Tahle strouhaná tvarohová buchta je moje srdcovka. Voní kakaem, chutná jako nostalgie z dětství a přitom ji upečete i v obyčejný všední den, kdy není času nazbyt. Křehké těsto se kombinuje s vláčnou tvarohovou náplní a výsledkem je dezert, který se doslova rozplývá na jazyku. Pokud hledáte recept, který není složitý, ale má wow efekt, jste na správném místě.
Strouhaná buchta má v českých domácnostech dlouhou tradici. Recept koloval už v sešitových kuchařkách našich babiček a nikdy neztratil na oblibě. Tajemství její chuti je v kontrastu – hutné kakaové těsto a jemná tvarohová vrstva. Hodí se na nedělní odpoledne k čaji, ale i jako dezert na rodinné oslavy. Přiznám se, že u nás doma se plech nikdy neohřál déle než pár hodin, protože každý si ukrojí víc, než původně plánoval.
Hlavní hvězdou je tvaroh. Není to jen surovina do sladkého pečení, ale i výživná bomba. Obsahuje kvalitní bílkoviny, vápník a je lehce stravitelný. Možná vás překvapí, že tvaroh byl ceněný už ve starověkém Řecku, kde se podával sportovcům před soutěžemi jako zdroj energie. Dnes se využívá v dietní i fitness kuchyni, a přitom stále zůstává základem poctivých českých buchet a koláčů.
Strouhaná tvarohová buchta – recept
- Počet porcí: 12 kousků
- Doba přípravy: 75 minut
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 300 g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 1 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
Tvarohová buchta z Hery
Toužíte po nadýchané a vláčné buchtě, která provoní celý byt citrusovou vůní? Upečte si tvarohovou buchtu z Hery s nádechem pomeranče. Osvědčený recept vás nezklame – díky jednoduchému postupu zvládne přípravu i začátečník. Kombinace krémového tvarohu a pomerančové kůry vytvoří dokonalou chuťovou harmonii, kterou ještě zvýrazní závěrečné potření šťávou. Tento moučník je skvělou volbou pro každodenní mlsání i sváteční příležitosti.
Tvarohová buchta z Hery
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva, kakao a moučkový cukr. Promíchejte suché suroviny.
- Vložte studené máslo nakrájené na kostky a ručně nebo robotem vypracujte drobenkovou směs. Přidejte mléko a vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. Obě zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice, aby ztuhlo a dalo se strouhat.
- Mezitím si připravte náplň. V míse vyšlehejte tvaroh s krupicovým cukrem, žloutky, rumem a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne hladký krém.
- V jiné míse ušlehejte z bílků pevný sníh a jemně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Díky tomu bude náplň nadýchaná.
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Polovinu těsta nastrouhejte nahrubo na dno plechu.
- Na nastrouhané těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.
- Druhou polovinu těsta opět nastrouhejte a posypte jí vrchní část buchty.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut, dokud povrch nezíská krásně hnědou barvu.
- Nechte buchtu vychladnout, poté krájejte na kostky a podávejte.
Tipy redaktorky
- Osobně mám vyzkoušeno, že když část moučkového cukru v těstě nahradím třtinovým, získá buchta jemnější chuť a příjemně karamelový tón.
- Do tvarohové směsi můžete přidat hrst rozinek namočených v rumu, pokud máte rádi klasiku, nebo naopak kousky hořké čokolády, které se uvnitř roztečou.
- Plech doporučuji vymazat a vysypat, i když používáte pečicí papír, protože strouhané těsto se někdy chytá na okraje.
- A pokud buchtu necháte přes noc v lednici, druhý den je ještě lepší, protože se chutě krásně propojí.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi