Všude nás straší s šířením bakterií a s nutnou zvýšenou hygienou, proto si můžeme mylně myslet, že vše umýt pod tekoucí vodou může být žádoucí. Pozor, u všeho to ale rozhodně neplatí. Dokonce si tím můžeme uškodit. Jak to?
Kolikrát jste už četli, že se syrové maso před přípravou nemá omývat, protože tím naopak můžete způsobit více škody než užitku? V poslední době je to všude, takže pokud jste si tento návyk již osvojili, gratulujeme. Věděli jste ale, že do kategorie „Rozhodně nemýt“ nepatří pouze syrové maso? A co se může stát, když vodu použijeme? Na to nám odpověděla Ing. Martina Haugwitzová, zastupující ředitelka Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.
Ano, jsou potraviny, které se nemají omývat, protože by to mohlo být buď neúčinné, nebo dokonce nebezpečné:
Neomývat pod tekoucí vodou (nasáknou).
Použijte:
Všechny druhy ovoce a zeleniny, které se konzumují syrové – kvůli pesticidům, hlíně, bakteriím apod.
Bakterie (např. salmonela, E. coli) mohou zůstat na slupkách ovoce nebo zeleniny, zbytky pesticidů mohou dráždit žaludek nebo mít jiné dlouhodobé účinky a může dojít i ke znečištění hlínou, hmyzem, prachem, což je hygienicky i chuťově nevhodné.
U malých dětí, těhotných žen nebo osob s oslabenou imunitou jsou ta rizika vyšší.
Až těsně před konzumací nebo přípravou. Pokud se omyjí hned a pak uskladní, mohou se začít rychleji kazit (vlhkost podporuje plísně a hnilobu). Výjimku tvoří, pokud je něco silně špinavé – můžete to lehce opláchnout a důkladně osušit, než dáte do lednice.
Studená pitná voda by měla být dostačující. Nepoužívejte jar ani jiné čisticí prostředky určené na nádobí – nejsou určeny ke konzumaci a mohou zanechat zbytky.
Zdroj: Ing. Martina Haugwitzová, Kupi.cz