Někdo ho miluje, někdo nenávidí. Tohle dužnaté ovoce s malými zrníčky má v ideálním případě osvěžující sladkokyselou chuť, ale málokdo ví, že je taky velmi zdravé. Obsahuje víc vitamínu C než citrusy a taky podporuje tvorbu kolagenu, což prospívá kloubům. Kdy jste ho měli naposledy?
Podle úvodní fotky jste už určitě poznali, že čínský angrešt je kiwi. Většině z nás jako první naskočí hnědá chlupatá slupka, zelená dužina a drobná černá semínka, ale málo se ví, že kiwi je extra zdravé.
A proč že se mu říká (nebo spíš říkalo) čínský angrešt? Právě z Číny totiž tohle ovoce původně pochází. Odtud se dostalo počátkem 20. století na Nový Zéland, kde se mu začalo dařit tak dobře, že ho místní pěstitelé začali pěstovat ve velkém. Název „kiwi“ dostalo na povrchu hnědé ovoce podle nelétavého ptáka s podobně huňatým hnědým peřím, který je symbolem Nového Zélandu. A tak se z čínského angreštu stalo kiwi, jak ho známe dnes.
Přestože už dnes Češi považují kiwi za obyčejné ovoce, ve skutečnosti je to exotická vitamínová bomba. Vyniká zejména vysokým obsahem vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek.
Jak potvrzují studie, jedno středně velké kiwi (cca 80 g) dokáže pokrýt celou denní doporučenou dávku vitamínu C. Na 100 gramů obsahuje až 100 mg tohoto antioxidantu, což je víc než pomeranč (asi 51–53 mg) nebo citron (přibližně 49–53 mg). Ještě víc má třeba taková červená paprika (až 160 mg), ale i tak patří kiwi k „céčkovým“ šampionům.
Vitamín C je podle výzkumů zásadní pro tvorbu kolagenu – bílkoviny, která je klíčová pro zdraví kloubů, šlach i pokožky. Když tělu chybí, kolagen se tvoří méně efektivně, což může časem vést k problémům s pohybovým aparátem.
Tohle zelené ovoce je super, ale není nic horšího než tvrdé, kyselé kiwi. Pokud chcete, aby bylo krásně sladké a šťavnaté, věnujte jeho výběru v obchodě aspoň pár sekund.
Pokud koupíte tvrdší plody, nechte je pár dní dozrát při pokojové teplotě, třeba v míse s banány – ty urychlují zrání.
Kiwi se dá jíst na spoustu způsobů. Můžete si ho jen tak rozkrojit a vydlabat lžičkou – to je asi nejrychlejší varianta. Skvělé je ale i v ovocných salátech, smoothie, ranní kaši nebo jako ozdoba na dezertech.
Zkuste ho třeba přidat do bílého jogurtu, ale pozor, někdy může působit trochu hořce – enzymy v kiwi totiž reagují s bílkovinami a mění chuť. Nebo ho můžete rozmixovat s banánem a zeleným jablkem do zeleného smoothie. Výborné je i na ovocné dorty, kde nejen chutná, ale i skvěle vypadá. V letních měsících, které nás čekají, si z kiwi můžete připravit osvěžující sorbet nebo zmrzku.
Jedno kiwi aktuálně podle dat Kupi.cz stojí v českých supermarketech asi 12,90 Kč. Na kila to vychází asi 143 Kč. Když není ve slevě, může se jeho cena vyšplhat až na 20 Kč. Za tu porci prospěšných látek to ale stojí, co říkáte?
Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Healthline