Jak připravit jedlé kaštany? Skvěle chutnají pečené i v nádivce

Jedlé kaštany, naříznuté a upečené v hrnci Lumixera / Shutterstock.com

Čas jedlých kaštanů, originální pochoutky, nastává na podzim a v zimě. Tato lahůdka má kromě skvělé chuti i značný přínos pro naše zdraví. Můžeme na ně narazit na vánočních trzích, případně je zpracovat doma, protože v obchodech se většinou objevují s příchodem prvních podzimních dní. Příprava je jednoduchá.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Co obsahuje jedlý kaštan?

Kaštany mají vysoký obsah minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu, síry, železa a hořčíku. Často se využívají při problémech se žaludkem. Jejich konzumace se také doporučuje při únavě a stresu.

Rovněž podporují činorodost mysli, oddalují příznaky stárnutí a s tím spojené zapomínání. Preventivním pojídáním můžeme zamezit různým zdravotním problémům spojeným se srdcem, dýchacím systémem a játry.

Kde rostou jedlé kaštany?

Sladké kaštany (marroni, sweet chestnut) jsou nasládlé plody jemné chuti kaštanovníku setého (Castanea sativa). Sklízejí se zejména v Itálii, Španělsku, Maďarsku a Francii. Na jihu Slovenska se pěstování tohoto listnatého stromu také těší velké oblibě a rozptýleně rostou i u nás v Česku.

Kaštany ve skořápce na stole pilipphoto / Shutterstock.com

Nákup a domácí příprava kaštanů

Pokud chceme doma vytvořit kvalitní dobrotu z kaštanů, měli bychom si dát pozor už při nákupu. Někdy se stává, že nabízené zboží je znehodnocené plísní nebo jinak poškozené. Vybírejme proto ty nejlépe vypadající kousky a s chutí se vrhněme na kouzlení v kuchyni. A k asistenci můžeme přizvat i děti.

  • V obchodech běžně koupíme kaštany zhruba za 110 Kč za kilo, v akcích však bývají jejich ceny výhodnější.

Po koupi je třeba je co nejrychleji zpracovat, případně zamrazit pro pozdější využití. Konzumují se pouze tepelně upravené, způsob přípravy je však čistě na naší chuti a nápadech. Lze je péct, vařit, vyrobit z nich pyré nebo nádivku.

Tipy na recepty a úpravu kaštanů

Před tepelnou úpravou nařízneme slupky plodů do kříže, vytvoříme řezy dlouhé zhruba 2 cm a půl cm hluboké. Kaštany řežeme na vypoulené straně – pro snadnější řezání je vhodné ponechat je předtím několik hodin ve vodě.

Vařené kaštany

Příprava vařených kaštanů je velice snadná. Plody kaštanovníku setého hodíme do vařící vody a ponecháme v ní cca devět minut. Poté vezmeme utěrku nebo ručník, zabalíme je do ní a přes látku rozdrtíme skořápky.

Pečené kaštany v troubě či na grilu

Hravě zvládnete připravit také pečené kaštany v troubě nebo na grilu. Lákavá vůně linoucí se z terasy do domu ovane i vaše sousedy a možná podnítí jejich zvědavost. Pečená dobrůtka tak může být skvělým občerstvením pro návštěvu!

Pro pečení na grilu je třeba nejprve rozžhavit dřevěné uhlí a nad uhlíky ve výšce zhruba 10 cm položit grilovací mísu nebo rošt. Nasypeme připravené naříznuté plody a necháme péct, dokud skořápky neprasknou. Kaštany jsou hotové při tmavě hnědé barvě slupky. Nakonec je rychle oloupeme.

Jak upéct kaštany v troubě?

Pokud pečeme v troubě, nastavíme teplotu na 200 °C. Naříznuté plody pečeme 10 až 15 minut, ideálně vložené na plech řezem nahoru. Až uslyšíme praskat skořápky a uvidíme obsah lehce dohněda, pochoutka je připravena k mlsání!

Pečené kaštany v papíru Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Recept: Jemná kaštanová nádivka

Pokud v kuchyni rádi experimentujete, tento recept bude přímo pro vás.

Budete potřebovat:

  • 250 g uvařených a oloupaných kaštanů
  • petrželku (vhodnější je hladkolistá)
  • 250 g bílé veky nebo rohlíků
  • 0,2 l mléka
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • muškátový květ
  • bílý pepř a sůl

Postup:

  1. Veku nebo rohlíky nakrájíme na malé kousky, vložíme do hlubší mísy a pokropíme mlékem.
  2. K nasáklému pečivu dáme kaštany, máslo utřené se žloutky a přidáme nasekanou petrželku.
  3. Směs osolíme a okořeníme. Poté ušleháme sníh ze zbytku vajíčka a přimícháme.
  4. Nádivku můžeme vložit do kuřete, krůty nebo ji využijeme do masové rolády. Dobrou chuť!

Zdroj: Toprecepty.cz, iReceptar.cz, Kupi.cz