Na dovolenou cestuje podle společnosti Billa polovina Čechů autem. Tipnete si ale, co na dlouhých trasách nejčastěji svačí? Řízky ani chleby s paštikou to už dávno nejsou. Podívejte se s námi, jaká jídla si do auta připravujeme nejčastěji, jak se tyto preference liší u mužů nebo žen a jak nám může i obyčejná svačina zajistit bezpečnější jízdu na prázdniny.
„Za mého dětství se doma vždy na cestu smažily řízky mezi chleby, bez toho to nešlo. Rádi si je dáme i dneska, většinou je ale čas jen na přípravu něčeho rychlejšího. Obvykle proto vítězí plné krabičky sendvičů nebo baget,“ popisuje pro redakci Kupi.cz čtenářka Sabina (48 let). Potvrzuje tak vlastně soudobý trend, který ukázal i průzkum společnosti Billa. Ta se na svačiny v autě ptala letos v červnu více než 500 lidí.
Z jejich odpovědí vyplynulo, že téměř v každém třetím autě (28,2 %) si během řízení a zastávek na dovolenou plánují pochutnávat na zapečených toustech. Ty předběhly dokonce českou klasiku, smažené řízky s chlebem, které skončily až na druhém místě (21,6 %). A zatímco toustům dávají přednost převážně ženy, na řízky zase nedají dopustit spíše muži.
Třetí nejpopulárnější svačinou jsou potom různě obložené rohlíky či housky. Za nimi následuje například také ovoce a zelenina nebo různé sladké snacky. „Překvapením pro nás bylo, že nakrájené zelenině a ovoci dávají za volantem přednost dvakrát více muži než ženy. Stejně pak takové sušenky či energetické tyčinky jsou výhradně doménou mužů,“ uvedla k výsledkům průzkumu Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace a Public Affairs BILLA ČR.
Skoro každý pátý (18 %) si naopak s chystáním svačiny předem hlavu nedělá a jídlo nakupuje až cestou na benzínkách nebo v restauracích.
Kromě zasycení nebo uspokojení chutí má ale občerstvení za volantem i jednu další důležitou úlohu. Na dlouhých a náročných cestách pomáhá udržovat pozornost řidičů. Ideální je v tomto ohledu právě čerstvé ovoce a zelenina. Ta totiž nezatěžuje a neunavuje tělo náročným trávením a pravidelné chroupání podporuje bdělost. „Už samotné kousání, křupání nás aktivuje, navíc tělu dodáváme vitamíny a zdravou stravu,“ doplňuje k tomu dále Bratánková.
Spousta řidičů si také neuvědomuje, že řízení samotné je energeticky náročnou činností (byť při ní „jen“ sedíme) a pravidelné doplňování energie je důležitou nezbytností.
A čím dalším je vhodné pozornost za volantem udržovat? Podle výsledků průzkumu se nejvíce řidičů (26,3 %) spíše než na potraviny spoléhá na pravidelné zastavení s přestávkami. Druhým nejčastějším povzbuzovačem je klasika v podobě kávy (21,3 %), kterou upřednostňuje dvakrát více lidí než energetické nápoje (10 %). Někomu také pomáhá hudba v autě, případně střídání se v řízení se spolujezdcem nebo přirozený ruch ve voze.
Pokud na cestách patříte k těm, kteří popíjejí právě již zmíněnou kávu nebo energetické nápoje, pak se mějte na pozoru. Po rychlém nástupu energie může přijít stejně tak rychlý útlum. Navíc mohou přispívat k dehydrataci těla a celkové ztrátě soustředění. Při řízení proto nezapomínejte ani na dostatek neslazené vody a klasické svačiny doplňuje čerstvým ovocem a zeleninou.
Zajímalo nás také, jak to se svačinami na cestách mají ostatní Češi a zda s výsledky průzkumu souhlasí. Vyrazili jsme jich proto pár za redakci vyzpovídat do jednoho nákupního centra. Co nám prozradili?
A co vy? Svačíte a doplňujete na cestách energii podobně jako respondenti? Nebo máte vlastní osvědčené tipy na občerstvení a udržování pozornosti?
Zdroje: Billa, Vitalia, Kupi.cz