10 domácích léků, které vám rychle uleví od komářích kousnutí

Komáří kousnutí za krkem dimid_86 / Shutterstock.com

Jak příjemné jsou teplé večery strávené venku, ovšem jen do té doby, dokud neucítíte komáří bodnutí. Někdy mu předchází bzučení kolem ucha, zběsilé máchání rukama nebo útěk na bezpečnější místo. Před komáry ale není úniku, ať už jste venku nebo uvnitř, vždy vás překvapí nová kousnutí, která budou svědit i několik dní. Můžete je ignorovat a tiše trpět, nebo raději vyzkoušet některou z našich rad, které vám od nepříjemného svědění pomohou.

Přečtěte si také

Kdy je ideální čas na přezutí zimních pneumatik na letní? Rozhodující je počasí

Co se děje, když se komár napije?

Věděli jste, že u komárů pijí krev pouze samice? Potřebují ji proto, aby mohly naklást vajíčka. Když samice zachytí lidský pach, přistane na našem těle, zapíchne do naší kůže svůj sosák a začne s ním pod kůží hledat krevní cévu.

Během sání samice nejen pije, ale zároveň do našeho těla vylučuje látky, které zabraňují srážení krve. To zajistí, aby krev mohla stále proudit. Pokud je komár plný bakterií nebo virů, při sání se dostanou do lidského těla. Samice musí včas přestat pít, jinak by už nedokázala vzlétnout nebo by během pití mohla dokonce prasknout.

Dalším úkolem samice je naklást vajíčka do vody. Obvykle je to blízko lidí, nejčastěji v okapech, v okrasných jezírkách, květináčích nebo i v miskách pro domácí mazlíčky. Proto je důležité v létě nenechávat u domu stojatou vodu.

Komár sající krev na pokožce nechaevkon / Shutterstock.com

Jak si nejlépe ulevit od komárů a jejich kousnutí?

1. Cibule

Cibule má přirozené protiplísňové vlastnosti a její šťáva snižuje riziko infekce. Ukrojte jeden její plátek a přiložte jej na několik minut na postižené místo. Poté dejte cibuli pryč a oblast kousnutí omyjte vodou.

2. Česnek

Česnek vykazuje intenzivní odpuzující účinek proti komárům, a to díky sloučenině zvané allicin. Můžete jej podpořit kombinací s citronovou nebo limetkovou šťávou. Jak si snadno udělat odpuzovač proti komárům?

Použijte:

  • 5 stroužků česneku
  • lžíci minerálního oleje
  • 2 šálky vody
  • lžíci limetkové šťávy
Chraňte se před nebezpečným hmyzem

Postup:

  1. Smíchejte nakrájený česnek s minerálním olejem a nechte přes noc odstát.
  2. Česnek sceďte a vylouhovaný olej dejte do mísy.
  3. Nyní do oleje nasáklého česnekem přidejte limetkovou šťávu a vodu.
  4. Směs důkladně promíchejte a dejte do rozprašovače.
  5. Nastříkejte tekutinu na odhalená místa na těle a komáři se vám budou vyhýbat.

3. Aloe Vera

Aloe vera pomáhá svými protizánětlivými vlastnostmi při hojení drobných ran a infekcí. Pokud doma tuto rostlinu máte, odstřihněte jeden list, rozkrojte ho a obsažený gel v listu naneste na postižené místo a nechte ho zachnout. Postup opakujte, dokud kousnutí nezmizí.

4. Led

Také led je účinnou a okamžitou úlevou od komářích kousnutí, protože jeho nízká teplota pomáhá na krátkou dobu snížit zánět. Chlad dokáže znecitlivit postiženou oblast, a tím poskytuje úlevu. I když je led účinný, aplikujte ho přes sáček nebo přes tkaninu, aby náhlý chlad nepoškodil pokožku.

5. Tea tree olej

Tea tree olej je známý svými silnými antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi. Použití tohoto léku udržuje komáry na uzdě a léčí kousnutí, ale abyste se vyhnuli reakcím, ujistěte se, že kombinujete tento esenciální olej s nosným olejem, jako je kokosový olej. Smíchejte 30 ml kokosového oleje s 10 kapkami tea tree oleje a tuto směs naneste přímo na komáří kousnutí.

Tea tree olej v malé lahvičce New Africa / Shutterstock.com

6. Med

Med má protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti, které podporují lepší a rychlejší hojení. Navíc pomáhá zklidnit postižené místo. Stačí jej nanést pomocí tamponku, nechat působit a po pár minutách místo opláchnout. Opakujte třikrát denně.

7. Banánová slupka

Banánová slupka obsahuje přírodní oleje, které mohou zklidnit postiženou oblast. Přiložte vnitřní stranu slupky na postižené místo a nechte několik minut působit. Opakujte několikrát denně, dokud se nedostaví úleva.

Nákup, který se vyplatí

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

8. Ovesné vločky

Ovesné vločky mají jedinečné sloučeniny s protidráždivými vlastnostmi, které pomáhají zmírnit svědění a otoky spojené s kousnutím komárů, což z nich dělá ideální prostředek na úlevu od svědění.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce vody

Postup:

  1. Smíchejte vločky s vodou, aby vám vznikla pasta.
  2. Pomocí lžíce dejte směs na žínku.
  3. Přidržte žínku na postiženém místě asi deset minut.
  4. Postižené místo opláchněte vodou.
  5. Opakujte alespoň dvakrát denně.
Ovesné vločky ve sklenici, láhev s mlékem v pozadí Irina Rostokina / Shutterstock.com

9. Jedlá soda

Jedlá soda pomáhá snižovat šíření a podráždění způsobené kousnutím komára tím, že působí proti kyselé reakci mezi komářími slinami a vaším tělem. Stačí smíchat jedlou sodu s trochou vody, aby vám vznikla pasta. Tu aplikujte na postižené místo na 10 minut a poté opláchněte vodou.

10. Heřmánek

Heřmánek pomáhá snižovat zarudnutí, svědění a podráždění. Jednoduše připravte heřmánkový čaj, dejte jej do mrazáku ve formách na led a kostky aplikujte na štípance, ideálně přes slabou tkaninu.

Tip na závěr: Chcete-li vsadit na jistotu, vydejte se do některé z blízkých lékáren pro hojivý přípravek. Na Kupi.cz předem zjistíte, kde je zrovna v akci! Stačí sledovat letáky.