Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dovolená s vlastním jídlem může ulevit peněžence, při špatném balení ale i ohrozit zdraví

Peter Titmuss / Shutterstock.com

„Proč utrácet za předražená jídla na místě, když můžeme většinu přivézt autem z domu?“ S podobnou myšlenkou se vydává na cestu k moři stále většina Čechů. Aby však dorazily všechny potraviny do cíle v pořádku, je ale dobré myslet v létě na několik bezpečnostních zásad a vyvarovat se častých chyb. Co nakoupit a zabalit, pokud si vezeme na dovolenou vlastní jídlo? A co je lepší koupit až na místě?

Přečtěte si také

Dýška se v Česku začínají vymykat kontrole. Spropitné se dává už i skladníkům v e-shopech

Vlastní jídlo je hlavně levnější

Sedm z deseti rodin si vozí na dovolenou autem do zahraničí vlastní zásoby jídla a každý desátý Čech se dokonce spoléhá pouze na ně, ukázal nedávný průzkum společnosti Billa mezi více než pěti sty respondenty.

Důvody jsou různé, hlavní motivací ale v turistických destinacích zůstává snaha ušetřit a i na dovolené se stravovat za „české ceny“. Rozhodující také může být větší svoboda ve vaření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pokrmy se dají předem naplánovat tak, aby vyhovovaly všem členům rodiny včetně případných alergiků.

Nejčastěji vozíme konzervy i chipsy

A jaké potraviny Češi nejčastěji balí do kufru auta a plánují na dovolené konzumovat? První místo asi nikoho nepřekvapí, z domu si vozíme hlavně trvanlivé potraviny, jako jsou masové a rybí konzervy, těstoviny nebo rýže, případně slané a sladké pochutiny a svačinky. Najdou se ale i tací, kteří si do zahraničí berou také vlastní čerstvé ovoce a zeleninu.

„Průzkum ukazuje, že bezmála třetina (29 %) českých turistů, kteří cestují na dovolené autem, se v turistických destinacích stravuje v místních restauracích. Zajímavé nicméně je, že stále výrazná část Čechů (téměř 71 %) si vozí vlastní jídlo s sebou. Pětina balí na cesty trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže či konzervy. Dále jsou v oblibě zásoby pochutin, například sušenek, chipsů nebo oříšků,“ přiblížila k výsledkům průzkumu Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace a Public Affairs BILLA ČR.

BILLA ČR

Jak bezpečně převážet potraviny v autě?

Povezete si na dovolenou letos jídlo i vy? Mnoho turistů do prázdninových destinací vozí vlastní potraviny také proto, že se v cílových zemích obávají zažívacích potíží z jídel, na která nejsou zvyklí. Stačí ovšem pár častých chyb a zdravotní zkázu si přivezete rovnou ve vlastním kufru. Nikdy proto nepřevážejte čerstvé suroviny a hotová jídla bez termo tašek a boxů s chladicí vložkou. Některé potraviny se ve vyšších teplotách začínají kazit již po hodině.

Jak pro redakci Kupi.cz radí Petra Batók, tisková mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP), do autochladničky nebo přepravního chladicího boxu uložte zejména sýry (stabilnější jsou tvrdé typy jako eidam, parmazán, čedar), uzeniny (např. trvanlivé salámy, kabanosy), mléka nebo další čerstvé či zmražené potraviny.

„Pokud jedete do kempu nebo apartmánu, předem si zjistěte, jestli máte k dispozici ledničku či mrazák a jaké jsou možnosti vaření (sporák, mikrovlnka, gril),“ doplňuje pro redakci Batók.

Vejce natvrdo, maso zavařit

Choulostivější potraviny je ideální předem doma tepelně upravit nebo vhodně zabalit. „Vejce uvařte natvrdo a oloupejte až na místě, zeleninu a ovoce jako například jablka nebo mrkve můžete nakrájet na kousky a uchovávat v plastové krabičce, pečivo zabalte do plátěného sáčku, vydrží déle,“ doporučuje dále pro Kupi.cz Batók.

  • Z ovoce a zeleniny na převoz volte tvrdší druhy: Jablka, mrkve, okurky, ředkvičky nebo papriky. Měkčí plody (jahody, broskve, rajčata apod.) jsou náchylnější k hnilobě a plísním. Raději je proto kupte až na místě.

Pokud si chcete na dovolenou vzít také maso, největší jistotou je jeho zavaření do sterilizovaných sklenic. Zakonzervovat se takto dají (i se šťávou nebo výpekem) téměř všechny druhy: Kuřecí, vepřové, hovězí, jehněčí i zvěřinu.

  • Náš tip: Zavařit si na dovolenou můžete také různé omáčky (například boloňskou nebo zeleninové na těstoviny), čalamády, guláše, husté polévky nebo masové a zeleninové směsi. Ušetří vám na dovolené spoustu času. Jediné pravidlo je, že by pokrmy neměly obsahovat mouku nebo smetanu.

Nákupní seznam: Potraviny ideální pro převoz

  • těstoviny, rýže, kuskus, bulgur
  • konzervy (tuňák, fazole, čočka, rajčata, guláš, paštiky)
  • trvanlivé mléko / rostlinné alternativy
  • sušenky, krekry, ořechy, sušené ovoce
  • instantní polévky, instantní kaše
  • džem, med, arašídové máslo
  • káva, čaj, cukr, sůl, koření, olej
  • pečivo trvanlivé (např. knackebrot, tortilly)
Dean Drobot / Shutterstock.com

Co je lepší koupit až na místě?

  • čerstvé pečivo,
  • ovoce a zeleninu

a podle možností skladování v ubytování také:

  • jogurty, mazací sýry, mléčné výrobky,
  • čerstvé maso (buďto co nejdříve přímo na gril, nebo do ledničky).

Ve většině oblíbených přímořských destinací dnes není problém narazit na místní pekárny, stánky s ovocem a zeleninou nebo menší supermarkety – pokud nebudete mít v místě pobytu k dispozici auto, jejich dostupnost si předem ověřte na mapách. Ve větších letoviscích a městech dokonce můžete nakoupit ve známých řetězcích.

Po celém Chorvatsku například najdete prodejny Lidl, Kaufland, Billa nebo Spar. V Řecku působí Lidl, Spar či Carrefour. V Itálii kromě Lidlu také Penny Market či COOP.

Zdroje: průzkum Billa ČR, Bezpečnost potravin, HSHMP pro redakci Kupi.cz