Podzim bez domácích džemů by byl prostě chudý. Vůně bezu, pomalu bublající ovoce a sklenice, které se řadí na poličce, jsou symbolem poctivého domácího vaření. A co je nejlepší? Bezinky můžete mít zadarmo ze zahrady nebo z procházky po louce a za pár korun je proměníte v sladký džem. Zkuste recept, který je jednoduchý, ale přitom otevře každou snídani novou energií a chutí.
Bezinkový džem možná není tak proslulý jako jahodový nebo meruňkový, ale v tradičních kuchyních měl vždy své místo. Na vesnicích se bezové keře využívaly na maximum – když po létě skončila sezóna květů na sirup, přišla na řadu tmavá záplava bobulí. Džemy z nich měly nejen podmanivou chuť, ale také se věřilo, že pomáhají proti nachlazení. Já mám bezinkový džem nejraději na křupavém chlebu se slabou vrstvou másla – ta kombinace sladkého, trpkého a jemně citrusového tónu je dokonalá. Přesně pro tyhle momenty stojí za to džem uvařit a ne kupovat něco, co se jen tváří jako poctivé ovoce.
Věděli jste, že černý bez patří mezi nejstarší kulturní rostliny v Evropě? Už v antické době se jeho plody využívaly při výrobě vín a džemů. Bezinky jsou nabité barvivy zvanými antokyany, které dodávají nejen sytou fialovou barvu, ale také fungují jako antioxidanty podporující obranyschopnost těla. Právě proto se říká, že lžička bezinkového džemu v zimě je malý přírodní lék ve skle. A pokud by vás odrazovala jejich náročnější zpracovatelnost, věřte, že výsledek stojí za to – džemy získají jedinečnou chuť, kterou jiné ovoce nenahradí.
Recept na bezinkový džem
- Počet porcí: cca 5–6 menších sklenic
- Délka přípravy: 1 den (s odstavením přes noc)
Ingredience
- 1 kg bobulí černého bezu
- 700 g krupicového cukru
- šťáva z 1 citronu
Postup přípravy
- Bezinky otrhejte z větviček a důkladně je propláchněte ve studené vodě. Vložte je do velké mísy nebo hrnce a zasypte cukrem.
- Přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Nechte takto odstát přes noc, aby bobule pustily šťávu a cukr se začal rozpouštět.
- Druhý den směs krátce nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Nemusí být úplně hladká, kousky bobulí dodají džemu strukturu.
- Přesuňte hrnec na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud džem nezhoustne a nezačne se táhnout z vařečky.
- To může trvat zhruba 30 až 40 minut. Hustotu otestujte tak, že kápnete trochu džemu na studený talířek – pokud rychle ztuhne, je hotový.
- Ještě horký džem nalijte do vysterilizovaných sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
- Nechte pomalu vychladnout a uložte do spíže.
Tipy na vylepšení
- Bezinkový džem je krásně variabilní. Pokud chcete hedvábně jemnou texturu, propasírujte uvařenou směs přes síto a teprve pak ji zavařte – získáte luxusní verzi bez zrníček a slupek.
- Mně se osvědčilo přidat k bezinkám hrst nastrouhaných jablek, džem je pak sladší a rychleji houstne díky pektinu.
- Další šikovný trik: Pokud nemáte čas na dlouhé vaření, použijte želírovací cukr a postupujte podle návodu. Je to rychlejší a konzistence bude mít profesionální kvalitu.
- A jedna osobní rada: Při vaření bezinek noste zástěru a vezměte si starou utěrku – kapky fialového džemu se jinak z textilu skoro nedostanou.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz