Nejprve covid, nyní inflace. Piva z malých pivovarů v následujících měsících podraží

Muž čepuje pivo Master1305 / Shutterstock.com

Minipivovary jsou dnes nedílnou součástí tuzemské pivní kultury. Díky nim vznikají v malých vesnicích a městečkách nové pracovní příležitosti, ve větších městech zase rozšiřují pivní výběr. Kvůli zvýšeným nákladům na energie a suroviny, jako jsou chmel a slad, však piva z malých pivovarů v následujících měsících podraží, a to dokonce o desítky procent.

Přečtěte si také

Vypere i vyčistí. 5 způsobů, jak v domácnosti využít Coca-Colu

Jako houby po dešti

Před deseti lety bylo minipivovarů pouze pár, v dnešní době jsou již běžnou součástí pivovarské kultury a na trhu jich najdeme stovky. Nejenže jsou příjemným společenským oživením malých měst a vesniček, z nichž pocházejí, a ve velkých městech se starají o pestrost nápojových lístků, ale navíc tvoří nové pracovní příležitosti.

Většina pivovarů zdražila už na jaře, například půllitr Plzeňského piva vás vyjde na 50 korun. A nyní se k nim přidají právě speciální piva z malých pivovarů, jejichž cena padesátikorunu již teď značně přesahuje. Další zdražení lze očekávat na konci léta, kdy pivovarům skončí smlouvy s dodavateli energií a začnou vařit pivo z letošní dražší sklizně.

Muž si prohlíží sklenici s pivem vedle pivovarnických kádí Vershinin89 / Shutterstock.com

Malým pivovarům se v Česku daří

Minipivovary přitom nejsou jen módním výstřelkem, pod rukama jejich sládků vznikají ta nejlepší piva, jaká lze u nás ochutnat. „Již nestačí jen být minipivovar a lidé se sami pohrnou. Dnes je zapotřebí také vyrábět kvalitní pivo, které se nebude muset stydět za to, že je z minipivovaru. A odpovědnost za kvalitu piva je výhradně na bedrech sládků,“ uvedl pro týdeník Hrot prezident Moravskoslezského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Zkuste něco nového

Festival malých pivovarů slavil úspěch

Důkazem, že malým pivovarům v Česku pšenka rozhodně kvete, byla i účast na desátém ročníku Festivalu minipivovarů, kde bylo možné ochutnat kolem stovky piv třiatřiceti různých stylů od 50 českých a slovenských značek. Ten se konal 11. a 12. června na Pražském hradě.

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich Tomáš Novák / týdeník Hrot

Koronavirus zasadil pivovarům velkou ránu

Zdá se, že minipivovary musí neustále bojovat s nepřízní osudu. Během pandemie uvařily o dva miliony hektolitrů piva méně než v předchozích letech. „Covid přežily minipivovary především díky své píli, houževnatosti, skromnosti, kreativitě, kdy se například plnilo pivo do jiných obalů a distribuovalo jinými kanály než v hospodách. (...) Teď jsme samozřejmě doufali, že se zvedneme, ale přišla inflace, která nás všechny postupně dohání,“ přiblížil situaci prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.

Dáváte přednost klasice?

Inflace už položila na 30 firem

Českomoravský svaz minipivovarů momentálně eviduje 161 členů, z nichž 138 jsou minipivovary, kterých je v ČR podle odhadu celkem asi pětistovka. Během pandemie a s ní ukončilo nebo přerušilo svou činnost téměř 30 z nich. Fatální bylo především uzavření restaurací, kvůli němuž neměly kam dodávat svou produkci. A nepomohl ani fakt, že během mimořádného stavu neměly minipivovary právo na vládní kompenzace.

Placení kreditní kartou Jacob Lund / Shutterstock.com

Zdražení je nevyhnutelné

Zdražování potravin v důsledku inflace již český spotřebitel zaznamenal. Tentokrát se však zvýšení ceny dotkne právě piv z malých pivovarů, na které jsou Češi citliví.

„Bude to úplně stejné jako u zdražování ostatních potravin. Myslím, že to procentuálně bude dvojmístné číslo. S cenou ještě výrazně zahýbají energie. Je vidět, že pivo je náš skutečný český fenomén. Když zdraží máslo, chléb nebo maso, každý to rychle přejde, ale stačí se zmínit, že se pivo zdraží o haléř, a je z toho málem revoluce. Pivo ale podražuje ze všech potravin asi nejméně, poněvadž je v něm velká konkurence a každý výrobce si před zdražením vše hodně promyslí,“ dodává Voldřich.