Když se na stole objeví voňavý tvarohový koláč, zaručeně zmizí rychleji, než stihnete postavit konvici na kávu. Tenhle kousek spojuje vláčné kynuté těsto, jemnou tvarohovou náplň a šťavnaté ostružiny, které dodávají svěží nakyslou chuť. Navrch křupavé mandle a lehký poprašek cukru. Je to koláč, který se hodí ke slavnostnímu obědu i k nedělní pohodě s rodinou.
Kynuté koláče mají v české kuchyni dlouhou tradici a máloco navodí tolik domácké atmosféry jako jejich vůně linoucí se z trouby. Recept na tvarohový koláč s ostružinami je takovou poctou babiččiným nedělím, kdy se u stolu sešla celá rodina a mizely plechy jeden za druhým. Přitom na něm není nic složitého, stačí trochu trpělivosti s kynutím a radost z pečení. Odměnou je koláč, který kombinuje vše, co máme rádi – sladké, kyselé i křupavé.
Ostružiny patří mezi plody, které se v našich krajích sbíraly už stovky let. Obsahují vysoké množství vitaminu C, železa i vlákniny, a tak se v lidové medicíně používaly nejen čerstvé, ale i sušené listy na čaje proti nachlazení. Sezona ostružin vrcholí od července do září, kdy je nejlepší je sbírat a rovnou spotřebovat. Právě v koláčích se jejich výrazná chuť krásně vyváží se sladkým základem a vytváří dokonale harmonický celek.
Tvarohový koláč s ostružinami a mandlemi – recept
- Počet porcí: 12
- Délka přípravy: 2 hodiny
Ingredience
Na těsto:
- 275 ml vlažného mléka
- 21 g čerstvého droždí
- 60 g krupicového cukru
- 500 g hladké pšeničné mouky + trochu na poprášení
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 80 g změklého másla
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 30 g kukuřičného škrobu
- 30 ml mléka
- 400 g ostružin
Na dokončení:
- 1 žloutek
- 70 g plátkových mandlí
- hrst ostružin na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
Tvarohové kostky se švestkami
Tvarohové kostky se švestkami jsou ideální volbou pro všechny milovníky domácího pečení. Kombinace jemného tvarohu a sladkokyselých švestek vytváří lahodný dezert, který potěší každého. Navíc je tento dezert snadno připravitelný, takže jej zvládne i začátečník. Zkuste jednou a uvidíte, že se k tomuto receptu budete rádi vracet.
Tvarohové kostky se švestkami
Postup přípravy
- Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce cukru a nechte asi 10 minut odpočívat, dokud se nevytvoří kvásek.
- Mouku prosejte do velké mísy a přidejte vzešlý kvásek, zbytek cukru, vanilkový cukr a máslo. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Počítejte s tím, že hnětení bude trvat minimálně 15 minut.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 45 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Tvaroh prošlehejte s vejci, cukrem, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, škrobem a mlékem do hladkého krému.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte ho na velikost plechu. Přeneste ho pomocí válečku na plech vyložený pečicím papírem. Dlaněmi vytlačte po okrajích lehce zvýšený lem.
- Rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň na těsto, posypte ostružinami a jemně je zatlačte. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutek rozšlehejte s lžící vody a potřete jím okraje koláče. Posypte plátkovými mandlemi. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Pokud začne povrch rychle tmavnout, zakryjte ho volně alobalem.
- Upečený koláč nechte úplně vychladnout, ozdobte čerstvými ostružinami a poprašte moučkovým cukrem.
Tipy redaktorky
- Koláč chutná nejlépe, když ho necháte po upečení odpočinout alespoň hodinu. Tvarohová náplň se krásně zpevní a řezy se budou krájet mnohem lépe.
- Pokud máte chuť na výraznější chuť, můžete část ostružin nahradit malinami nebo borůvkami.
- Do tvarohu ráda přidávám i malou špetku soli, která zvýrazní sladkost náplně.
- A jestli chcete, aby koláč vydržel déle vláčný, zkuste část mléka v těstě nahradit smetanou – rozdíl je znát.
Zdroj: Kupi, NZIP