Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jaký nůž je váš nejoblíbenější? Tento asijský vynález poslouží jako nůž, sekáček i stěrka a už nebudete chtít jiný

Přicházíte do kuchyně a hned saháte po svém oblíbeném. Většina lidí má svůj „univerzální“ nůž, se kterým se jim pracuje úplně nejlépe, a ostatní ze sady zůstávají tak trochu na ocet. Víte, jaké jsou základní druhy nožů a s čím vám usnadní práci? Čím dál oblíbenější jsou multifunkční asijské „sekáčky“.

Přečtěte si také

Nová vánoční limitka Kofoly dorazila na pulty obchodů. Jak chutná? Otestovali jsme ji

Čtyři základní nože, které se vždycky hodí

Pokud doma připravujete běžné snídaně, obědy a večeře a obecně pracujete s potravinami, které se prodávají v České republice, zřejmě se neobejdete bez těchto čtyř základních nožů.

Univerzální kuchařský nůž je terminus technicus a označuje klasický velký nůž se zaobleným ostřím, ostrou špičkou a pořádnou rukojetí. Jak už jeho název napovídá, kdybyste měli mít pouze jeden jediný nůž, měl by to být právě on. Díky jeho velikosti a tvaru s ním nakrájíte maso, zeleninu i ovoce, ale když není zbytí, je použitelný i na sýry, pečivo nebo loupání a špikování. Ale na to jsou lepší speciální nože (viz níže).

Nůž na pečivo je také dlouhý, ale jeho ostří je rovné a zubaté jako pilka. Díky tomu s ním můžete snadno nařezat chleba, bagety, rohlíky i velmi měkké veky. Oproti klasickému noži pečivo skutečně řeže a tvrdou kůru ani jemný vnitřek pečiva netrhá a nepižlá.

Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Malý nůž na loupání a špikování je na tyto činnosti mnohem praktičtější než velký kuchařský nůž. Díky malé velikosti čepele s ním můžete oloupat například jablko, nakrájet ho a ještě vyřezat jádřinec hezky v dlani. Některé nože vyloženě na loupání mají ostří zahnuté do obloučku. Ovšem s malým nožem se dá i špikovat maso – plnit ho zeleninou nebo slaninou, ale musí mít ostrou špičku.

Vykosťovací nůž jsme zařadili do základní výbavy, protože má jednu vlastnost, která se nedá nahradit. Je dlouhý a zároveň měkký, takže při vykosťování kuřete, ale třeba i ryb hezky kopíruje tvar kostí a při odřezávání nezanechává na skeletu zbytečně velké kusy masa. Klíčová je právě tenkost a ohebnost čepele.

Další nože, které vám usnadní práci

Tyto volitelné („nice to have“) nože bývají také součástí větších sad kuchyňských nožů, ale lidé je neumí moc používat. Přitom vám v kuchyni velmi usnadní a zrychlí práci.

  • Nůž na filetování: Tento velmi tenký a relativně dlouhý nůž je drobnější než klasický vykosťovák a hodí se na filetování ryb.
  • Plátkovací nůž: Je dlouhý a středně tvrdý, což perfektně využijete při krájení plátků vepřového, hovězího nebo drůbežího masa pečeného vcelku. Používá se v kombinaci s kuchyňskou vidlicí.
  • Nůž na sýry: Má v sobě mnoho děr, aby při krájení docházelo k co nejmenšímu tření a plátky sýra nezůstávaly nalepené na čepeli.
  • Nůž na steaky: Nůž, který představuje přechod mezi kuchyňským nožem a příborovým nožem. Hodí se nepřekvapivě na krájení steaků.
  • Sekáček: Chcete naporcovat kuře i s kostmi? Nebo přetnout větší kusy masa? Pak se neobejdete bez těžkého a velkého sekáčku.

TIP: Mimořádně praktický asijský „sekáček“!

Rovnou pojďme navázat na výše zmíněné sekáčky. Mezi profesionálními i amatérskými kuchaři jsou čím dál populárnější asijské nože, které svým tvarem připomínají právě sekáček. Ale nepředstavujte si těžký sekáč v ruce řezníka, jde spíše o tvar a o něco větší velikost než má univerzální kuchařský nůž.

Japonské nože připomínající sekáčky se jmenují Santoku, Nakiri nebo Sekiryu a čínské se označují anglicky jako Chinese Cleaver.

Dá se říci, že v Asii platí za univerzální nože, zvládnete s nimi totiž vše – snad kromě špikování, protože nemají dlouhou ostrou špičku. Díky velké ploše se s nimi velmi dobře krájí jakékoliv maso a plátky se nepřevalují přes čepel. Když je potřeba přeseknout chrupavku nebo menší kost, není to žádný problém.

Stejně tak se s nimi dobře krájí celá rajčata, cibule nebo mrkev. Hlavně u kořenové zeleniny oceníte dlouhou a vysokou čepel, takže mrkev nakrájíte podélně najednou. Opačnou stranou nože dokonce Číňani naklepávají i plátky masa!

A co je snad úplně nejlepší? Velkým asijským sekáčkem nakrájené potraviny snadno jedním pohybem odsunete na prkénku stranou nebo je tímto nožem naberete a přesunete do hrnce. Nevýhodou pro někoho může být mírně vyšší hmotnost.

Minerva Studio / Shutterstock.com

Jak udržovat nože ostré? Ocílka nestačí

Známé rčení praví, že tupým nožem se člověk spíš pořeže než tím ostrým, a proto byste svůj kuchyňský arzenál měli udržovat v perfektním stavu.

Broušení nožů jsme se věnovali v samostatném článku a vyzkoušeli jsme taky trik ze sociálních sítí, jak nůž v nouzi nabrousit o dno hrnku nebo talíře.

Připomínáme, že ocílka, kterou známe z efektních pohybů šéfkuchařů neslouží k nabroušení nože, ale pouze k oživení a srovnání jeho ostří. Samotné broušení se dělá na speciálním, vodou politém brusném kameni pod úhlem cca 15 ° nebo pomocí kuchyňských brousků, které se skládají obvykle ze dvou drážek, kudy se nůž protahuje. Jedno ostří (obvykle diamantové) čepel nabrousí nahrubo a druhé (obvykle keramické) odstraní otřepy a dá čepeli finální péči.

Jaký nůž nebo nože nejčastěji používáte vy a proč? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem. Dokázali byste si představit práci s „asijským sekáčkem“?

Zdroje: Kupi.cz, Kitchen knives, Profikuchař