Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co jsou to tygří ořechy? Připravte si z nich lahodný nápoj, kaši i křoupání k televizi

Jiri Hera / Shutterstock.com

Co mají společného tygří ořechy a burské oříšky? To, že ačkoli je v jejich názvu slovo ořech, o ořechy se vlastně nejedná. O burácích neboli podzemnici olejné je známé, že jde vlastně o luštěninu. Ovšem to, že tygří ořechy jsou vlastně hlízy rostliny šáchoru jedlého, vědí jen ti opravdoví znalci. Tyto malé zvrásněné kuličky chutnají jako ořechy, s trochou fantazie tak vlastně i vypadají a kromě toho, že je lze jen tak mlsat, si z nich můžete připravit skvělý osvěžující nápoj. Vyrábí se z nich i mouka, která je přirozeně bezlepková, nebo třeba olej. A pokud se chystáte na ryby, takový kapr jimi také nepohrdne.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Superpotravina se vším všudy

Chutnají skvěle syrové i tepelně opracované a řadí se mezi dnes tolik populární superpotraviny. Řeč je o tygřích ořeších, které si své místo v našich kuchyních získávají čím dál více. V běžných obchodních řetězcích je trochu složité je pořídit, ale specializované obchody se zdravou výživou a ořechy je v nabídce běžně mají. Stogramový pytlíček v BIO kvalitě s dá sehnat za cenu okolo 50 Kč. O nutričních hodnotách hlízek šáchoru už věděli starověké civilizace. Podle Univerzity v Oxfordu byla chufa jednou ze základních potravin, které byly dokonce přisuzovány i léčivé účinky.

Už jste ochutnali tygří ořechy?

Široká paleta vitamínů

Tygří ořechy obsahují dobře stravitelné bílkoviny, jsou bohaté na vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, fosfor a vitaminy A a C. Obsahují také rutin (vitamin P), který má významný vliv na zdraví cévního systému. Rutinu máme v našich zeměpisných šířkách nedostatek. Ve velkém množství ho obsahuje snad jen pohanka. Podzemní mandle jsou i skvělým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny (ve 100 g je zhruba 17 g vlákniny), které má mnoho z nás ve svém jídelníčku velmi málo. Jako všechny ořechy mají i ty tygří vysoký obsah tuku (zhruba 26 %), z nich velkou část (82 % tvoří ty „zdravé“ nenasycené mastné kyseliny.

A jak vlastně chutnají? Někomu mohou tak trochu připomínat vlašské ořechy, mají totiž zemitou, škrobovou a trochu nasládlou chuť. Jejich využití v kuchyni je opravdu široké a zajímavostí je, že chutnají dokonce i kaprům či amurům. U rybářů jsou velmi oblíbenou a relativně levnou návnadou (kilogramový pytel těchto zvrásněných hnědých hlízek lze pro krmné účely koupit zhruba za 100 Kč. Mletá tygří ořechy se také často přimíchávají do krmivy psům.

Doikanoi / Shutterstock.com

Tygří ořechy v kuchyni

Šáchoru se skvěle daří ve vlhkých a teplých podmínkách. Roste tedy především v subtropických oblastech Přední Asie, Afriky, jižní Evropy a také na většině amerického kontinentu. U nás se m příliš nedaří a od jeho záměrného pěstování se upustilo, protože výnosy byly velmi malé.

Rostlinné „mléko“ Horchata

Velmi oblíbené jsou tygřích ořechy ve Španělsku, odkud pochází i typický osvěžující hořkosladký nápoj Horchata de chufa (vyslovujte orčata de čufa). Ta pravá má svůj domov ve Valencii.

Na 1 litr horchaty budete potřebovat:

  • 250 g tygřích ořechů (ideálně původem z Valencie – ty totiž mají skvělou kvalitu a také zvláštní sladkou chuť, která je typická jen pro tuto oblast)
  • 1 litr studené vody
  • 80 g moučkového cukru (pokud máte rádi méně sladké chutě, dejte klidně jen poloviční množství, místo moučkového cukru lze použít i klasický krupicový, případně i cukr třtinový)
Y. A. Photo / Shutterstock.com

Jak na to?

Jako u každého rostlinného mléka je prvním krokem namáčení. Tygří ořechy je dobré nechat ve vodě minimálně 8 hodin, ideálně ale celý den. Misku s vodou a ořechy je dobré nechat v lednici a zhruba každých 8 hodin vodu vyměnit. Vodu z tygřích ořechů slijeme a v cedníku ořechy propláchneme čistou vodou a necháme okapat.

  • TIP: pokud chcete horchatu pít hned, je dobré do druhého mixování přidat i pár kostek ledu, které nápoj ochladí.

Pak už přichází na řadu mixér. Nejprve je nutné chufu s polovinou množství vody rozmixovat na tekutější pastu. Tu pak propasírujte přes gázu (použít lze samozřejmě i speciální pytlík na výrobu rostlinného mléka). To, co vám po propasírování zbylo v gáze opět vraťte do mixéru, zalijte zbytkem vody a opět promixujte a propasírujte. Do propasírované horchaty přidejte cukr a dobře promíchejte. Horchatu je nutné uchovávat v lednici, kde vydrží maximálně dva dny. Podávejte ji s ledem a skořicí.

Zdravé křupání

Na rozdíl od ostatních ořechů jsou ty tygří v „syrovém“ stavu měkké a žvýkavé, pokud si je chcete užít křupavé, je nutné je minimálně na 4 hodiny namočit.

A pokud chcete takové křupání pozvednout ještě na vyšší stupeň, je možné namočené kuličky ochutit kořením a solí (skvělá je například sladká nebo uzená paprika s trochou skořice), smíchat s olejem a rozprostřít na plech vystlaný pečicím papírem. V troubě pak péct na 180 stupňů zhruba 20 minut a průběžně ořechy kontrolovat a promíchávat.

Picture Partners / Shutterstock.com

Snídaňová kaše

Kdo si rád pochutná na sladké a vydatné snídani, pro toho může být kaše z tygřích ořechů příjemným zpestřením jídelníčku.

Budete potřebovat:

  • 40 g mletých tygřích ořechů (nebo mouky z tygřích ořechů)
  • 20 gramů strouhaného kokosu
  • 150–200 ml kokosového mléka (lze nahradit i klasickým kravským mlékem nebo vodou)
  • Skořici
  • Vanilku
  • Cukr, jiné sladidlo nebo polovinu banánu na oslazení
  • Jogurt, tvaroh, čokoládu a čerstvé ovoce na ozdobu

Nezapomeňte do receptu kokosové mléko v akci

Jak na to?

Do hrnce nasypte tygří ořechy, kokos, skořici a vanilku a vše zalijte mlékem nebo vodou. Přiveďte k varu a nechte zhoustnout do požadované konzistence. Poté odstavte z plotny a oslaďte tak, jak je libo.

Servírujte v misce, ozdobené tvarohem či jogurtem (přidá bílkoviny), čerstvým ovocem, případně i čokoládou či oříškovým máslem.