Před obchody je už prodávají! Jak vybrat a uskladnit živý vánoční strom

Žena s mužem si odnáší uříznutý strom pikselstock / Shutterstock.com

Do Vánoc nám zbývá ještě pár týdnů, ale před obchodními centry se to už hemží prodejci vánočních stromků. Na co se zaměřit při výběru vhodného stromečku? Jak uskladnit živý vánoční stromek, který jste si pořídili už teď, aby vydržel ve skvělé kondici až do té doby, než na něj přijde řada?

Přečtěte si také

Tabákové trendy v Česku se mění. Cigarety jsou vytlačovány alternativami

Pronikavá vůně, nebo „nesmrtelný“ materiál? Čemu dáme přednost? Snad každý člověk miluje přírodu, a proto není divu, že stále více Čechů si domů pořizuje živý vánoční strom a na ty se také zaměříme.

Jaký vánoční strom vybrat?

Zda zvolit smrk, borovici, nebo jedli však není jen otázkou našeho vkusu. Vedle řezaného stromku se také nabízí jiná varianta, pro mnohé lidi přijatelnější, a to živý strom v květináči. Odborníci na dřeviny radí zákazníkům vybírat si z pomalu rostoucích jehličnanů. Jejich cena je sice vyšší, ale dlouhodobě je to rozhodně výhodnější. Z tohoto důvodu bychom neměli do květináče kupovat borovici, protože roste příliš rychle. Platí zde přímá úměrnost, čím je stromek vyšší, tím bude také dražší.

Nezapomeňte na nezbytný doplněk v akci

Živý vánoční stromek

Pokud volíme klasiku, čerstvý řezaný stromek, není třeba dělat si těžkou hlavu. Vánoční stromky se pěstují na speciálních plantážích, kde je o ně dobře postaráno. Podléhají tak poctivé kontrole a hnojení. Jestliže se ohlížíte na své finance, nejvíce ušetříte při koupi smrku ztepilého. Bohužel však jeho jehlice také nejdříve opadávají. Jeho příbuzný, smrk pichlavý se stříbrnými jehlicemi, je o něco trvanlivější.

Co se týká řezané borovice, její jehlice opadávají podstatně méně. Na plné čáře však v našich domácnostech vítězí jedle kavkazská. Prakticky vůbec neopadává, její odolnost ji tak předurčuje k vysoké ceně. Vydrží dlouho čerstvá i v přetopených místnostech, nemusíme na ni tedy brát ohled. Mezi vánočními stromky je nejdražším nabízeným druhem.

Tatínek s dcerou drží zabalené vánoční stromky Ground Picture / Shutterstock.com

Péče o řezaný stromek

Každý stromek si žádá své a spousta lidí si láme hlavu, jak uskladnit stromek na balkóně nebo terase domu do doby, než na něj přijde řada a nazdobíme si ho doma v obýváku.

  1. Stromek nakupujte nejlépe alespoň několik dní před Štědrým dnem. Nejen, že se vyhnete nepříjemnému pocitu, že se chystáte na sváteční večer na poslední chvíli, ale u mnohých prodejců ani den před Štědrým dnem nemůžete počítat s nějakou významnou slevou.
  2. Stromek uložte na chladné místo, ideálně ven na balkón nebo terasu.
  3. V místě řezu uřízněte cca 2 cm silný kousek, aby se do kmenu mohla dostat vlhkost.
  4. Řez podpoří životnost stromku, pokud bude mít k dispozici dostatek vody. Vložte ho proto do větší nádoby. Pojme až pět litrů tekutiny, díky čemuž bude stále čerstvý! Nádobu doporučujeme skladovat venku v chladu. Jestliže sněží, přikryjte jehličnan igelitem.
  5. Pokud venku panují velké mrazy, může se stát, že voda v nádobě zmrzne. Tomu můžete předejít použitím glycerinu, který je k dostání v lékárnách.
  6. Celý stromek několikrát pokropte vodou. Můžete použít konev nebo hadici, záleží, co máte po ruce. Jehličnatý fešák tak nasaje stejné množství vlhkosti po celé své délce.
  7. Nakupujte zboží především u drobných pěstitelů, protože mají stromky čerstvě prořezané.
  8. Umístěte ho do stojanu s vhodným průměrem a dolévejte potřebnou vodu.
  9. Až stromek postavíte do místnosti, jednou denně zvlhčujte jehličí rozprašovačem.

Tip z Kupi: Výživa pro vánoční stromky

V hobby marketech seženete unikátní přípravek pro výživu vánočních stromků značky AGRO, který oddaluje dobu zasychání větviček i jehličí a prodlužuje celkovou svěžest stromku. Obsahuje 3 účinné látky, které dodávají energii jehličnanu v teplém prostředí domova, a složka stříbra výrazně omezí tvorbu bakterií ve vodě – voda se nekazí a nezapáchá.