Husu a palačinky byste dohromady asi nečekali. Ale když se šťavnaté maso spojí s brusinkovým krémem, máslem a kapkou portského, vznikne dezert, který zní odvážně, ale chutná božsky. Ideální tečka po svatomartinské hostině.
Svatomartinská husa je královna listopadu, jenže někdy po ní zůstane pár kousků masa, které už nechcete jen ohřívat. A tak vznikl můj oblíbený experiment – slané palačinky s husím masem a brusinkovým krémem. Je to jídlo, které stojí na kontrastu – nasládlé, ale přitom výrazné. Kombinace trhané husy, hedvábného krému z brusinek a lehce karamelového portského vína překvapí i ty, kdo si myslí, že maso do dezertu nepatří.
Slané palačinky s husím masem – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 50 minut
Ingredience
Na palačinky:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžička másla nebo sádla na smažení
Na náplň:
- 250 g trhaného husího masa (ze zbytků pečené husy)
- 1 menší cibule, nasekaná nadrobno
- 50 ml portského vína
- 1 lžička medu
- 1 lžička másla
Na brusinkový krém:
- 150 g brusinkového džemu nebo čerstvých brusinek
- 100 g mascarpone
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
Slané palačinky s vajíčkem a šunkou
Hledáte nápad na rychlou a chutnou slanou snídani nebo večeři? Slané palačinky s vajíčkem a šunkou jsou jednoduché, ale přitom neodolatelné! Kombinace tenkých palačinek, rozpuštěného sýra, šunky a sázeného vejce je zárukou dokonalého chuťového zážitku. Navíc tento recept zvládne i začátečník, takže se nemusíte bát, že by něco nevyšlo.
Slané palačinky s vajíčkem a šunkou
Postup
- Připravte palačinky: V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto nechte 15 minut odpočinout. Na pánvi s kapkou másla smažte tenké palačinky dozlatova.
- Připravte husí směs: Na másle zpěňte cibuli, přidejte trhané husí maso, med a portské víno. Restujte, dokud se víno neodpaří a vše se krásně nepropojí.
- Brusinkový krém: Mascarpone smíchejte s brusinkovým džemem a citronovou šťávou. Dochutťte špetkou soli, aby se zvýraznila sladkokyselá chuť.
- Sestavení: Palačinky naplňte husí směsí, přeložte a přelijte brusinkovým krémem.
- Můžete ozdobit několika čerstvými brusinkami a pár kapkami portského.
Tip redaktorky
- Tyhle palačinky si nejvíc vychutnáte, když jsou ještě vlažné – máslo, husí maso i brusinky se krásně propojí.
- Pokud chcete chuť posunout do vyšších pater, přidejte do náplně pár lístků tymiánu nebo kapku koňaku.
- Skvěle se k nim hodí svatomartinské červené víno, ideálně frankovka.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková