Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Hlavičky sedmikrásek v zavařovací sklenici Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky. Pokud máte hodinku času, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.

Přečtěte si také

5 důvodů, proč pravidelně konzumovat popcorn pro podporu zdraví
5 důvodů, proč pravidelně konzumovat popcorn pro podporu zdraví

Jaké účinky má sedmikráska?

Sedmikráska obecná, jinak také sedmikráska chudobka (Bellis perennis), je bylina, která kvete bílo-růžovými kvítky.

V lidovém léčitelství se používala pro hojení ran a také pro své protizánětlivé účinky. Vychutnat si ji můžete v čaji nebo třeba v sirupu, který vám uchová vitamíny na celý rok.

Dopřejte si bio kvalitu za super peníze

Recept na sedmikráskový sirup

Co budete potřebovat:

  • 500 květů sedmikrásek (odpovídá dvěma velkým hrstem)
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • 1 malý panák rumu
Natrhané sedmikrásky v misce Anna Kolásková

Postup:

  1. Natrhejte si zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech.
  2. Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě.
  3. Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí.
  4. Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.
  5. Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba tři až pět minut.
  6. Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.
  7. Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Pokud však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.
Natrhané sedmikrásky v misce, citrón, cukr krystal v misce Anna Kolásková

Čím si usnadnit zavařování?

Pokud doma často děláte domácí marmelády, sirupy či v létě zavařujete okurky, zavařovací hrnec se vám bude hodit. Pořídíte jej zhruba od 1 200 Kč. Čím více funkcí, tím vyšší cena. Hrnec může být vybavený časovačem, tlačítkem na regulaci teploty nebo výpustným kohoutem na vodu. Středně velký hrnec pojme zhruba 15 sklenic.

  • Přidejte si stránky největšího nákupního rádce Kupi.cz do oblíbených a neunikne vám žádná sleva z prodejen elektra.

Nejčastější otázky k receptu:

Proč použít bio citrón?

Běžně dostupné citróny se postřikují, jestliže tedy sáhnete po kusu z nebio produkce, vylouhujete si do sirupu pesticidy a herbicidy. A ze zdravé pochoutky se stane, obrazně řečeno, vývar plný chemie.

Mohu sbírat sedmikrásky po dešti?

Obecně se nedoporučuje sbírat květy po dešti, pokud chcete mít zaručenou dlouhou trvanlivost sirupu. Říká se, že po dešti mohou sedmikrásky v sirupu plesnivět. Víte-li ale, že sirup spotřebujete do dvou týdnů, klidně sáhněte i po těch namoklých.

Musím mít přesně 500 květů?

Čím více květů použijete, tím bude mít sirup silnější aroma. Jednotlivé květy ale počítat nemusíte. V suchém stavu 500 kusů odpovídá zhruba 50 gramům, v mokrém stavu 100 gramům.