Lehké, rychlé a přitom chuťově bohaté jídlo, které potěší každého, kdo má rád kombinaci jemného kuřete a krémové omáčky s bylinkovým nádechem. V pátek večer po práci se mi ani trochu nechtělo stát u plotny dlouhé hodiny a právě tehdy jsem objevila kouzlo tohoto receptu. Za dvacet minut bylo hotovo a na stole voněl talíř, který by si klidně mohl nárokovat michelinskou hvězdu.
Kuřecí maso má pověst rychlé a jisté volby, když nevíme, co vařit. Tento recept ale není jen další obyčejné „kuře na pánvi“. Vcelku nenápadný estragon dodává omáčce jemně nasládlou a lehce anýzovou chuť, kterou známe spíš z francouzské kuchyně. A právě ve Francii se podobné variace připravují po generace.
Já se k tomuto jídlu dostala náhodou v malé bistru v Lyonu a od té doby se stalo stálicí na mém stole. Je to elegantní jídlo, které vás nezahltí složitostí, ale přitom působí neobyčejně slavnostně. Klidně ho připravíte na rodinný oběd i na romantickou večeři.
Estragon je vlastně takový nenápadný hrdina kuchyně. V Evropě se používá především ve francouzské a ruské gastronomii a řada lidí ho zná jen ze slavné omáčky béarnaise. V Česku se na něj občas zapomíná, a přitom stačí malá špetka a celé jídlo povýší na úplně jinou úroveň.
Estragon má antibakteriální účinky, podporuje trávení a zajímavé je, že se dříve používal i k léčbě bolesti zubů. Možná proto mu říkali „dračí bylina“ a přisuzovali mu léčivé schopnosti. Já osobně ho doma pěstuji v květináči a musím říct, že čerstvý je ještě výraznější než sušený. Jestli jste s ním ještě nepracovali, tenhle recept je ideální start.
Mykolal Mykolal / Shutterstock.com
Blesková kuřecí prsa s delikátní estragonovou omáčkou – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 20 minut
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- lžička sladké papriky
- lžička sušeného oregana
- lžička sušeného estragonu + špetka do omáčky navíc
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
- 50 ml bílého polosuchého vína
- 1 lžíce másla
- 200 ml smetany na šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Postup přípravy
- Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a vložte je do mísy. Posypte solí, pepřem, sladkou paprikou, oreganem a estragonem.
- Přidejte olivový olej a rukama vše důkladně promněte, aby se koření dostalo na každý kousek.
- Nechte maso alespoň čtvrt hodiny odpočívat. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a vložte naložené kuřecí kousky.
- Opékejte je na středním ohni tak dlouho, dokud nezískají zlatavou kůrku z obou stran. Poté je vyjměte a uchovejte stranou.
- Do stejné pánve nalijte bílé víno a přidejte máslo.
- Míchejte a škrábejte dno pánve, aby se uvolnily kousky masa a koření, které dodají omáčce výraznou chuť.
- Teplotu stáhněte, nalijte smetanu a přidejte ještě špetku estragonu.
- Za občasného míchání nechte několik minut vařit, dokud omáčka nezhoustne a nezačne jemně vonět.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Do hotové omáčky vložte zpátky kuřecí maso a krátce prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo třeba těstovinami.
Tipy pro vylepšení receptu
- Já mám nejraději tuto omáčku s domácím bramborovým pyré, do kterého přidávám trošku muškátového oříšku. Pokud ale chcete ušetřit čas, báječně se hodí i k těstovinám, které mezitím uvaříte ve vedlejším hrnci.
- Při výběru vína se nebojte sáhnout po obyčejném polosuchém ze supermarketu, není potřeba kupovat drahou lahev.
- Skvělé je také přidat na závěr pár čerstvých lístků estragonu, pokud je máte po ruce, jejich vůně je úplně jiná.
- A pokud chcete jídlu dodat šmrnc, podávejte ho do hlubokých talířů a na vrch přidejte kapku olivového oleje s hrubou mořskou solí, vypadá to krásně a hosté budou mít pocit, že dostali pokrm z luxusní restaurace.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi, NCBI