Sedmikráskový sirup: Přírodní lék s vysoce protizánětlivými účinky si hravě připravíte doma bez chemie

Sirup ze sedmikrásek Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jaro je tady a s ním i příležitost vyrobit si domácí sedmikráskový sirup plný zdraví! Zatímco kupované šťávy jsou drahé a často obsahují umělá barviva a konzervanty, příroda nám nabízí skvělou alternativu přímo pod našima nohama. Sedmikrásky, které právě teď pokrývají louky a trávníky, jsou pokladnicí protizánětlivých látek a vitaminů. Stačí jen hodinka vašeho času a jednoduchý recept, který vám přinášíme, a můžete si vychutnat lahodný domácí sirup, který potěší celou rodinu.

Přečtěte si také

„Máte eRecept? Tak tady s tím nepochodíte.“ Češi narážejí v zahraničí na absurdní potíže v lékárnách

Jaké účinky má sedmikráska?

Sedmikráska obecná, které se taky říká chudobka (Bellis perennis), je ta roztomilá kytička s bílo-růžovými kvítky, co roste skoro všude.

Naši předkové ji odjakživa používali na hojení ran a věřili v její protizánětlivé schopnosti. A měli pravdu! Můžete si z ní udělat čaj nebo sirup, díky kterému budete mít její vitamíny po ruce celý rok.

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup
Pesto z medvědího česneku
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Pesto z medvědího česneku

Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.

Pesto z medvědího česneku

Recept na sedmikráskový sirup

Už se těšíte, jak budete popíjet šťávu z jemného sedmikráskového sirupu, která vám připomene krásu jarní louky? Chutnat bude vám i dětem! Tak už neotálejme a pojďme si povědět, co musíte udělat.

Co budete potřebovat?

  • 500 květů sedmikrásek (odpovídá dvěma velkým hrstem)
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • 1 malý panák rumu
Natrhané sedmikrásky v misce Anna Kolásková

Jak postupovat?

  1. Natrhejte zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech.
  2. Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě.
  3. Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí.
  4. Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.
  5. Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba tři až pět minut.
  6. Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.
  7. Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Jestliže však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.
Natrhané sedmikrásky v misce, citrón, cukr krystal v misce Anna Kolásková

Jak si zavařování usnadnit?

Pokud doma často děláte domácí marmelády, sirupy či v létě zavařujete okurky, zavařovací hrnec se vám bude hodit. Pořídíte jej zhruba od 2000 do 3000 Kč. Čím více funkcí, tím vyšší cena. Hrnec může být vybavený časovačem, tlačítkem na regulaci teploty nebo výpustným kohoutem na vodu. Středně velký hrnec pojme zhruba 15 sklenic.

  • Přidejte si stránky největšího nákupního rádce Kupi.cz do oblíbených a neunikne vám žádná sleva z prodejen elektra.

Nejčastější otázky k receptu

Pokud jste něco nepochopili, pomohou vám odpovědi na nejčastěji pokládané otázky.

Proč použít bio citrón?

Běžně dostupné citróny se postřikují, jestliže tedy sáhnete po kusu z nebio produkce, vylouhujete si do sirupu pesticidy a herbicidy. A ze zdravé pochoutky se stane, obrazně řečeno, vývar plný chemie.

Mohu sbírat sedmikrásky po dešti?

Obecně se nedoporučuje sbírat květy po dešti, pokud chcete mít zaručenou dlouhou trvanlivost sirupu. Říká se, že po dešti mohou sedmikrásky v sirupu plesnivět. Víte-li ale, že sirup spotřebujete do dvou týdnů, klidně sáhněte i po těch namoklých.

Musím mít přesně 500 květů?

Čím více květů použijete, tím bude mít sirup silnější aroma. Jednotlivé květy ale počítat nemusíte. V suchém stavu 500 kusů odpovídá zhruba 50 gramům, v mokrém stavu 100 gramům.

Zdroje: autorský recept Anna Kolásková, Kupi.cz, ScienceDirect