Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyrazte na houby už na jaře! Začíná sezona lahodných kačenek, smržů a čirůvek

Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Není pochyb o tom, že Češi jsou národem houbařů. I když se většina lidí vydává na houby hlavně v létě, jedlé houby se dají najít v našich lesích po celý rok. V zimě můžete narazit na hlívu ústřičnou, jidášovo ucho nebo penízovku sametonohou, a na jaře zase na kačenku českou a různé druhy smržů. Vyrazte do lesa – poradíme vám, které houby můžete sbírat už od března a co z nich doma vykouzlit.

Přečtěte si také

Můžete sníst prošlý jogurt? Lidé si stále pletou data minimální trvanlivosti a spotřeby

Kačenka česká

Houby v našich lesích se s prvním teplem rychle probouzejí a už od začátku března můžete narazit na jejich zvědavé hlavičky.

Kačenku českou najdete hlavně ve světlých listnatých lesích, sadech nebo městských parcích. Poznáte ji podle žlutohnědého až hnědého klobouku, který je ke třeni (nožce) přirostlý jen nahoře. Noha je světlá, válcovitá a čím je houba starší, tím víc tuhne. Kačenky si nejraději hoví pod jasany a osikami, občas je najdete i pod třešněmi. Sbírat je můžete až do půlky května, kdy je v lese vystřídají první smrže.

godi photo / Shutterstock.com

Smrže

Dalšími houbami, které je možné sbírat již na jaře, jsou smrže. Ty začínají růst hned po kačenkách na přelomu dubna a května a najdete je i na podobných místech. Objevují se v trávě, pod jasany a někdy i v záhonech s mulčovací kůrou. Obě tyto houby rostou ve velkých skupinách a jsou si podobné i vzhledově.

Na rozdíl od kačenek, jejichž klobouk se třeně pouze dotýká shora, mají smrže klobouček k noze celý přirostlý. Setkat se můžete hned s několika druhy smržů, například smržem špičatým, smržem obecným, smržem jedlým či smržem pražským.

Zeleninové rizoto s houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zeleninové rizoto s houbami

Zeleninové rizoto je jednoduché a rychlé jídlo, které bude chutnat každému. Skvěle zasytí a jeho příprava je nenáročná a rychlá. Kurkuma navíc rizotu dodá výraznější chuť.

Zeleninové rizoto s houbami

Zacházejte s nimi jako s kořením

Kačenky i smrže se často se objevují na menu luxusních restaurací. Jde totiž o houby s vysokou tržní cenou, a pokud je najdete, můžete si též slušně přivydělat. Mají velmi výraznou chuť, v kuchyni byste s nimi proto měli zacházet spíše jako s kořením. Do jídla stačí přidat pouze pár plodnic, které jej dokonale dochutí.

Rump steak s houbovým ragú
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Rump steak s houbovým ragú

Rump steak s houbovým ragú je vynikajícím pokrmem, který spojuje chutě šťavnatého steaku a sezónních hub. Připravit správně rump steak se může na první pohled zdát jako věda, ale s naším videoreceptem to hravě zvládnete.

Rump steak s houbovým ragú

Ochutnejte smržové rizoto

I smrže jsou dražší houby s výraznou chutí, kterým svědčí jednoduché kombinace. Skvěle chutnají nadívané, plněné mletým masem nebo játry, ale i samotné, jen spařené a posypané výrazným sýrem. Výborné jsou také s italským parmazánovým rizotem.

Pokud chcete poznat pravou chuť smržů, houby poduste na másle a cibulce a podávejte například na topince nebo jen tak s brambůrkami či pečeným chřestem, jehož sezóna také začíná v dubnu. Ze smržů můžete připravit i smetanovou omáčku nebo je přidat do krémových polévek.

Soina Anastasia / Shutterstock.com

Čirůvky a ucháče

Na začátku května se začínají objevovat čirůvky májovky, houby klasického vzhledu s lupenatými klobouky, které je nejlepší hledat na stráních, v sadech a pastvinách. Nejčastěji se používají při přípravě omáček, například v kombinaci s paprikou.

Druhem podobným smržům je ucháč obrovský, který roste hlavně v jehličnatých lesích na kořenech a kmenech odumřelých stromů. Problémem při sběru ucháče je jeho možná záměna s jedovatým ucháčem obecným, který je o něco menší a má tmavší klobouk.

Destice a opěnka

Jedlá houba vzhledem trochu připomínající známé Jidášovo ucho je destice chřapáčová. Houba s hnědými a laločnatě zprohýbanými klobouky vyrůstá nejčastěji z tlejícího dřeva starých jehličnanů, především smrků. Její chuť je velmi jemná, hodí se k dušení se zeleninou, masem nebo jen tak samotná.

Okolo pařezů či kmenů stromů v listnatých, jehličnatých, ale i smíšených lesech roste opeňka měnlivá, která se za příznivého počasí objevuje již v dubnu. V kuchyni má podobné využití jako bílé hříbky, masáky nebo lišky.

weinkoetz / Shutterstock.com

Penízovka

Pokud se vydáte na procházku jarním lesem, můžete na padlých kmenech jehličnatých stromů, na šiškách a v mechu potkat desítky až stovky droboučkých hnědých kloboučků penízovky smrkové.

Tato malinká houba je překvapivě velmi lahodná, abyste si ji však dostatečně vychutnali, musíte jí nasbírat opravdu velké množství. Hodí se do polévek, omáček, ale také jen opražená na másle.

Zdroje: Kupi.cz, naHoubach