou dlouhou trvanlivost sirupu. Říká se, že po dešti mohou sedmikrásky v sirupu plesnivět. Víte-li ale, že sirup spotřebujete do dvou týdnů, klidně sáhněte i po těch namoklých.
Čím více květů použijete, tím bude mít sirup silnější aroma. Jednotlivé květy ale počítat nemusíte. V suchém stavu 500 kusů odpovídá zhruba 50 gramům, v mokrém stavu 100 gramům.
Zdroje: autorský recept Anna Kolásková, Kupi.cz, ScienceDirect