Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Hlavičky sedmikrásek v zavařovací sklenici Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Šťávy z obchodu jsou poměrně drahé a často bývají plné barviv, aditiv nebo éček. Teď na jaře rostou všude kolem nás sedmikrásky. Pokud máte hodinku času, nasbírejte květy a vyrobte si domácí sedmikráskový sirup pro sebe i děti. Je to lahůdka.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Jaké účinky má sedmikráska?

Sedmikráska obecná, jinak také sedmikráska chudobka (Bellis perennis), je bylina, která kvete bílo-růžovými kvítky.

V lidovém léčitelství se používala pro hojení ran a také pro své protizánětlivé účinky. Vychutnat si ji můžete v čaji nebo třeba v sirupu, který vám uchová vitamíny na celý rok.

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup
Pesto z medvědího česneku
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Pesto z medvědího česneku

Připravte si s námi vynikající pesto z medvědího česneku, kterým skvěle dochutíte své pokrmy. Tuto bylinku seženete na farmářských trzích, v obchodě, nebo si na ni můžete zajít do lesa. Příprava tohoto pesta je navíc tak jednoduchá a rychlá, že ji zvládne úplně každý.

Pesto z medvědího česneku

Recept na sedmikráskový sirup

Už se těšíte, jak budete popíjet šťávu z jemného sedmikráskového sirupu, která vám připomene krásu jarní louky? Chutnat bude vám i dětem! Tak už neotálejme a pojďme si povědět, co musíte udělat.

Co budete potřebovat?

  • 500 květů sedmikrásek (odpovídá dvěma velkým hrstem)
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • 1 malý panák rumu
Natrhané sedmikrásky v misce Anna Kolásková

Jak postupovat?

  1. Natrhejte zhruba 500 květů sedmikrásek. Nesbírejte je v blízkosti prašných cest a také si dávejte pozor, abyste netrhali květy v chráněných oblastech.
  2. Doma květy propláchněte vodou, poté je vložte do hrnce a zalijte 500 ml horké vody. Přidejte pokrájený omytý bio citrón, zakryjte pokličkou a nechte 24 hodin macerovat na chladném místě.
  3. Mezitím se do vody uvolní vitamíny a aroma sedmikrásek, což je pro voňavý sirup žádoucí.
  4. Po 24 hodinách tekutinu přes plátýnko přelijte do hrnce a sedmikrásky vymačkejte.
  5. Přidejte do hrnce 500 g cukru krystal a pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte tekutinu k varu a jen krátce povařte, zhruba tři až pět minut.
  6. Do sirupu nalijte panák rumu pro sterilizaci a ještě horký jej plňte do čistých sklenic.
  7. Pokud víte, že sirup spotřebujete do týdne nebo dvou, uchovávejte ho v lednici. Jestliže však chcete, aby vám vydržel déle, zavařte ho při 80 stupních po dobu 20 minut.
Natrhané sedmikrásky v misce, citrón, cukr krystal v misce Anna Kolásková

Jak si zavařování usnadnit?

Pokud doma často děláte domácí marmelády, sirupy či v létě zavařujete okurky, zavařovací hrnec se vám bude hodit. Pořídíte jej zhruba od 2000 do 3000 Kč. Čím více funkcí, tím vyšší cena. Hrnec může být vybavený časovačem, tlačítkem na regulaci teploty nebo výpustným kohoutem na vodu. Středně velký hrnec pojme zhruba 15 sklenic.

  • Přidejte si stránky největšího nákupního rádce Kupi.cz do oblíbených a neunikne vám žádná sleva z prodejen elektra.

Nejčastější otázky k receptu

Pokud jste něco nepochopili, pomohou vám odpovědi na nejčastěji pokládané otázky.

Proč použít bio citrón?

Běžně dostupné citróny se postřikují, jestliže tedy sáhnete po kusu z nebio produkce, vylouhujete si do sirupu pesticidy a herbicidy. A ze zdravé pochoutky se stane, obrazně řečeno, vývar plný chemie.

Mohu sbírat sedmikrásky po dešti?

Obecně se nedoporučuje sbírat květy po dešti, pokud chcete mít zaručenou dlouhou trvanlivost sirupu. Říká se, že po dešti mohou sedmikrásky v sirupu plesnivět. Víte-li ale, že sirup spotřebujete do dvou týdnů, klidně sáhněte i po těch namoklých.

Musím mít přesně 500 květů?

Čím více květů použijete, tím bude mít sirup silnější aroma. Jednotlivé květy ale počítat nemusíte. V suchém stavu 500 kusů odpovídá zhruba 50 gramům, v mokrém stavu 100 gramům.

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi, WebMD