Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jaké nože by vám v kuchyni neměly chybět? Bez základní pětice se neobejdete

Prostock-studio / Shutterstock.com

Kuchyně, to není jen kuchyňská linka, trouba, sporák, chladnička, hrnce a podobně, své místo tu mají i nože. Bez nich bychom žádné suroviny nenakrájeli, neoloupali ani neočistili. Jak ale vybrat ty pravé? Stačí jeden, nebo jich potřebujete několik? Bez jakého nože se neobejdete a který naopak nepotřebujete? Čtěte dál, na vše vám odpovíme.

Přečtěte si také

Kornout pro prvňáčky: Dát ho první den dítěti, nebo ne? Pro děti může mít hlubší význam

Kvalitní nůž je základ každé kuchyně

Ano, je to tak. Na nožích se nevyplatí šetřit, když vsadíte na kvalitu, bude se vám s nimi nejen dobře krájet, ale také vám budou dlouho sloužit. Kvalitní a ostrý nůž vám nejen usnadní práci, ale také dodá pokrmu na preciznosti. Jak ale takový nůž vypadá? Shrnuto do několika bodů, nůž by měl být:

  • Vyvážený, aby se snadno ovládal a vy jste se při jeho používání cítili v bezpečí.
  • Z pevné ocele určené pro výrobu nožů.
  • Od rukojeti ke špičce by se měl zužovat. Na to se zaměřte a pohlídejte si, zda se nezužuje jen u špičky.
  • Důležité je i dokonalé zpracování bez jakýchkoli nedokonalostí jako jsou mezery, vroubky apod.
  • Při používání by neměl vydávat žádné zvuky, ani by se jednotlivé části nože neměly nijak hýbat.
  • Rukojeť by vám měla skvěle padnout do ruky.

Víte, že kvalitní nože nepatří do myčky? Smiřte se už teď s tím, že je budete mýt v ruce za použití šetrného čistícího prostředku. Nezapomeňte je hned osušit.

Olya Detry / Shutterstock.com

Jaké nože by vám v kuchyni neměly chybět?

Nabídka nožů je široká, vy už nyní víte, jak by správný nůž měl vypadat. Jen s tím si ale při výběru nevystačíte, důležité jsou i další parametry. Jaké?

K čemu budete nůž používat?

Účel použití nože by měl být tím prvním, na co si při jeho výběru odpovíte. Běžná domácnost i vystačí s 3–5 druhy nožů, mezi ty naprosto základní patří:

  • Malý nůž na krájení zeleniny, ovoce a menších surovin. 
  • Univerzální kuchařský nůž vhodný na maso i větší zeleninu a ovoce. 
  • Dlouhý nůž na chleba a jiné pečivo s vroubkovanou čepelí.
  • Kdo chce, může vsadit i na nůž na maso, který využijete jak při krájení, tak při porcování masa a ryb.
  • Kromě těchto základních nožů každý ocení i některé další, mezi nimi plátkovací nůž, nůž santoku, vykosťovací nůž, filetovací nůž, nůž na sýr nebo sekáček na maso. Záleží na tom, jaké suroviny v kuchyni nejčastěji používáte.

K nožům si pak pořiďte i ocílku pro úpravu ostří, dřevěné prkénko a také blok na nože nebo jiný systém ukládání nožů.

Zaměřeno na čepel

Další věcí, na kterou se musíte zaměřit, je čepel nože. Její délka se odvíjí od typu nože a pohybuje se většinou mezi 5 a 25 cm. Kratší čepel se hodí na loupání a okrajování ovoce nebo zeleniny a na mazání pečiva, čepel mezi 13 a 20 cm už využijete při krájení ovoce, zeleniny i masa. A delší čepel s 20 až 25 cm? Tu najdete u nožů na pečivo a cukrářských nožů. 

Délka čepele ale není to jediné, co by vás mělo zajímat, zaměřit byste se měli i na:

  • Materiál čepele, který ovlivňuje nejen váhu nože, ale i jeho ostrost nebo odolnost vůči korozi či otupení. V dnešní době se nejvíc používá nerezová ocel, tedy slitina železa a dalších prvků, jako je chrom, nikl nebo molybden. Nerezová ocel dokáže snadno proniknout i tuhými strukturami, pravidelné broušení nože z nerezové oceli navíc zvládnete i doma. I proto je nejspíš tak oblíbená. Mezi další populární materiály patří keramická ocel, která se sice vyznačuje vysokou tvrdostí a ostrostí, zároveň je ale křehká a snadno se může ulomit špička nože, nebo uhlíková ocel. Ta se snadno brousí, čepel je po nabroušení dokonce ještě ostřejší než ta z nerezové oceli, ale dřív se otupí a je i náchylnější ke korozi.
  • Tvar čepele, který stejně jako její délka souvisí s typem nože. Jiný je určený na krájení zeleniny, jiný na maso apod.
  • Ostří čepele, které by mělo být po celé délce čepele, tedy od špičky až po záštitu, mělo by být hladké a rovnoměrně opracované.
Pixel-Shot / Shutterstock.com

A co rukojeť?

Rukojeť nože slouží k jeho bezpečnému uchopení, podílí se i na pohodlí a bezpečnosti při manipulaci s nožem. Svíráme ji v dlani, proto by nám měla skvěle padnout do ruky a její tvar by měl zabránit sklouznutí ruky na čepel. Rukojeť se někdy označuje i jako střenka, měla by být hladká, bez jakýchkoli nerovností a volných spojů, kde by se mohly usazovat bakterie.

Víte, že ideální je ergonomická rukojeť s protiskluzovou úpravou? Když přijde na materiál, tak si můžete vybírat mezi plastem, dřevem a kovem.

Důležitá je i hmotnost nože

Poslední parametr, na který se zaměříme, je hmotnost nože. Někdo by řekl, že čím je nůž lehčí, tím jednodušší s ním bude práce, obecně ale platí, že s těžším nožem nemusíte při krájení na čepel tolik tlačit a příprava pokrmů je tak jednodušší a bezpečnější. Hmotnost nože se ale liší podle velikosti nože a použitého materiálu, takže se váha nožů může značně lišit. Ať tak, či tak, myslete na to, že nůž musí být vyvážený, což v praxi znamená, že váha čepele a rukojeti má být stejná.

Zdroj: Profikuchar.cz