Někdy stačí vzít jednoduché suroviny, použít trochu fantazie a vznikne dezert, který chutná mnohem lépe než složité dorty. Krupicový pudink se švestkami a jablky na víně je pochoutka, která spojuje dětské vzpomínky na sladkou krupicovou kaši se sofistikovaností jemné ovocné omáčky. Recept není náročný na přípravu, přitom působí slavnostně a hodí se na víkendovou snídani, odpolední dezert i jako sladká tečka na večeři s přáteli.
Pudink z krupice působí skoro jako návrat do dětství – jenže v tomto receptu se z obyčejné krupicové kaše stane dezert, který má šmrnc. Tajemství je ve švestkách a jablíčkách jemně dušených na másle s trochou červeného vína a koření, které celému receptu dodají hloubku a vůni. Tento recept je takový most mezi obyčejnými surovinami z kuchyně a pocitem, že servírujete něco výjimečného. Navíc příprava trvá pár minut a zvládnete ji i v chaosu sobotního odpoledne, kdy se vám nechce stát hodiny u sporáku.
Krupicový pudink se švestkami a jablíčky na víně
- Počet porcí: 2
- Délka přípravy: 35 minut
Ingredience
Na krupicový pudink:
- 4 vrchovaté lžíce dětské krupičky
- 500 ml mléka
- 1 špetka soli
- 1 špetka mleté vanilky
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce nasekaných mandlí
- 2 lžíce másla
- 1 žloutek
Na ovocnou omáčku:
- 10 švestek
- 2 jablka
- 1 lžíce másla
- 100 ml červeného vína
- 1 hvězdička badyánu
- 1 špetka skořice
Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou
Švestkový koláč se zakysanou smetanou je skvělou kombinací svěžího ovoce a jemné smetany. Tento koláč je ideálním dezertem na letní dny, kdy chcete potěšit své hosty či rodinu. Připravte si ho snadno a rychle díky několika jednoduchým krokům.
Svěží švestkový koláč se zakysanou smetanou
Postup přípravy
- Krupičku nasypte do mísy, zalijte studeným mlékem a nechte asi 20 minut stát, aby lehce nabobtnala. Tento krok zajistí jemnější a vláčnější konzistenci pudinku.
- Mezitím připravte ovocnou omáčku. Vypeckované švestky rozkrájejte na čtvrtiny a oloupaná jablka nakrájejte na menší kostky. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte ovoce a krátce ho orestujte, aby se rozvonělo.
- Ovoce podlijte červeným vínem, přidejte hvězdičku badyánu a špetku skořice. Za občasného míchání poduste 10 až 15 minut, dokud se švestky téměř nerozpadnou a jablíčka nezměknou. Omáčka by měla mírně zhoustnout.
- Namočenou krupičku přelijte do hrnce, přidejte cukr, sůl a vanilku.
- Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Pokud se směs příliš zahustí, vlijte trochu mléka.
- Do ještě horké krupicové kaše vmíchejte máslo, nasekané mandle a nakonec i žloutek. Výsledkem je jemný, krémový krupicový pudink s lehce křupavou texturou od mandlí.
- Připravený pudink rozdělte do misek nebo pohárků, zalijte ovocnou omáčkou a podávejte. Můžete servírovat ještě horké, anebo vychladlé jako dezert do skleničky.
Tipy pro vylepšení receptu
- Já osobně doporučuji ovoce před dušením lehce posypat třtinovým cukrem, krásně se pak zkaramelizuje a omáčka získá úplně nový rozměr chuti.
- Pokud nechcete používat víno, můžete ho nahradit kvalitním moštem, nebo dokonce švestkovým džusem, chuť zůstane výrazná a plná.
- Přidejte pár kapek citronové šťávy, aby omáčka získala svěží jiskru.
- Skvěle se hodí i pár nasekaných vlašských ořechů navrch jako kontrast k jemné krupici.
- A pokud někdy spěchám, připravím si omáčku večer předem a ráno jen rychle uvařím pudink. Je to rychlá snídaně i dezert, který působí, jako byste mu věnovali celé odpoledne.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi