Luxusní značky řekly stop: zvířecí kožešiny mizí z jejich nabídky

Žena si vybírá kožešinový kabát Canva

Možná jste už zaznamenali, že se v poslední době nejen v kosmetickém průmyslu dost bojuje proti testování či jakýmkoliv pokusům na zvířatech. A to platí i v módní sféře. Zdá se, že u světoznámých značek si už nekoupíme kožichy z pravé zvířecí kožešiny. Gucci, Prada a spousta dalších výrobců už totiž nechtějí, aby zvířata trpěla.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

V posledních týdnech obletělo sociální sítě video, kde známé osobnosti jako Ben Cristovao, Jana Stryková a další pozorují, jak probíhá testování na zvířatech v laboratoři. Za jeden den vidělo záznam přes rekordních 1,2 milionu lidí, a to pouze skrze sociální sítě.

Dojemný snímek vznikl hlavně proto, aby lidé podepsali petici proti testování na zvířatech. A zatím se to skutečně daří.

Není divu, že se toho chytly i světoznámé módní domy, které už nechtějí podobná zvěrstva podporovat. Yves Saint Laurent, Gucci, Chanel, Balenciaga, Prada, Miu Miu a mraky dalších značek řekly stop – a pravou kožešinu si už u nich nejspíš nepořídíte.

V módním průmyslu nastanou změny: podle všech ale jedině k lepšímu

Firma Kering, která vlastní značky Gucci, Balenciaga nebo také Yves Saint Laurent, učinila koncem září důležité prohlášení. Už dále nebude vyrábět oděvy a doplňky ze zvířecích kožešin. Toto pravidlo začne platit na podzim roku 2022, a to pro všechny značky, které pod Kering spadají.

„Čas nadešel. Svět se změnil, stejně jako naši zákazníci, a luxus se tomu musí přirozeně přizpůsobit,“ pronesl generální ředitel firmy Kering, François-Henri Pinault. „Co se týče spokojeného života zvířat, naše společnost se vždy snažila o zlepšení módních způsobů v rámci vlastního zásobování a celkově ve světě luxusní módy, aby vyústil v jejich prospěch,“ dodal.

Věšák plný kožešinových kabátů Canva

Co nahradí kožešiny?

Kožešiny byly dlouhá léta symbolem luxusu a mnohdy i nadřazenosti. Co si bez nich teď luxusní butiky počnou? Nevypadá to, že by měly strach. Naopak – chtějí zákazníkům ukázat, že luxus se dá vytvořit i jinými způsoby. Nyní se budou nejspíš zaměřovat na klasické materiály, vylepšovat to, co už mají, a neustále přicházet s novými střihy, barvami a provedením. Na kožešiny si tak možná za pár let už ani nevzpomeneme.

Které značky se proti testování na zvířatech nepostavily?

Samozřejmě, ne všichni se rozhodli s pokusy na zvířatech skoncovat. Některé značky zatím plánují do své nabídky i nadále zařazovat opravdové zvířecí kožešiny. Jde konkrétně o módní domy Louis Vuitton, Dior, Valentino a další. Ale kdo ví, možná se časem dají na stejnou cestu jako jejich konkurenti.