Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Test pařížských salátů ze supermarketů. Nejhorší měl mdlou chuť a místo masa separát i kuřecí kůže

HandmadePictures / Shutterstock.com

„Vybrali jste si ho sami, a tak jsme ho otestovali! V anketě o nejoblíbenější lahůdkový salát u vás jednoznačně zvítězil pařížský,“ uvádí na svých stránkách dTest. Do laboratoře proto poslal osm vzorků pařížských salátů včetně privátních značek řetězců. A výsledek? Největším kamenem úrazu je kvalita salámů, které nemají s originálním pařížským moc společného. Často obsahují kuřecí separáty, škroby a další levnější suroviny. Jak v obchodech vybrat ty lepší?

Přečtěte si také

Šťavnatý kachní filet s hebkým dýňovým pyré. Kdo tohle nezkusil, neví, jak chutná podzim

Pařížský zůstává už jen název

Pařížský salát s hráškem a majonézou je naší českou specialitou, na které si rád pochutná kdekdo. Název dostal podle původní receptury, která obsahovala na nudličky krájený pařížský salám vyrobený z hovězího a vepřového masa. O takovém složení si ale dnes mohou zákazníci nechat jen zdát. Pařížský salám se dnes již skoro nevyrábí a v salátech ho výrobci nahrazují různými „lahůdkovými“ alternativami, které se také v hodnocení dTestu ukázaly jako největší slabina.

New Africa / Shutterstock.com

Test pařížských salátů 2025

Ani jeden z osmi testovaných vzorků pařížský salám explicitně neuváděl a nedosáhl ani na 39% podíl uzeniny, jaký udávala dřívější norma (pokud tedy výrobky vůbec obsahovaly informaci o množství uzeniny). Žádným zázrakem pak není ani obsah masa v použitých salámech, který se u hodnocených salátů pohyboval od pouhých 40 % až po přijatelných 85 %. Ani tato informace ale není u všech výrobců samozřejmostí. Minusové body pak dostávaly výrobky také za zbytné použití škrobů nebo barviv.

Jak dopadlo hodnocení?

Vedle kvality uzenin měla největší vliv na známky ochutnávka, ve které uspěly jen dva vzorky z osmi, ostatní si vysloužily průměrně uspokojivé hodnocení. Propadákem se potom stal salát s mdlou chutí a výraznou pachutí.

Do testu byly zařazeny saláty značek Česká chuť (Albert), Srdce domova (Billa), Gastro, K-Jarmark (Kaufland), Chef Select (Lidl), Fine Life (Makro), Tesco a Varmuža. Zajímá vás, jak dopadly? A který z nich byl nejlepší a nejhorší? Kompletní výsledky najdete přímo na stránkách dTestu.

Na co si dát pozor ve složení?

„Hledejte co nejvyšší obsah masa a co nejnižší počet ingrediencí, jakými jsou například škrob, glutamát sodný nebo barviva,“ doporučuje pro redakci Kupi Lucie Korbeliusová z PR oddělení dTestu.

Všímejte si rovněž, na jaké pozici ve výčtu surovin uzenina je. Ideálně by měla být na prvním místě, někdy ji ale výrobci „ukrývají“ pod vrstvu majonézy a další složky, které ve složení nad salámem převažují.

A co saláty na váhu?

Pokud vybíráte majonézový (nebo jakýkoliv jiný) salát z pultu lahůdek, na cenovce obvykle najdete výrobce a alergeny, konkrétní obsažené ingredience ale chybí. V takovém případě je nutné se doptat obsluhy, která může složení výrobků dohledat na váze.

„Ano, přesné složení salátů na váhu včetně druhu a množství masa, pokud je tam od výrobce uvedené, zákazníkům rádi vyhledáme a sdělíme,“ potvrzuje nám obsluha pultu lahůdek jedné z prodejen Albert.

Jaký salám pařížské saláty obsahují?

Při bližším zkoumání etiket jednotlivých pařížských salátů je jasné, že výrobci tradiční pařížský salám nahrazují nejrůznějšími uzeninami – typicky například Juniorem, který jsme našli v salátu Tesco, častěji potom tzv. lahůdkovým/lahůdkářským salámem, který obvykle obsahuje vepřové maso (jen výjimečně doplněné hovězím, např. v pařížském salátu Varmuža nebo Srdce domova z Billy), dále vepřové kůže, škrob atd.

Na trhu ale narazíte také na pařížské saláty vyrobené z drůbeží uzeniny, která pak obsahuje i strojně oddělené maso, tedy rozemleté zbytky masa, kůže a kostí.

V prodejně Billa se například po našem dotazu na nabízený pařížský salát výrobce Gurmán Klub dozvídáme, že použitý salám obsahuje „drůbeží maso strojně oddělené, pitnou vodu, vepřové kůže, bramborový škrob, …“ Dál už nám to stačí. Jedinou „masovou“ složku salámu zde tvoří separát a kůže, tedy z hlediska výroby ty nejméně kvalitní ingredience.

  • Tip: Na složení některých pařížských salátů na trhu se můžete podívat v naší fotogalerii níže.

Pozor na kalorie i sůl

Ačkoliv se pařížské a jiné podobné pochoutkové saláty tváří jako ideální rychlá svačinka, s jejich každodenní konzumací to nepřehánějte. Majonéza v kombinaci s ne příliš kvalitními salámy z nich dělá kalorickou bombu. Bílkovin moc nečekejte, zato tuků požehnaně. A také soli. Jedna vanička může obsáhnout i polovinu doporučené denní dávky pro dospělého, když k tomu zakousnete pár rohlíků nebo housek, jste skoro na hranici doporučovaného limitu.

  • Jak moc jsou pařížské saláty kalorické? Obvyklá porce (150 g) obsahuje průměrně 480 kcal, se dvěma rohlíky se dostanete na hodnotu kolem 770 kcal, což je pro představu 30–40 % z celkového doporučeného příjmu běžného dospělého. V jedné svačině.

Zdroje: dTest, Kupi.cz