Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bezinkový likér dvěma způsoby: Alkoholický nápoj, který vás v sychravém počasí zahřeje

Nataliia Sirobaba / Shutterstock.com

Domácí bezinkový likér je přesně ten druh sladkého hříchu, který vám vnese do kuchyně vůni koření, bobulí a kapku alkoholu navíc. Lahvička této dobroty vydrží dlouhé měsíce a při správném uskladnění se chuť ještě prohlubuje. Připravíte ho snadno, jen se musíte obrnit trpělivostí a dát mu čas odležet. Pak vás odmění tekutinou s temně rubínovou barvou a chutí, která nemá konkurenci v žádném obchodě.

Přečtěte si také

Octomilky zase řádí. Zbavte se jich jednou provždy, pochytáte je díky pasti ze zbytků vína

Bezinkový likér má u nás dlouhou tradici. Na venkově se vyráběl nejen jako pochoutka pro zimní večery, ale také jako domácí „léčivý panák“ na nachlazení nebo na trávení po těžkém jídle. Moje babička si dávala malou skleničku po nedělním obědě a tvrdila, že je to lepší než jakékoli prášky. Recepty se předávaly v rodinách, někdo přidával skořici, jiný muškátový oříšek. Vždy ale platilo jedno – černé bezinky dodají likéru výjimečně bohatý tón, který v kombinaci s kořením a alkoholem působí skoro kouzelně. A navíc v domácí podobě vyjde likér levněji než drahé značkovky.

Černý bez (Sambucus nigra) je rostlina, kterou naši předci považovali za amulet zdraví i ochrany. Bobule obsahují přírodní pigmenty a účinné látky, které prospívají imunitě. Bezinkový likér tak v sobě spojuje tradici, přírodní bohatství i moderní požitkářství. Zajímavostí je, že podobné ovocné likéry se dodnes připravují v Rakousku a Německu, kde se často podávají i jako digestiv po večeři. A pokud se vám zdá čekání na maceraci dlouhé, vězte, že právě čas dokáže chuť znásobit.

Šťavnaté jablečné řezy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Šťavnaté jablečné řezy

Jablečné řezy patří mezi oblíbené klasiky, které potěší každého fanouška sladkostí. Díky rychlé přípravě a svěží chuti jablek jsou ideální volbou k odpolední kávě nebo čaji. Celý proces zabere jen několik minut a výsledkem jsou krásně šťavnaté řezy.

Šťavnaté jablečné řezy

Bezinkový likér z plodů (tradiční macerace)

  • Počet porcí: cca 2 až 3 lahve o objemu 0,5 l
  • Délka přípravy: aktivně 45 minut, macerace 3 měsíce

Ingredience

  • 1 l vody
  • 1 kg bobulí černého bezu
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 20 hřebíčků
  • 20 tobolek kardamomu
  • 3 hvězdičky badyánu
  • kůra z 1 bio citronu
  • 500 ml vodky

Postup přípravy

  1. Bobule černého bezu otrhejte z větviček, několikrát je propláchněte a dobře nechte okapat.
  2. Nalijte vodu do velkého hrnce a přidejte bezinky. Přisypte cukr a vanilkový cukr. Do hrnce vložte také hřebíčky, kardamom a badyán.
  3. Směs přiveďte k varu, vařte asi 10 až 15 minut a občas promíchejte.
  4. Pak hrnec sejměte ze sporáku a nechte úplně vychladnout.
  5. Do vychladlého základu přidejte kůru z citronu a přilijte vodku. Dobře promíchejte.
  6. Přelijte celý obsah do velké uzavíratelné sklenice, například do zavařovací.
  7. Uchovávejte ji na tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě nebo v lednici.
  8. Likér nechte macerovat nejméně 3 měsíce.
  9. Po třech měsících přeceďte likér přes jemné sítko nebo plátno, aby byl krásně čirý.
  10. Přelijte ho do čistých lahví.
  11. Lahve pevně uzavřete a uchovávejte v chladu a temnu.

Tipy na vylepšení

  • Mně se při přípravě osvědčilo citronovou kůru nastrouhat jemně, ne krájet na velké kusy. Chuť je pak čistší a intenzivnější.
  • Pokud chcete likér s jemným nádechem Vánoc, vhoďte do macerovací sklenice ještě malý kousek celé skořice.
  • Naopak kdo dává přednost svěžím tónům, může přidat pár lístků máty až před samotným slitím.
  • A jednu drobnou vychytávku na závěr – pokud máte doma menší lahvičky, rozdělte likér do nich. Vypadají krásně a hodí se i jako originální domácí dárek k Vánocům.

Trpělivost je krásná vlastnost… ale přiznejme si, někdy prostě chceme ochutnat hned. Proto mám pro vás i zjednodušenou verzi bezinkového likéru. Uvaří se podobně jako sirup a díky alkoholu získáte voňavý nápoj, který můžete stáčet do lahví prakticky okamžitě. Je to ideální řešení, když chystáte rychlý domácí dárek nebo se vám nechce čekat celou sezónu.

Oksana_Schmidt / Shutterstock.com

Rychlý bezinkový likér (hotový za pár dní)

Ingredience

  • 1 kg bobulí černého bezu
  • 500 g cukru krupice
  • 250 ml vody
  • šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 l kvalitní vodky nebo bílého rumu
  • volitelné koření: 2 hřebíčky, malý kousek skořice

Postup

  1. Bezinky otrhejte a důkladně propláchněte. Vložte je do hrnce, přidejte vodu, cukr a případně hřebíček se skořicí.
  2. Směs vařte asi 20 minut, dokud bobule nepustí šťávu a tekutina nezíská tmavě rubínovou barvu.
  3. Poté vše propasírujte přes jemné sítko nebo plátno a zachycenou šťávu vraťte do čistého hrnce.
  4. Přimíchejte citronovou šťávu i kůru, krátce povařte a pak nechte zchladnout.
  5. Do vychladlé směsi vmíchejte vodku nebo rum a pořádně promíchejte.
  6. Likér můžete ihned stáčet do lahví a vychutnávat – chutě se ještě krásně zaoblí po pár dnech v lednici či sklepě.

Jak chutná rychlá verze?

Je jemnější, víc „sirupová“, s výraznou ovocnou linkou. Hodí se na vánoční přípitek, do kávy nebo jako dárek, když nestíháte připravit dlouze macerovanou verzi. Čím déle ale tento likér necháte stát, tím lahodnější a zakulacenější bude, takže pokud vydržíte alespoň týden, odměna je znát.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz