Zapomeňte na nudné vaření květáku ve vodě nebo složité obalování jednotlivých růžiček. Tohle je recept, který vás naučí péct květák vcelku s neodolatelnou křupavou krustou z másla, česneku a parmazánu. Během pouhých 40 minut se z obyčejné zeleniny stane hvězda vašeho stolu. Jednoduchá příprava, minimální nádobí a maximální chuť. Květák už nikdy nebudete připravovat jinak!
Věděli jste, že květák byl ještě před pár desetiletími považován za luxusní zeleninu? V 16. století si ho mohli dovolit jen ti nejbohatší a pěstoval se výhradně pro královské dvory.
Dnes je naštěstí dostupný každému a stal se skutečnou hvězdou moderní kuchyně. Od květákových steaků přes pizza těsto až po falešnou rýži, tato zelenina umí všechno. Jenže někdy je ta nejjednodušší cesta ta nejlepší. A právě pečení květáku vcelku je důkazem, že méně je někdy víc. Žádné krájení, žádné obalování, žádné fritování. Prostě celou hlávku naložíte do voňavé směsi, strčíte do trouby a necháte pracovat teplo.
Proč je květák superpotravinou
Květák patří mezi brukvovité zeleniny, stejně jako brokolice nebo zelí. Obsahuje neuvěřitelné množství vitamínu C – jedna porce pokryje až 80 % denní doporučené dávky. Co je ale ještě zajímavější, květák obsahuje sloučeniny zvané glukosinoláty, které mají protirakovinné účinky.
Pečený květák vcelku – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 2 ks menšího květáku
- 3 polévkové lžíce másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 kávová lžička sušeného oregana
- 1 kávová lžička sušené bazalky
- 50 g parmazánu
- sůl podle chuti
Ingrid Balabanova / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Zapněte troubu na 180°C a nechte ji rozehřát. Mezitím si připravte zálivku, v misce rozpusťte máslo a smíchejte ho s olivovým olejem. Přidejte prolisovaný česnek, oregano, bazalku, špetku soli a nastrouhaný parmazán. Všechno pořádně promíchejte, až vznikne hustá voňavá směs.
- Z květáků opatrně otrháme všechny zelené listy. Ty rozhodně nevyhazujte! Můžete je přidat do zeleninového vývaru, upéct si z nich křupavé chipsy nebo je jednoduše osmažit na pánvi s trochou česneku jako přílohu.
- Květáky otočte košťálem nahoru a ostrým nožem ho vyřízněte. Řežte opatrně v kruhu kolem košťálu, snažte se proniknout jen tak hluboko, aby se košťál uvolnil, ale růžičky zůstaly pohromadě. Je to trochu jako vyřezávání dýně, jen v menším měřítku.
- Květáky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací misky. Vezměte si silikonový štětec nebo maslovačku a pečlivě rozetřete připravenou zálivku po celém povrchu květáků. Nezapomeňte na spodní část a snažte se dostat směs i mezi jednotlivé růžičky.
- Vezměte kus pečicího papíru, zmačkejte ho, krátce namočte pod tekoucí vodou a lehce vyždímejte. Tento vlhký papír položte přímo na květáky, díky vlhkosti k nim přilne a vytvoří parní prostředí, které zajistí rovnoměrné propečení. Vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut podle velikosti květáků.
- Po uplynutí doby pečení opatrně sundejte papír (pozor na horkou páru!), květáky potřete zbytkem zálivky, která vám zůstala v misce, a vraťte je do trouby ještě na 5 minut. Tím vznikne krásná zlatavá krusta.
Pečený indický květák
Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Pečený indický květák
Tipy pro vylepšení receptu:
- Největší kouzlo tohoto receptu spočívá v detailech. Zkuste do zálivky přidat lžičku dijonské hořčice nebo trochu citronové kůry pro svěžejší chuť.
- Pokud máte rádi pálivé, přidejte špetku chilli vloček nebo cayenského pepře.
- Fantasticky funguje také přidání lžičky medu do zálivky, který při pečení krásně zkaramelizuje a dodá květáku lehce nasládlou chuť.
- Pro extra křupavost posypte květák v posledních minutách pečení hrubě mletými vlašskými ořechy nebo mandlovými lupínky.
- A nejlepší tip nakonec? Udělejte si k pečenému květáku jogurtový dip s tahini pastou, citronovou šťávou a česnekem. Kombinace horkého křupavého květáku s chladivým krémovým dipem je absolutně návyková.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NZIP, NCBI