Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bez krájení a obalování. Dejte celý květák do trouby a máte vystaráno! Budete večeřet do 40 minut

Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Zapomeňte na nudné vaření květáku ve vodě nebo složité obalování jednotlivých růžiček. Tohle je recept, který vás naučí péct květák vcelku s neodolatelnou křupavou krustou z másla, česneku a parmazánu. Během pouhých 40 minut se z obyčejné zeleniny stane hvězda vašeho stolu. Jednoduchá příprava, minimální nádobí a maximální chuť. Květák už nikdy nebudete připravovat jinak!

Přečtěte si také

Hygienici přidali na seznam nebezpečných výrobků další barvy na vlasy

Věděli jste, že květák byl ještě před pár desetiletími považován za luxusní zeleninu? V 16. století si ho mohli dovolit jen ti nejbohatší a pěstoval se výhradně pro královské dvory.

Dnes je naštěstí dostupný každému a stal se skutečnou hvězdou moderní kuchyně. Od květákových steaků přes pizza těsto až po falešnou rýži, tato zelenina umí všechno. Jenže někdy je ta nejjednodušší cesta ta nejlepší. A právě pečení květáku vcelku je důkazem, že méně je někdy víc. Žádné krájení, žádné obalování, žádné fritování. Prostě celou hlávku naložíte do voňavé směsi, strčíte do trouby a necháte pracovat teplo.

Proč je květák superpotravinou

Květák patří mezi brukvovité zeleniny, stejně jako brokolice nebo zelí. Obsahuje neuvěřitelné množství vitamínu C – jedna porce pokryje až 80 % denní doporučené dávky. Co je ale ještě zajímavější, květák obsahuje sloučeniny zvané glukosinoláty, které mají protirakovinné účinky.

Pečený květák vcelku – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 2 ks menšího květáku
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička sušeného oregana
  • 1 kávová lžička sušené bazalky
  • 50 g parmazánu
  • sůl podle chuti
Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Zapněte troubu na 180°C a nechte ji rozehřát. Mezitím si připravte zálivku, v misce rozpusťte máslo a smíchejte ho s olivovým olejem. Přidejte prolisovaný česnek, oregano, bazalku, špetku soli a nastrouhaný parmazán. Všechno pořádně promíchejte, až vznikne hustá voňavá směs.
  2. Z květáků opatrně otrháme všechny zelené listy. Ty rozhodně nevyhazujte! Můžete je přidat do zeleninového vývaru, upéct si z nich křupavé chipsy nebo je jednoduše osmažit na pánvi s trochou česneku jako přílohu.
  3. Květáky otočte košťálem nahoru a ostrým nožem ho vyřízněte. Řežte opatrně v kruhu kolem košťálu, snažte se proniknout jen tak hluboko, aby se košťál uvolnil, ale růžičky zůstaly pohromadě. Je to trochu jako vyřezávání dýně, jen v menším měřítku.
  4. Květáky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací misky. Vezměte si silikonový štětec nebo maslovačku a pečlivě rozetřete připravenou zálivku po celém povrchu květáků. Nezapomeňte na spodní část a snažte se dostat směs i mezi jednotlivé růžičky.
  5. Vezměte kus pečicího papíru, zmačkejte ho, krátce namočte pod tekoucí vodou a lehce vyždímejte. Tento vlhký papír položte přímo na květáky, díky vlhkosti k nim přilne a vytvoří parní prostředí, které zajistí rovnoměrné propečení. Vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut podle velikosti květáků.
  6. Po uplynutí doby pečení opatrně sundejte papír (pozor na horkou páru!), květáky potřete zbytkem zálivky, která vám zůstala v misce, a vraťte je do trouby ještě na 5 minut. Tím vznikne krásná zlatavá krusta.
Pečený indický květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečený indický květák

Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Pečený indický květák

Tipy pro vylepšení receptu:

  • Největší kouzlo tohoto receptu spočívá v detailech. Zkuste do zálivky přidat lžičku dijonské hořčice nebo trochu citronové kůry pro svěžejší chuť.
  • Pokud máte rádi pálivé, přidejte špetku chilli vloček nebo cayenského pepře.
  • Fantasticky funguje také přidání lžičky medu do zálivky, který při pečení krásně zkaramelizuje a dodá květáku lehce nasládlou chuť.
  • Pro extra křupavost posypte květák v posledních minutách pečení hrubě mletými vlašskými ořechy nebo mandlovými lupínky.
  • A nejlepší tip nakonec? Udělejte si k pečenému květáku jogurtový dip s tahini pastou, citronovou šťávou a česnekem. Kombinace horkého křupavého květáku s chladivým krémovým dipem je absolutně návyková.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZIP, NCBI