Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nejenom maso! Ani houby nebo vajíčka nikdy neoplachujte vodou, radí hygienici

Tatjana Wagner / Shutterstock.com

Všude nás straší s šířením bakterií a s nutnou zvýšenou hygienou, proto si můžeme mylně myslet, že vše umýt pod tekoucí vodou může být žádoucí. Pozor, u všeho to ale rozhodně neplatí. Dokonce si tím můžeme uškodit. Jak to?

Přečtěte si také

„Malý chlapec neměl na kytku pro maminku, tak jsem ho zachránila,“ zákaznice popisuje zážitek, na který se nezapomíná

Nejen syrové maso nepatří pod vodu

Kolikrát jste už četli, že se syrové maso před přípravou nemá omývat, protože tím naopak můžete způsobit více škody než užitku? V poslední době je to všude, takže pokud jste si tento návyk již osvojili, gratulujeme. Věděli jste ale, že do kategorie „Rozhodně nemýt“ nepatří pouze syrové maso? A co se může stát, když vodu použijeme? Na to nám odpověděla Ing. Martina Haugwitzová, zastupující ředitelka Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Existují (kromě syrového masa) další potraviny, které by se před vařením neměly omývat?

Ano, jsou potraviny, které se nemají omývat, protože by to mohlo být buď neúčinné, nebo dokonce nebezpečné:

  • Houby – neměly by se namáčet pod tekoucí vodou, protože nasávají vodu jako houba (doslova) a ztrácí chuť i texturu. Lepší je je otřít vlhkou utěrkou nebo kartáčkem.
  • Vejce – vejce se běžně neomývají, protože mají ochrannou vrstvu (kutikulu), která chrání před bakteriemi. Omytím by se porušila ochranná vrstva a zvýšilo by se riziko kontaminace.

Jak postupovat například u hub, které musíme očistit?

Neomývat pod tekoucí vodou (nasáknou).

Použijte:

  • Vlhkou papírovou utěrku nebo malý kartáček.
  • Odřízněte spodní části nožek, pokud jsou špinavé nebo vysušené.
  • Pokud jsou hodně znečištěné (např. lesní houby), můžete je rychle opláchnout a hned osušit.
eporohin / Shutterstock.com

A co bychom naopak měli mýt vždy?

Všechny druhy ovoce a zeleniny, které se konzumují syrové – kvůli pesticidům, hlíně, bakteriím apod.

  • Zelené bylinky – často obsahují hlínu nebo malé kamínky.
  • Brambory, mrkev, celer apod. – hlavně pokud mají zbytky hlíny.
  • Rýže, čočka, fazole – doporučuje se je propláchnout kvůli škrobu a nečistotám.

Jaká vznikají rizika, pokud potraviny neomyjeme?

Bakterie (např. salmonela, E. coli) mohou zůstat na slupkách ovoce nebo zeleniny, zbytky pesticidů mohou dráždit žaludek nebo mít jiné dlouhodobé účinky a může dojít i ke znečištění hlínou, hmyzem, prachem, což je hygienicky i chuťově nevhodné.

U malých dětí, těhotných žen nebo osob s oslabenou imunitou jsou ta rizika vyšší.

Jak je to s ovocem a zeleninou? Měly by se omývat okamžitě, nebo až těsně před konzumací?

Až těsně před konzumací nebo přípravou. Pokud se omyjí hned a pak uskladní, mohou se začít rychleji kazit (vlhkost podporuje plísně a hnilobu). Výjimku tvoří, pokud je něco silně špinavé – můžete to lehce opláchnout a důkladně osušit, než dáte do lednice.

Když omýváme, tak stačí voda?

Studená pitná voda by měla být dostačující. Nepoužívejte jar ani jiné čisticí prostředky určené na nádobí – nejsou určeny ke konzumaci a mohou zanechat zbytky.

Zdroj: Ing. Martina Haugwitzová, Kupi.cz